Από τα κατεχόμενα ο Χακάν Φιντάν παρουσίασε τη λύση δύο κρατών με τόσες «πολιτισμένες» νότες, σχεδόν να πείσει και τον εαυτό του. «Θέλω πραγματικά να κάνω από δω την έκκλησή μου στους πολίτες και την πολιτική ηγεσία της ε/κ πλευράς», έλεγε.

Κάνει έκκληση ο άνθρωπος, τι πολιτισμένος! «Αν θέλουν να κάνουν το νησί της Κύπρου πιο προηγμένο, μοντέρνα αναπτυγμένο, ειρηνικό και ασφαλές για πάντα, πρέπει να είναι γενναίοι στην εφαρμογή τέτοιων λύσεων. Τους καλώ από δω να είναι θαρραλέοι».

Εξηγούσε μάλιστα ότι η Ελλάδα, η Τουρκία, η «τδβκ» και η ε/κ πλευρά (η ε/κ πλευρά δεν έχει ούτε κράτος, ούτε τίποτα, είναι απλώς η μία πλευρά) πρέπει να συναντηθούν και να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή μας. «Ας συναντηθούμε οι τέσσερίς μας κι ας χτίσουμε από κοινού ένα ειρηνικό μέλλον στην περιοχή, τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο. Αυτό θα φέρει τεράστια ευημερία και ειρήνη όχι μόνο στους δικούς μας λαούς, αλλά και στην περιοχή». Τι συγκινητικά λόγια! Τι ανθρώπινα! Τι διαλλακτικά και καλοπροαίρετα! Είναι σαν επίθεση φιλίας. Ας συναντηθούμε οι τέσσερίς μας να χτίσουμε το μέλλον.

Ποιος να αρνηθεί σε τέτοια χτίσματα. Απλώς προέρχονται από αυτούς που ξέρουν μόνο να χαλούν, δεν ξέρουν να κτίζουν. Αλλά ας κάνουμε πως το αγνοούμε αυτό. Θέλουν αλήθεια να συζητήσουμε τη λύση δύο κρατών για να διασφαλιστεί ειρηνικό μέλλον; Ή, για να διασφαλιστεί η νομιμοποίηση της εσαεί κατοχής; Διότι όταν μιλούν για λύση βασισμένη στις πραγματικότητες, αυτό εννοούν. Τις πραγματικότητες της παρανομίας. Της κατοχής. Του εποικισμού. Της ομηρίας. Του απόλυτου ελέγχου της Κύπρου από τη χώρα – εισβολέα. Τη μόνιμη εκμετάλλευση από την Τουρκία ενός νησιού που δεν της ανήκει.

Να κάνουμε πως το αγνοούμε κι αυτό για να είμαστε κι εμείς διαλλακτικοί όπως τον Φιντάν; Ας συζητήσουμε το μέλλον με λύση δύο κρατών, λοιπόν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα διαγράψει το έδαφός της που βρίσκεται υπό κατοχή και θα το χαρίσει στους Τουρκοκύπριους πολίτες της, που θα το αναλάβουν εκ μέρους της Τουρκίας; Όπως το έχουν τώρα παράνομα να συνεχίσουν να το έχουν νόμιμα; Και οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες θα διαγράψουν τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους, τα χωριά τους, τις εκκλησίες τους, τον πολιτισμό τους, τα οστά των πατέρων τους, τις ρίζες τους; Και εκεί που επί μισό αιώνα υπάρχει συμφωνημένη γραμμή κατάπαυσης του πυρός θα υπάρχει πλέον γραμμή συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία;

«Μετά την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών, αυτός ο τόπος θα γνωρίσει μια μεγάλη ανάπτυξη από κάθε άποψη, στην ενέργεια, την οικονομία και τον τουρισμό του», λέει ο Φιντάν επιμένοντας να παρουσιάζει την ειδυλλιακή εικόνα που θα προκύψει. Αλλά, σε αυτή την win – win (έτσι την παρουσιάζουν κιόλας) διευθέτηση τι όφελος έχουν οι Ελληνοκύπριοι; Ούτε καν επιστροφή εδαφών δεν συζητούν οι Τούρκοι. Θεωρούν ότι όσα άρπαξαν είναι δικά τους και η λύση θα είναι στη βάση του εδαφικού διαχωρισμού που επέβαλε η κατοχή. Αν έρθει τέτοια ώρα να μην εκπλαγούμε που θα μας πουν να κουβεντιάσουμε για το πώς θα μοιράσουμε τη νεκρή ζώνη.

Ακόμα και η μεγάλη ανάπτυξη που επικαλείται ο Φιντάν δεν αφορά την ελληνοκυπριακή κοινότητα και τα εδάφη που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτά τα εδάφη έχουν ήδη μεγάλη ανάπτυξη, είναι ενταγμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΗΕ, προσελκύουν ξένες επενδύσεις, διατηρούν εποικοδομητικές σχέσεις με όλη τη διεθνή κοινότητα και σχέσεις συνεργασίας και αλληλοσεβασμού με τις πλείστες χώρες της περιοχής μας. Ως νόμιμο κράτος, όχι ως παρίας ή ως τουρκικό προτεκτοράτο. Αλλά, δεν αφορά ούτε τους Τουρκοκύπριους. Διότι τη μεγάλη ανάπτυξη στα κατεχόμενα είναι η Τουρκία που θα την εκμεταλλευτεί, όχι οι Τουρκοκύπριοι.

Για το ίδιο θέμα θα πούμε κι άλλα αύριο.