Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ Κυπριακού και ευρωτουρκικών ξεκαθαρίζεται μέσα από τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Λευκωσία έθεσε τον πήχη, στηριγμένη σε προηγούμενες αποφάσεις, καθόρισε το πλαίσιο των κινήσεων και πέτυχε να καταγραφούν με ξεκάθαρο τρόπο οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας.
ΟΛΕΣ οι αποφάσεις της Ε.Ε. αναφορικά με τις σχέσεις με την Τουρκία γίνονται στη βάση της σταδιακής, αναλογικής και αναστρέψιμης προσέγγισης της ΕΕ έναντι της Τουρκίας.
ΣΕ σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα επαναλαμβάνεται η θέση που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2024, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού, για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ – Τουρκίας. Σημειώνεται συναφώς ότι στα Συμπεράσματα γίνεται αναφορά και στο θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και τα όσα επιχειρεί να επιβάλλει η κατοχική Τουρκία. Η Ε.Ε. επαναλαμβάνει την έκκλησή για άμεση ανάκληση τους. Αναφέρεται ονομαστικά στα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού με ειδική αναφορά στην Αμμόχωστο.
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ η Άγκυρα επικρίνεται και τη συμπεριφορά του κράτους έναντι των δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών. Σημειώνεται ότι διαπιστώνεται μια συνεχής οπισθοδρόμηση της στους τομείς του κράτους δικαίου, όσο και ως προς την εξαιρετικά χαμηλή ευθυγράμμισή της, με τις θέσεις της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, και την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ έναντι της Ρωσίας. Είναι πρόδηλο ότι υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας στη χώρα αυτή και θα πρέπει να διανυθεί μεγάλη απόσταση για να καταστεί κανονικό δημοκρατικό κράτος.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε μηνύματα προς την κατοχική δύναμη. Η Ένωση έχει συμφέροντα με την Τουρκία. Προφανώς και αναγνωρίζει το ρόλο της. Ωστόσο, την ίδια ώρα στέλνει μηνύματα προς την Άγκυρα για την ανάγκη εναρμόνισή της με το κοινοτικό κεκτημένο. Κι αυτό προφανώς είναι προς το συμφέρον της χώρας αυτής. Ειδικά, όμως, είναι προς το συμφέρον των πολιτών της.
Η ΑΓΚΥΡΑ αντέδρασε, όπως αναμενόταν, στο περιεχόμενο των Συμπερασμάτων, ειδικά για τις αναφορές στην Ελλάδα και την Κύπρο. Κάνει λόγο για παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις της ελληνικής πλευράς! Κατηγορεί την Ε.Ε. ότι ενεργεί ως φερέφωνο της ελληνοκυπριακής πλευράς.
ΕΧΕΙ αυτή τη συμπεριφορά επειδή έτσι την έχουν συνηθίσει στις Βρυξέλλες και αλλού. Ωστόσο, θεωρούμε πως θα πρέπει να λαμβάνει μηνύματα και να γνωρίζει πως με τέτοια στάση δεν μπορεί να πάει μακριά. Όσο ισχυροί και αναβαθμισμένη και να θεωρείται.