Όταν τα πράγματα δυσκόλευαν, αίφνης ανακαλύπτονταν τεράστια κοιτάσματα αερίου στο βυθό της ΑΟΖ μας. Ένα νέο οικόπεδο αποδεικνυόταν θησαυρός, με την επωνυμία Γλαύκος, Αφροδίτη, Καλυψώ, Ονασαγόρας… Ή, μια νέα συμφωνία υπογραφόταν με διεθνή εταιρεία ανόρυξης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Μέχρι που το αέριο δεν συγκινούσε πλέον κανένα. Πες πες το παραμύθι ξέφτισε.
Πλέον, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, το αντίδοτο στη θλίψη, η χρυσόσκονη που ρίχνεται για να σκεπάσει το γκρίζο που πλακώνει, είναι το «έξω πάμε καλά» και κυρίως οι σχέσεις μας με την Αμερική. Ποιος νοιάζεται για ένα Πακιστανό που σκοτώθηκε από αστυνομικό βόλι; Ποιος νοιάζεται αν οι τρύπες στο αυτοκίνητο που επέβαινε το θύμα ήταν από σφαίρες ή απορρίμματα πουλιών; Ποιος νοιάζεται για το πως συμπεριφέρεται ο πρόεδρος στους συνεργάτες του όταν τους βρίζουν οι οπαδοί ποδοσφαιρικών σωματείων; Ποιος θυμάται ότι την περασμένη βδομάδα το μείζον θέμα ήταν η διαφθορά στο αστυνομικό σώμα και η ανεπάρκεια του σώματος να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες;
Φεύγοντας ο Μπάιντεν από το Λευκό Οίκο, άφησε οδηγίες ώστε η Κύπρος να έχει πρόσβαση σε αμερικανικά οπλικά συστήματα. Κι έτσι θα μπορούμε να προμηθευόμαστε εξελιγμένα οπλικά συστήματα, σε καλές τιμές και με γρήγορη παράδοση. Θα θεωρούμαστε πλέον σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Αυτά όλα είχαν συζητηθεί τον περασμένο Οκτώβριο όταν λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο Μπάιντεν κάλεσε τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Λευκό Οίκο. Περίμενε όμως την τελευταία μέρα της προεδρίας του για να υπογράψει τη συμφωνία και το timing αποδείχθηκε το καλύτερο. Αποστόμωσε τους πάντες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγγέλλοντας τα νέα. Κι αν νομίζει το ΑΠΟΕΛ ότι μπορεί να απειλεί τον πρόεδρο πως αυτή είναι η πρώτη και τελευταία του θητεία, δεν θα του περάσει. Ο πρόεδρος έχει τη στήριξη της Αμερικής. Ο πρόεδρος έκανε την Κύπρο υπολογίσιμη δύναμη. Από την Αμάλθεια στο Foreign Military Sales (FMS). Τέτοια πολεμική συγκίνηση έχει από τον καιρό των S300 να νοιώσουμε. Ήδη η Τουρκία τρέμει (το ίδιο και όσοι έζησαν το πλιάτσικο προηγούμενων χρόνων με τους αμυντικούς εξοπλισμούς). Και να ‘ταν μόνο αυτό; Οσονούπω αρχίζει «σαφάρι» στις ΗΠΑ για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων αλλά και για να πείσει τους Κύπριους που διαπρέπουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν πίσω στον τόπο τους. Μαζί του στο «σαφάρι» θα είναι κι ο υπουργός Εργασίας για να αντιληφθούν οι Κύπριοι του εξωτερικού πως τη μια μέρα μπορεί να σε αδειάζει ο προϊστάμενος σου αλλά την άλλη να μην τρέχει τίποτα.