Αυτός που τελικά είναι καταχωνιασμένος είναι ο άνθρωπος με την ιδιαίτερηαξία του

Λίγες μόνο ώρες πριν εκπνεύσει το 2024 και να εισέλθει το 2025 και στον κόσμο αυτό που επικρατεί είναι μάλλον αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία. Και για το παρόν και για το μέλλον. Οι ευχές για καλό νέο έτος, μπορεί ν’ ανταλλάσσονται σε μια ξεχωριστή και αλλιώτικη νότα, ωστόσο η πραγματικότητα ανοίγεται σε ορίζοντες, που σε αναγκάζει να λες πολλές φορές: ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Είναι οι στιγμές που γίνονται κάποιοι απολογισμοί, αλλά ταυτόχρονα και κάποιες προβλέψεις (όσο κι αν ισχύει το περί μετά Χριστό προφητών) για τα  γεγονότα που εκτυλίσσονται εντός, εκτός και επί τα αυτά και τα οποία ενίοτε προμηνύουν μέχρι και κοσμογονικές εξελίξεις. Σαν γενική θεώρηση, θα είμαστε εντός αν λέγαμε ότι ζούμε σ’ ένα κόσμο ταραγμένο μέχρι και αναποδογυρισμένο σε πολλά ζητήματα και γεγονότα και το γενικότερο ζητούμενο θα ήταν να επικρατήσουν περισσότερο ισορροπίες που να παραπέμπουν επί το ανθρωπινότερο… Ναι, αυτός που τελικά είναι καταχωνιασμένος είναι ο άνθρωπος με την αξία του και αυτό που συντηρείται και επιβιώνει είναι ένα διεφθαρμένο σύστημα, τα γρανάζια του οποίου περιστρέφονται σε λογικές ενός άκρατου παραλογισμού, ο οποίος τελικά είναι εκείνος που πολλές φορές διαφεντεύει.

Όσο για το πού ακριβώς επενδύει ο απλός πολίτης για ένα καλό νέο χρόνο, αυτό φαίνεται από το ποια είναι εκείνα που τον ενδιαφέρουν περισσότερο και επηρεάζουν την καθημερινότητά του. Τα 50χρονα από την εισβολή, σίγουρα θα έπρεπε ν’ αναζωπύρωναν τις ευαισθησίες γύρω από το εθνικό θέμα, γιατί η σοβαρότητά του επηρεάζεται και από τις εξελίξεις γύρω μας και όχι μόνο. Και γιατί εν πάση περιπτώσει αποτελεί σταθερά ζήτημα συνειδητοποίησης του κατά πόσο έχουμε ή όχι μέλλον σ’ αυτό τον τόπο. Στο τελευταίο βαρόμετρο που δημοσιοποίησε η Cypronetwork φαίνεται ότι η ακρίβεια αναδεικνύεται ως το σημαντικότερο ζήτημα (63%), ενώ ακολουθεί η οικονομία (45%), η διαφθορά (43%) και το Κυπριακό (42%). Ακολουθούν άλλα θέματα, όπως η υγεία, το μεταναστευτικό, η παιδεία, το περιβάλλον και η κοινωνική πολιτική. Πέραν από τους μισούς πολίτες δηλώνουν, επίσης, πως έχουν «καθόλου έως λίγη εμπιστοσύνη» στους θεσμούς της Κυβέρνησης (59%), της Βουλής (57%), των κομμάτων (66%), της δικαστικής εξουσίας (61%) και των ΜΜΕ (52%). Ελαφρώς υψηλότερη είναι η εμπιστοσύνη προς την Εκκλησία και την Ελεγκτική Υπηρεσία, θεσμοί για τους οποίους δηλώνουν «πολλή έως απόλυτη εμπιστοσύνη» το 23% και το 19%, αντίστοιχα.

Στα εξωτερικά θέματα, το Συριακό επειδή είναι στη γειτονιά μας, αλλά και λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας, με το συνήθη τρόπο που μόνο αυτή γνωρίζει, προκαλεί μια τεράστια αβεβαιότητα, η οποία είναι τόσης έντασης ώστε η οποιαδήποτε πρόβλεψη για το τι ακριβώς θα συμβεί και πώς οι εξελίξεις θα μας επηρεάσουν τελικά, να είναι επισφαλής.

Με αυτά και πολλά άλλα θέματα, ων ουκ έστιν αριθμός, εισερχόμαστε στο νέο έτος με την ευχή να ξεμπερδεύουν τα πράγματα και να πάψουν να γίνονται ένας άλυτος γόρδιος δεσμός…