Η ΕΕ ακύρωσε το εμπορικό σήμα Turkaegean, που επέβαλε και χρησιμοποίησε η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, έχοντας υπ’ όψη της, όπως επιβεβαίωναν ακόμα και τουρκικά δημοσιεύματα, να αποκομίσει οφέλη οικονομικά και πολιτικά. Το πρώτο έχει να κάνει με τον τουρισμό, προβάλλοντας το Αιγαίο ως δικό της «προϊόν για διακοπές», και το δεύτερο ως δήλωση ότι το πέλαγος είναι δικό της.

Η απόφαση είναι τελεσίδικη και, όπως μαθαίνουμε, η Αθήνα  καταθέτει το αίτημα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Turkaegean διαφημιστική καμπάνια είχε πάρει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση. Όπως μου είπε χθες ο  κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, το δεδικασμένο της Ευρώπης βαραίνει υπέρ της Ελλάδος.  

Ανάρτηση της Ημέρας από τον ρ/φ παραγωγό του Σκάι, τον ευφυή Μάνο Βουλαρίνο: «Άκουσα τον (Υπουργό Άμυνας της Ελλάδος) Νίκο Δένδια να λέει ότι κόντρα στις τουρκικές προκλήσεις “πρέπει να επιστρατεύσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνισμού“, κι ομολογώ ότι δεν μπορώ να καταλάβω σε τι μπορεί να φανούν χρήσιμα ο ωχαδερφισμός, η αντικοινωνική συμπεριφορά, η αρπακόλλα και τα πανηγύρια!»

Η «Μη Είδηση της Ημέρας», που διαβάζω στον Τύπο, είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν άφησε, λέει, να εννοηθεί ότι θα είναι ξανά υποψήφιος το 2028.

Πρόσωπο της Ημέρας, αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα, αλλά το συζητάμε όλοι, …, πότε έτσι, πότε αλλιώς, …. Δεν νομίζω να έχει ξαναγίνει πότε τόση κουβέντα για την Προεδρία της Δημοκρατίας – η βάση επάνω στην οποία  γίνεται όλος αυτός ο άκομψος ντόρος, προσωπικά με ξεπερνά και ως έναν βαθμό με προσβάλει κιόλας. Πιο πολύ όμως, προσβάλει την νυν Πρόεδρο, Κατερίνα Σακκελαροπούλου, και τον ίδιο τον θεσμό.

Όπως και να έχει, αύριο Τετάρτη (15/1), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός από την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αμέσως μετά, ή την επόμενη μέρα είναι πολύ πιθανό να μάθουμε την απόφασή του. Για όσους αποδίδουν σημασία στις συμπτώσεις, το 2020 ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την απόφασή του την ίδια μέρα, στις 15 Ιανουαρίου, διαβάζω στο  Protagon.gr. «Φυσικά

ΥΓ: Φυσικά, τα σενάρια κάνουν θραύση. Το μόνο όνομα που δεν έχει πέσει στο τραπέζι είναι … το δικό μου! Λέτε;

Κατά τα λοιπά, ενώ ο κόσμος κυριολεκτικά και μεταφορικά καίγεται, εδώ στην Μητέρα Πατρίδα μερικοί από εμάς (βάζω και τα ΜΜΕ μέσα) κάνουμε θέμα τις εκπτώσεις των καταστημάτων. Να γίνουν, δεν λέω. Αλλά ποιος ο λόγος, κάθε χρόνο, και μάλιστα με στόμφο και επιμονή, να το διαλαλούμε; Άσε που, σε πολλές περιπτώσεις, αρκετές από τις «εκπτώσεις» είναι όπως τις … γράφω: εντός εισαγωγικών!

(*) Γιάννης Πανούσης,76, καθηγητής Πανεπιστημίου στην Αθήνα στον κλάδο της εγκληματολογίας και πολιτικός – διετέλεσε μάλιστα και Υπουργός Δημόσιας Τάξης,  μας είπε χθες στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ (στον Θάνο Σιαφάκα) το εξής πικρό, αλλά και σοφό, για την μεγάλη μας πολιτική και κοινωνική μας παθογένεια: «Η διαφθορά στην Ελλάδα έχει πλέον εκδημοκρατιστεί. Έτσι ο περισσότερος κόσμος την θεωρεί ως δικαίωμα

Ο Βρετανός πανεπιστημιακός Mike Galsworthy, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κινήματος στην Βρετανία, υποστηρικτής της επιστημονικότητας και αντίπαλος του Brexit, γνωστοποίησε και αυτός (όπως πάρα πολλοί άλλοι) ότι εγκαταλείπει  το X-Twitter του Ίλον Μασκ:

«Κάποτε κόμβος ειδήσεων, συζητήσεων και σύνδεσης, το Twitter έχει μετατραπεί σε ένα βόθρο μίσους και χάους. Σήμερα, στέλνω το τελευταίο μου tweet.». Όχι πως θα στεναχωρηθεί ο άτυπος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Έτσι κι αλλιώς, και να φύγουν κι άλλοι πολλοί σημαντικοί άνθρωποι, όπως ήδη έχει γίνει, έχει ακόμα τον Φειδία!

Εικονογράφηση: Ζωγραφιά από την Cristina Stefan, Saatchi Art