ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ανεπίσημα οι δυο εξαμηνιαίες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο. Η πρώτη αφορά την δράση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενόψει της ανανέωσης της θητείας της και η δεύτερη είναι για τις «Καλές Υπηρεσίες», για το Κυπριακό δηλαδή.

ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ για μια ακόμη φορά, μάρτυρες μια τακτικής από μέρους των συντακτών των εκθέσεων, που παραπέμπει στη λογική της τήρησης ίσων αποστάσεων. Μια τακτική που λειτουργεί σε βάρος της αδύνατης πλευράς, της χώρας, που είναι υπό κατοχή, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΥΤΕΣ οι εκθέσεις έχουν συνήθως περιγραφικό χαρακτήρα. Δεν είναι, όμως, εκθέσεις στατιστικής. Είναι εκθέσεις παρουσίασης γεγονότων, που δεν μπορούν να είναι αποκομμένες από το μείζον, που είναι η ουσία του προβλήματος και της πρόκλησης των ανωμαλιών. Δηλαδή της κατοχής.

ΤΟΣΟ ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, όσο και οι προκάτοχοι του, ακολουθούσαν την ίδια τακτική. Αυτή της εξίσωσης των δυο πλευρών. Του θύματος με το θύτη. Αυτή η τακτική οδήγησε στη διαιώνισης της κατάστασης, που βιώνουμε από το 1974 και εντεύθεν. Κι αυτό γιατί αποφεύγουν τα Ηνωμένα Έθνη να αγγίξουν την ουσία, την κατοχή. Δεν στέκονται απέναντι από την κατοχική δύναμη. Όποτε χρειασθεί να το πράξουν, το επιβάλλουν τούτο γεγονότα, σπεύδουν να βρουν αφορμή να κάνουν το ίδιο και με την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΟΙ δυο εκθέσεις, αναμένεται να κυκλοφορήσουν επίσημα στα μέσα του τρέχοντος μηνός και δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις ως προς το περιεχόμενο. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική. Από εκεί και πέραν θεωρούμε πως θα πρέπει ( εάν δεν έγιναν ήδη)  να υπάρξουν από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας παραστάσεις και διαβήματα προς τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών για να είναι αντικειμενικοί και να αναδεικνύουν την πραγματικότητα.

ΔΕΝ μπορούν και δεν νομιμοποιούνται τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και οποιοδήποτε άλλος Οργανισμός να υποβαθμίζει την κατοχή στην Κύπρο και να παρουσιάζει μια κατάσταση δικοινοτικής διαφοράς, που μερικές φορές περιγράφεται ως διαφωνίες μεταξύ «δυο γειτονικών οντοτήτων».

ΚΑΛΟΥΜΕ τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, που συντάσσουν τις εκθέσεις να διαβάσουν ιστορία αλλά και τα ψηφίσματα, τις αποφάσεις του Οργανισμού στον οποίον εργάζονται. Τότε θα μπορούν να λειτουργούν σωστά και αντικειμενικά. Τότε θα βοηθήσουν στην υπόθεση της Κύπρου, όπως είναι και η αποστολή τους.