Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ σύνοδος Κύπρου, Ελλάδος, Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Κάιρο, συγκλήθηκε σε μια περίοδο δραματικών, γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή μας στην κυριολεξία καίγεται, οι στρατιωτικές συγκρούσεις συνεχίζονται, οι μάχες επικράτησης και εδραίωσης, διαμορφώνουν δεδομένα, που δεν μπορούν προφανώς τα τρία κράτη να μην τα αξιολογήσουν.
ΔΕΝ μπορούν να μην δώσουν το δικό τους στίγμα. Να μην παρακολουθούν, να παρεμβαίνουν και να αναζητούν ρόλο. Ένα ρόλο, που φαίνεται να έχουν και να τον αξιοποιούν στο έπακρο.
Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ είναι μια ισχυρή χώρα της περιοχής, μια περιφερειακή δύναμη του αραβικού και όχι μόνο κόσμου. Ελλάδα και Κύπρος είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δικό τους ρόλο. Με τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει και στο πλαίσιο των γνωστών τριμερών σχημάτων, καθιερώθηκαν ως δυνάμεις σταθερότητας. Δυνάμεις που μπορούν να έχουν συνομιλητές οπουδήποτε και εάν αυτοί τοποθετούνται.
ΕΝ μέσω, λοιπόν, των εξελίξεων, που βιώνουμε, τους πολέμους, τους θανάτους, τις καταστροφές, τους κινδύνους γενίκευσης των συγκρούσεων, πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση κορυφής στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, «η τριμερής μας συνεργασία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Μια συνεχής στρατηγική συνεργασία που έχει ως ένα εκ των βασικών στόχων της την ευρύτερη προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».
ΤΑ τριμερή αυτά σχήματα λειτουργούν εδώ και δέκα χρόνια με επιτυχία και συνιστά, όπως αναφέρθηκε ένα μοντέλο-υπόδειγμα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής. Άλλωστε η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν παρόμοιες συνεργασίες με το Ισραήλ, το Λίβανο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη. Ενισχύουν και αξιοποιούν όλους τους παράγοντες σταθερότητας. Αποτελούν το βασικό εργαλείο σταθερότητας στην περιοχής μας.
ΟΠΩΣ δε ανέφερε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, το τριμερές σχήμα είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και παραγωγικό, προσθέτοντας ότι είναι το πιο προωθημένο τέτοιο σχήμα στην περιοχή, εν μέσω πολλών κρίσεων στην περιοχή.
ΑΥΤΕΣ οι συνεργασίες, ιδιαίτερα σε περιόδους συγκρούσεων, θα πρέπει να λειτουργούν ως γέφυρες συνεργασίας και να προσφέρουν βοήθεια ώστε να εκτονώνονται οι κρίσεις. Γι αυτό και τα τρία κράτη, διά των ηγετών τους, αποφάσισαν την ενίσχυση της στρατηγικής τους συμπόρευσης σε όλους τους τομείς προς όφελος των ιδίων, της περιοχής αλλά και της Ευρώπης.
ΣΤΟ πλαίσιο αυτό, την περασμένη Πέμπτη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνάντησε τον Πρόεδρο του Ισραήλ, ο Ισαάκ Χέρτσογκ, ενώ στο προεδρικό βρίσκονταν σχεδόν ταυτόχρονα και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η ταυτόχρονη παρουσία τους αναδεικνύει το ρόλο της Κύπρου ως γέφυρα διαλόγου για τις χώρες της περιοχής.