ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προσέξουν, να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν ώστε να προστατεύσουν τους Χριστιανούς στη Συρία, οι οποίοι βρίσκονται στο έλεος του νέου καθεστώτος της Δαμασκού. Για χρόνια οι Χριστιανοί της Συρίας ζούσαν ειρηνικά και χωρίς προβλήματα. Τώρα υπάρχει μια νέα κατάσταση πραγμάτων, που προκαλεί ανησυχία.
Ο ΗΓΕΤΗΣ των ισλαμιστών, ο αλ Τζολάνι, είχε δηλώσει ότι οι μειονότητες στη Συρία είναι σεβαστές. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο αυτά που λέει θα τα εφαρμόσει. Κατά πόσο το νέο καθεστώς θέλοντας να δημιουργήσει γέφυρες συνεννόησης και διαλόγου με τους δυτικούς παίκτες θα συμπεριφερθεί με τρόπο κατά τον οποίο θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της Συρίας.
ΔΕΝ μπορούμε να αναφέρουμε με βεβαιότητα κατά πόσο το κάψιμο, για παράδειγμα, ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου ή ο αποκεφαλισμός ενός ζευγαριού, είναι ένδειξη του τι θα ακολουθήσει ή πρόκειται για να μεμονωμένα περιστατικά. Αυτό θα φανεί στη συνέχεια. Είναι, πάντως, πρόδηλο ότι ο χριστιανικός πληθυσμός ανησυχεί και δεν εμπιστεύεται το νέο καθεστώς της Δαμασκού. Άλλωστε, όπως πρέπει να επισημανθεί, ο ηγέτης του, ο αλ Τζολάνι, άνηκε όπως είναι γνωστό στο παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι είχε διασυνδέσεις και με το Ισλαμικό Κράτος. Γι’ αυτό, άλλωστε, και είχε επικηρυχθεί από τους Αμερικανούς για 10 εκατομμύρια δολάρια!
ΤΩΡΑ, βέβαια, τόσο οι Αμερικανοί όσο και Ευρωπαίοι, θέλουν να βρουν τα κανάλια επικοινωνίας με τη νέα κατάσταση πραγμάτων στη Συρία. Πρόκειται, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, για μια ρευστή κατάσταση και εν πολλοίς απρόβλεπτη και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.
ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι η Τουρκία έχει σπεύσει να… καπελώσει το καθεστώς, που προέκυψε μετά την πτώση του Άσαντ. Αυτό αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα στη χώρα και την περιοχή. Αυτό αποτελεί απειλή για τους Κούρδους και τις μειονότητες όπως είναι οι Χριστιανοί.
ΓΙΑ το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις, αλλά και να προειδοποιηθεί το καθεστώς. Κυρίως σε ό,τι αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Αλλά και των γειτονικών κρατών.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν αναμένεται το νέο καθεστώς της Δαμασκού να ακολουθήσει κανόνες δυτικής δημοκρατίας. Ούτε καν- εξ όσων φαίνεται- δημοκρατικούς κανόνες. Θα θέλει, όμως, να γίνει αποδεκτό από τους διεθνείς παίκτες. Τούτο θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά και τη στάση του σε βασικά ζητήματα.