Ο ΝΕΟΣ πρέσβης της Βρετανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, Michael Tatham, έχει εδώ και μερικές ημέρες επιδώσει τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Προφανώς και γνωρίζει το Κυπριακό καλά καθώς θεωρείται έμπειρος διπλωμάτης, με μακρά πορεία στη διπλωματία. Έχει περάσει από διάφορα πόστα στο Φόρεϊν Όφις.
ΑΛΛΩΣΤΕ στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών θέλουν μονίμως να αυτοπαρουσιάζονται ότι είναι καλοί γνώστες του Κυπριακού. Το γιατί θα το εξηγήσουμε με μια άλλη ευκαιρία.
Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ πρέσβης, λοιπόν, ακολουθώντας την πεπατημένη, τα όσα έχουν αναφέρει οι προκάτοχοι του και ειδικά ο Λόρδος Χάνεϊ, εμπνευστής της πολιτικής της «εποικοδομητικής ασάφειας», αποφάσισε να δώσει συνέχεια σε αυτή την προσέγγιση. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε, μεταξύ άλλων πως τα όσα συζητούνται τόσα χρόνια δεν είναι συγκεκριμένα, οριοθετημένα. Επισήμανε πως «ακούω συχνά κόσμο να μιλά για την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) σαν να είναι ένα πλαίσιο πολύ συγκεκριμένο και καλά οριοθετημένο. Προσωπικά θεωρώ πως είναι μία πολύ ευρεία έννοια που αφήνει πολλά περιθώρια συζήτησης, δια πραγμάτευσης για συμβιβασμούς και αφήνει χώρο για να συναντηθούν οι απαιτήσεις και οι ανησυχίες των δύο πλευρών.»
Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ είναι στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχει την «ευθύνη» να συντάσσει τα προσχέδια των ψηφισμάτων για την Κύπρο. Σημειώνεται ότι αυτός ο ρόλος της έχει δημιουργήσει διαχρονικά πολλά προβλήματα και γι αυτό υπάρχει καχυποψία για τις προθέσεις του Λονδίνου στο Κυπριακό, έναντι της Κύπρου.
ΤΟ Λονδίνο δεν θέλει να δει το προφανές. Πως συγκαλύπτει τις ακραίες αξιώσεις της Άγκυρας με τη στάση, δήθεν, των ίσων αποστάσεων και την εν γένει συμπεριφορά του.
ΚΑΝΟΝΙΚΑ το Λονδίνο θα έπρεπε να στηρίζει χωρίς όρους την εφαρμογή των ψηφισμάτων, που το ίδιο συντάσσει. Δεν το πράττει. Υποστηρίζει μια μέση οδό, που εκ των πραγμάτων εξυπηρετεί την κατοχική πλευρά. Υποστηρίζει συμβιβασμό μεταξύ του πλαισίου του ΟΗΕ και της θέσης της Τουρκίας για δυο κράτη. Αυτό είναι απαράδεκτο και ακατανόητο.
ΕΑΝ η Βρετανία θεωρεί πως οι συζητήσεις προσφέρουν τη δυνατότητα για να τίθενται όλες οι θέσεις, γιατί δεν συμφωνεί να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων και το ζήτημα των στρατιωτικών βάσεων στο νησί; Άλλωστε, όλοι το παραδέχονται, πλην των Βρετανών, ότι πρόκειται για αποικιακό κατάλοιπο, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Κύπρος.
ΓΙΑ τις βάσεις θα επανέλθουμε καθώς είναι ένα ζήτημα, που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ούτως ή άλλως.