Μα, είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό τόσα χρόνια; Και να το συζητούν στη μακρινή Σρι Λάνκα κι εμείς εδώ χαμπάρι; Προσωπικά το αγνοούσα και λυπάμαι γι΄ αυτό, θα έπρεπε να το γνωρίζω. Αλλά, το είχα ως δεδομένο.

Έμαθα ότι δεν είναι δεδομένο όταν εντόπισε ο Φάνης Μακρίδης δημοσιεύματα στη Σρι Λάνκα. Έθεσε θέμα ένας βουλευτής για να ληφθούν διπλωματικά μέτρα για την επιστροφή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που οφείλονται στους εργαζόμενους από τη Σρι Λάνκα οι οποίοι απασχολούνται στην Κύπρο.

Δηλαδή; Ε, είναι απλό. Τόσα πολλά χρόνια που εργάζονται στην Κύπρο χιλιάδες πολίτες (σήμερα είναι περίπου 7.000) από τη Σρι Λάνκα, οι εργοδότες μαζί με το μισθό τους καταθέτουν στο όνομά τους και εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αλλά, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν κανένα όφελος από αυτά τα χρήματα.

Όταν φεύγουν από την Κύπρο δεν προστίθενται αυτές οι εισφορές στη σύνταξή τους ή σε άλλα ωφελήματα που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Από τη στιγμή, όμως, που οι εργοδότες –ένας συνταξιούχος για παράδειγμα, που χρειάζεται βοήθεια και εργοδοτεί μια οικιακή βοηθό από τη Σρι Λάνκα– είναι υποχρεωμένος να καταθέτει εισφορές, το ερώτημα είναι πού πάνε αυτά τα χρήματα. Μαζεύτηκαν τόσα χρόνια δεκάδες χιλιάδες σίγουρα. Τα εκμεταλλεύεται το Ταμείο, το κράτος δηλαδή, ενώ ανήκουν στους εργαζόμενους;

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνομολογήσει Διμερείς Συμβάσεις Κοινωνικής Ασφάλειας με Βρετανία, Ελλάδα, Αίγυπτο, Καναδά, Αυστραλία, Αυστρία, Σλοβακία, Ελβετία, Τσεχία, Ολλανδία, Βουλγαρία Σερβία και Συρία. Αλλά όχι με τη Σρι Λάνκα. Δεν γνωρίζουμε αν ευθύνονται οι κυβερνήσεις της Σρι Λάνκα για αυτό ή οι δικές μας, περιμένουμε απαντήσεις. Αλλά, το ερώτημα είναι τι γίνονται αυτές οι εισφορές; Και γιατί υποχρεούνται οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να καταβάλλουν εισφορές από τις οποίες δεν επωφελούνται ποτέ αυτοί για τους οποίους καταβάλλονται;

Τι είναι αυτό; Κλεψιά; Αδιαφορία; Ακόμα ένα κόλπο να μπαίνουν λεφτά στα κρατικά ταμεία; Μα, να κλέβουμε κι αυτούς τους ταλαίπωρους ανθρώπους που ήρθαν 5.674 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο τους για να βγάλουν ένα μεροκάματο; Θα έπρεπε να κάνει τα αδύνατα δυνατά το κυπριακό κράτος για να καταλήγουν οι εισφορές σε αυτούς στο όνομα των οποίων τις εισπράττει. Και όχι να τις εισπράττει και να λουφάζει.

………………………………………………………………………………………

ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΑΛΛΟΙ 27 ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Ξεκίνησε η χρονιά με νέα τραγωδία μεταναστών. Είκοσι επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, πνίγηκαν χτες μετά την ανατροπή δύο πλοιαρίων στα ανοιχτά της κεντρικής Τυνησίας. Μπήκαν στις βάρκες με σκοπό να φτάσουν στην Ευρώπη και ήταν όλοι από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Οι τραγωδίες δεν έχουν τέλος με αυτούς τους ανθρώπους. Ούτε πρωτοχρονιά σταματά ο αγώνας τους για επιβίωση, ούτε ποτέ. Κι εμάς η έγνοια μας είναι να αποφασίσουμε αν θα ρίχνουμε αθόρυβα πυροτεχνήματα ή αν θα συνεχίσουμε να θορυβούμε με κάθε ευκαιρία.

……………………………………………………………………………………….

Η ΣΥΡΙΑ ΣΕ ΑΝΩΜΑΛΙΑ

Και μια και μιλάμε για το τι συμβαίνει στη γειτονιά μας, αλλά και εν αναμονή να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη Συρία για να επιστρέψουν οι χιλιάδες Σύροι που βρίσκονται στην Κύπρο, ας έχουμε υπόψη ότι τίποτα δεν δείχνει ομαλοποίηση. Χτες, τα πρακτορεία μετέδιδαν ειδήσεις για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις των συριακών δυνάμεων στην πόλη Χομς, με επικέντρωση στις συνοικίες των Αλαουιτών, από τους οποίους προέρχεται και η δυναστεία των Άσαντ. Στόχοι της επιχείρησης, λένε, είναι «εγκληματίες πολέμου και πρόσωπα που ενέχονται σε εγκλήματα, που αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα τους».

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι Αλαουίτης και είχε σημαντική στήριξη από την μειονότητα των Αλαουιτών οι οποίοι τώρα θεωρούνται προφανώς αντικαθεστωτικοί. Οι Αλουίτες, όπως και οι Αλεβίτες είναι διαφορετικές τάσεις του Ισλάμ. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι ότι η κατάσταση στη Συρία απέχει πολύ από την εξομάλυνση. Οι ταραχές που μπορεί να ξεσπάσουν δεν αποκλείουν ούτε νέα κύματα μεταναστών, ούτε δείχνουν άμεση επιστροφή Σύρων στη χώρα τους.

Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Άλλωστε, η χρονιά μόλις ξεκίνησε. Ας συνεχίσουμε τις ευχές.