Ο 78χρονος μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει τα ηνία του Λευκού Οίκου και έδωσε αρκετά δείγματα γραφής σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στην «ταπεινή» έπαυλή του στη Φλόριντα. Διατύπωσε οικονομικές απειλές κατά του Καναδά, ενώ δεν απέκλεισε ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης για τη Διώρυγα του Παναμά και τη Γροιλανδία. «Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για κανένα από τα δύο» απάντησε σε ερώτηση για ενδεχόμενη προσφυγή στη βία, μιλώντας για «εθνική ασφάλεια» και απειλώντας ευθέως και τη Δανία.

Ισχυρίστηκε ότι η Κίνα διαχειρίζεται τη Διώρυγα του Παναμά, ενώ είχε εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσει τη Γροιλανδία κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, προκαλώντας την άρνηση των τοπικών αρχών. Για τον Καναδά είχε δηλώσει πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να γίνει η «51η πολιτεία» τους, αποκαλώντας τον απερχόμενο πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό «κυβερνήτη». «Θα ήταν πραγματικά κάτι να ξεφορτωθούμε αυτήν την τεχνητά τραβηγμένη γραμμή», υποστήριξε.

Κατά τα άλλα, κατηγόρησε τον Μπάιντεν και όχι τον Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την ένταξη της αμυνόμενης χώρας στο ΝΑΤΟ. Είπε, ταυτόχρονα, ότι καταλαβαίνει τις ανησυχίες του Ρώσου δικτάτορα, εκφράζοντας λύπη που δεν μπόρεσε να τον συναντήσει πριν από την ορκωμοσία του. Ο Τραμπ απαίτησε να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί όμηροι στα σπίτια τους μέχρι την ημέρα της ορκωμοσίας του, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα ξεσπάσει κόλαση στη Μέση Ανατολή. Δεν θα είναι καλό για τη Χαμάς, αλλά πραγματικά δεν θα είναι καλό για κανέναν στη Μέση Ανατολή», υπενθυμίζοντας ότι δεν δίνει δεκάρα για τους ανθρώπους στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.

Σε όλα αυτά προστίθεται η επικίνδυνη αμφισβήτηση της κλιματικής αλλαγής αλλά και οι διαρκείς απειλές προς το Μεξικό, το οποίο αποκάλεσε πολλές φορές «Κόλπο της Αμερικής». Για να μην αναφέρουμε την απαλλαγή των υπερπλουσίων από συγκεκριμένους φόρους, που προϋποθέτει η οικονομική πολιτική του Τραμπ και των συνεργατών του.

Εν τω μεταξύ, πηγαίνοντας στα πιο δικά μας, η συνέντευξη επεφύλασσε και επαίνους προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι φίλος μου. Είναι ένας τύπος που μου αρέσει, τον σέβομαι. Νομίζω ότι με σέβεται και αυτός», δήλωσε, σημειώνοντας την αποδυνάμωση της Ρωσίας και του Ιράν εντός Συρίας και δοξάζοντας τον Τούρκο δικτάτορα επειδή «έστειλε τους ανθρώπους του εκεί με διαφορετικούς τύπους και διαφορετικά ονόματα, μπήκαν και ανέλαβαν». Έτσι, γίνεται κατανοητή η αποφυγή εμπλοκής του Τραμπ στα όσα συμβαίνουν στη Συρία, εφόσον θεωρεί φίλο και σύμμαχο τον Ερντογάν, έστω και αν συνεχίζει τα εγκλήματα πολέμου εις βάρος του κουρδικού πληθυσμού της Ροζιάβα.

Αυτόν τον τύπο, που θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου ως νέος ηγέτης των ΗΠΑ, πολλοί δοξάζουν ως δήθεν αντισυστημικό, κυρίως λόγω φλύαρης αντίθεσης στο κίνημα «Woke», ενώ έφτασαν στο σημείο να ονειρεύονται πως θα πάρει και την… Πόλη για λογαριασμό του Ελληνισμού. Όλα αυτά στο πλαίσιο ψευδαισθήσεων και προτεραιοτήτων, στην υπηρεσία ενός άτυπου, διαδικτυακού εμφυλίου, τρομάρα τους. Στο πλαίσιο ενός νέου μεσσιανισμού, ο οποίος αφορά έναν δήθεν συνεταιρισμό με τις ΗΠΑ ανεξαρτήτως ηγεσίας, έστω και αν έχουν αποδείξει χίλιες φορές πως θέτουν σε προτεραιότητα τη φιλία τους με την Τουρκία. Χρειάζεται να το πει πιο ξεκάθαρα ο Τραμπ; Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι φίλος του. Θα τον «προδώσει» για τη μικρή Κύπρο ή την Ελλάδα, όταν δεν το έκανε για τη Συρία και 20 εκατομμύρια Κούρδους; Πού ζείτε;