«Μην λησμονείται ότι η εξουσία είναι προσωρινή, με σκοπό το όφελος πολλών και όχι την εξυπηρέτηση των λίγων. Να θυμάστε ότι είμαστε εδώ για να πάρουμε την πατρίδα μας μπροστά και όχι να λειτουργούμε πυροσβεστικά», νουθέτησε τους υπουργούς τους ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την ορκωμοσία τους, καλώντας τους παράλληλα, να σπάσουν κατεστημένα. «Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Κυπρίων. Σας καλώ να σπάσετε κατεστημένα. Φαινόμενα ευνοιοκρατίας δεν θα γίνουν ανεκτά. Δεν έχουμε μαγικά ραβδιά, αλλά έχουμε ειλικρινή πολιτική βούληση, όραμα και σχεδιασμό. Κρατήστε τον πήχη ψηλά».

Κάποιοι ενδεχομένως το πίστεψαν, όπως καλή ώρα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος αποφάσισε να μην χαϊδεύει άλλο τα ποδοσφαιρικά σωματεία που χρωστάνε εκατομμύρια στο κράτος χωρίς να καταβάλλουν προσπάθεια αποπληρωμής, έστω και σταδιακής, όπως είχε συμφωνηθεί. Και τόλμησε, ερωτηθείς σχετικά, να παραδεχτεί δημόσια πως το σωματείο που θα οδηγείτο την επομένη στο Δικαστήριο είναι το ΑΠΟΕΛ. Γεγονός που αποτελούσε κοινό μυστικό. Ο κόσμος το ‘χε τούμπανο και κάποιοι κρυφό καμάρι.

Παρ’ όλο που το σωματείο παραδέχεται τις υποχρεώσεις του, οι οργανωμένοι οπαδοί του (βλέπε εν δυνάμει ψηφοφόροι) εξεγέρθηκαν διαμηνύοντας στον Πρόεδρο πως αυτή θα είναι η πρώτη και η τελευταία του θητεία. Κι αμέσως λειτούργησε πυροσβεστικά. Όπως ακριβώς είχε πει πριν 23 μήνες πως δεν πρέπει να κάνουν οι υπουργοί του. Μόνο που η πυρόσβεση του άδειασε κυριολεκτικά τον υπουργό. Ο οποίος, ωστόσο, σαν καλός μαθητής συνεμορφώθη προς τις υποδείξεις. «Όπως επεσήμανε κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας η ονομαστική αναφορά θα μπορούσε να αποφευχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τον είπανε κουτσομπόλη, τον είπανε λαϊκιστή, τον κατηγόρησαν για έλλειψη σοβαρότητας και ανηθικότητα, υπονόησαν πως λειτουργεί μεροληπτικά, πως είναι ανεπαρκής (αφού ήτανε, λένε, άγνωστος και αποφάσισε να βγει από την αφάνεια κατονομάζοντας το ΑΠΟΕΛ), γνωμάτευσαν πως έχει ταράξει ο εγκέφαλος του από τις νίκες της ομάδας… Κι ο Πρόεδρος, αντί να προστατέψει τον συνεργάτη του αλλά και την ίδια την ουσία του θέματος (και το λεκτικό στο δημόσιο διάλογο θα λέγαμε), προτίμησε να κατευνάσει τους θυμωμένους οπαδούς, μπας και πραγματοποιήσουν την απειλή τους και δεν τον ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. (Παρ’ όλο που όταν λένε πως «η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, προσπαθώντας να συγκαλύψει τα καθημερινά σκάνδαλα και όλα τα τραγελαφικά που ζούμε σε αυτόν τον τόπο, αποφάσισε να στρέψει τα βλέμματα εκεί που ξέρουν ότι πουλάει», μάλλον έχουν ήδη κινήσει για αλλού. Κι όταν λένε: «Δεν θα σας περάσει όμως», σαν απειλή ακούγεται).

Κατά τα άλλα, «η εξουσία είναι προσωρινή, με σκοπό το όφελος πολλών και όχι την εξυπηρέτηση των λίγων κι ο στόχος είναι να πάρουμε την πατρίδα μας μπροστά και όχι να λειτουργούμε πυροσβεστικά».