Σε μερικές εβδομάδες αναμένεται το Ανώτατο Δικαστήριο να ανακοινώσει την απόφασή του αναφορικά με την αναφορά του Νίκου Χριστοδουλίδη στο νόμο τον οποίο ψήφισε η Βουλή ώστε να δημοσιοποιούνται οι εισφορές άνω των 5.000 ευρώ που γίνονται στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (ΑΦΚΣ) για άπορους φοιτητές, του οποίου προεδρεύει η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κρίνοντας από τα όσα η πλευρά του Προεδρικού και η πλευρά της Βουλής πρόταξαν στη διαδικασία στο Ανώτατο, η στήλη θεωρεί πως θα είναι έκπληξη αν το Δικαστήριο δεν ανατρέψει το νόμο, εντούτοις, το δείγμα γραφής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας είναι τέτοιο, που αξίζει να το δουν όλοι. Διότι αποτελεί μνημείο δόξης της διαφάνειας!

Την επισήμανση έκανε ο συνάδελφος Μιχάλης Χατζηστυλιανού στον «Π» προ ημερών, είναι ορθότατη και γι’ αυτό δεν έχουμε πρόβλημα να την υπογραμμίσουμε και να στηρίξουμε το ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο βγαίνει από αυτήν.

Όπως, λοιπόν, ο συνάδελφος υπέδειξε, στις 30 Δεκεμβρίου 2024, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΕΑ) της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση για να ευχαριστήσει τους 103 δωρητές του. «Αποτέλεσαν πολύτιμο αρωγό στην προσπάθεια μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως στον εκσυγχρονισμό τους. Η ανιδιοτελής προσφορά τους αποδεικνύει ότι η παράδοση των ευεργετών του Νέου Ελληνικού Κράτους έχει συνεχιστές. Οι δωρεές ανήλθαν για το έτος 2023 στις 322 χιλιάδες ευρώ, ενώ για το 2024 έχουν ανέλθει στα 26 εκατομμύρια ευρώ» αναφέρει συγκεκριμένα το Υπουργείο.

Η ουσία της ανακοίνωσης έγκειται στο ότι το ΥΕΑ με την ανακοίνωση δημοσιοποιεί και τα ονόματα των 103 δωρητών. Ανάμεσα σε πολλές εταιρείες, οργανισμούς και προσωπικότητες βρίσκεται και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Κανένα πρόβλημα προσωπικών δεδομένων. Κανένα πρόβλημα ενόχλησης των δωρητών ώστε να αποτραπεί η δωρεά τους. Κανένα πρόβλημα από τον ίδιο τον δέκτη των δωρεών να αποκρύψει οτιδήποτε.

Σε αντίθεση με το μπάχαλο το οποίο εδώ και δέκα μήνες έχει προκληθεί στον τόπο μας με τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης και τον πόλεμο ο οποίος έλαβε χώρα στη Βουλή. Με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ανατρέψει το νόμο που ψήφισε η Βουλή με τον οποίο επιβάλλεται δημοσιοποίηση των δωρητών για ποσά πάνω από 5.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι στα πλαίσια της πολεμικής που έλαβε χώρα στη Βουλή η κ. Καρσερά υποστήριξε ότι πολλοί χορηγοί επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και αν θα υπάρχει δημοσιοποίηση της ταυτότητάς τους, δεν θα δίδουν εισφορές άνω των 5.000 ευρώ.

Από την άλλη, η πλειοψηφία της Βουλής είδε με καχυποψία τη διαχείριση ενός τέτοιου ταμείου από τη σύζυγο του Προέδρου. Θεωρούν ότι η κ. Καρσερά μπορεί να εκμεταλλευτεί τον Φορέα στη βάση της προοπτικής διεκδίκησης δεύτερης θητείας από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Βεβαίως, θα επαναλάβουμε την παλαιότερη επισήμανση μας ότι εύλογη είναι η απορία γιατί οι βουλευτές του ΔΗΣΥ οι οποίοι είχαν καταθέσει την εν λόγω πρόταση νόμου, δεν ένοιωθαν την ανάγκη να το πράξουν επί διακυβερνήσεως Αναστασιάδη, αφού ο Φορέας ιδρύθηκε το 2014.

Τότε, που το δείγμα γραφής ήταν εξαιρετικά σκανδαλώδες. Υπενθυμίζεται ότι επί Αναστασιάδη, μέγας χορηγός (500.000 ευρώ) του Φορέα ήταν ο Σαουδάραβας φίλος του τέως Προέδρου, ο οποίος βρέθηκε στην πορεία με δεκάδες χρυσά διαβατήρια. Με αυτό δεδομένο, γίνεται σαφές ότι η γνωστοποίηση όσων θα λαμβάνουν στήριξη δεν αρκεί. Μεγαλύτερη σημασία έχει ποιοι θα καταθέτουν εισφορές ώστε να ελέγχεται αν κάποια στιγμή υπάρξει εξαργύρωση αυτών.  

Είτε είναι ακραίος ο τρόπος της καχύποπτης προσέγγισης του θέματος από κάποια κόμματα, που αγγίζουν και τα όρια του λαϊκισμού, είτε δεν είναι πλήρως αθώα τα κίνητρα του Προεδρικού, η ουσία μία είναι: Ακόμη και η φιλανθρωπία σε αυτό τον τόπο, σκεπάζεται από το πέπλο της καχυποψίας, λόγω του αμαρτωλού πρότερου βίου των πολιτικών.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο το παράδειγμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας πρέπει να μελετηθεί από όλους ανεξαιρέτως. Και να ακολουθηθεί. Ακόμη και αν το Προεδρικό κερδίσει τη μάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο (που είναι το πλέον πιθανό) και ο νόμος της Βουλής κριθεί αντισυνταγματικός. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η σύζυγός του, μόνο όφελος θα έχουν αν ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΥΕΑ.

Η διαφάνεια είναι η μόνη καθαρή οδός. Για τον οποιοδήποτε δεν έχει να κρύψει το παραμικρό. Οι 103 δωρητές 26 εκατ. ευρώ δείχνουν το δρόμο. Γιατί να υπάρχει έστω και ένας στην Κύπρο που να φοβάται τη δημοσιοποίηση μιας δωρεάς στον εν λόγω Φορέα;