ΟΙ αριθμοί είναι πολύ ανησυχητικοί: Στα 9.316 ανήλθαν τα περιστατικά μαθητών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, τα οποία κατά τη σχολική χρονιά 2022 – 2023, παραπέμφθηκαν στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) για διαχείριση. Οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα μεγάλοι ενώ στα θετικά είναι ότι υπάρχει ένας μηχανισμός διαχείρισης, μια υπηρεσία όπως και ενδιαφέρον για αξιοποίηση της.
ΣΥΜΦΩΝΑ με πρόσφατο ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», από τα περιστατικά αυτά, τα 3.365 (36.1%) ήταν νέα ενώ τα 5.951 (63.9%) παλαιότερα, τα οποία ήδη παρακολουθούσε η ΥΕΨ. Σημειώνεται επίσης ότι το ποσοστό των αγοριών που είχαν παραπεμφθεί ήταν το διπλάσιο σε σχέση με αυτό των κοριτσιών. Περαιτέρω σημειώνεται ότι η πλειονότητα των παραπομπών αφορά τη Δημοτική Εκπαίδευση με 4.153 περιπτώσεις ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις στην προδημοτική.
ΓΙΑ να είμαστε συγκεκριμένοι, με βάση τα επίσημα στοιχεία οι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά παραπέμπονται για στήριξη από εκπαιδευτικό ψυχολόγο, αφορούν το κομμάτι της εκπαίδευσης και της ικανότητας των παιδιών στην παιδαγωγική διαδικασία, ενώ άλλοι έχουν να κάνουν με διαταραχές, επικοινωνία και συμπεριφορές. Οπότε ένας διαχωρισμός είναι σημαντικός και αναγκαίος να γίνεται.
Η ΕΤΗΣΙΑ έκθεση του υπουργείου Παιδείας για το 2023, περιέχει σημαντικά στοιχεία, που φωτίζουν διάφορες πτυχές του κοινωνικού γίγνεσθαι. Η αξιοποίηση των στοιχείων είναι αναγκαία. Την ίδια ώρα είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχουν από πλευράς της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και παρακολούθηση περιστατικών αλλά και ευρύτερα σχέδιο δράσης για διαχείριση κρίσεων στον χώρο του σχολείου. Μετά, βεβαίως, την επιμόρφωση σημαντικού αριθμού εκπαιδευτικών ψυχολόγων σε θέματα αντιμετώπισης κρίσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
ΕΙΝΑΙ ένα κρίσιμο πεδίο. Πρόκειται για τα παιδιά. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση της ηλικίας, της παιδικής ηλικίας. Γι αυτό και όπως συναφώς αναφέρεται, η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, έχει ένα ευρύ πεδίο δράσης και παρέμβασης, με στόχο να συμβάλει στη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας παιδιών.
ΣΤΑ σχολεία παρακολουθούμε- ακόμη και στα Δημοτικά- εκδηλώσεις βίας. Αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, κυρίως κοινωνικών προβλημάτων, που ξεκινούν από το σπίτι, τη γειτονιά, από αρνητικές επιδράσεις.
Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ αυτών των φαινομένων επιβάλλεται να είναι συλλογική. Είναι, όμως, σαφές ότι στην εξίσωση μπαίνει και η επιστημονική παράμετρος, που είναι πολύ σημαντική.