Βρισκόμαστε μία και πλέον εβδομάδα μετά την πτώση του Άσαντ και του αυταρχικού καθεστώτος του στη Συρία.
Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε τον καίριο ρόλο της Τουρκίας στην πτώση και απομάκρυνση του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, αποκαλώντας τον «χασάπη» για τις πράξεις του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε την ηγετική φυσιογνωμία του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τόνισε ιδιαίτερα ότι έχει καταστήσει τη χώρα του «μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη». Τούτο, πρόσθεσε, καθιστά την Τουρκία «ως τον βασικό παράγοντα στο μέλλον της Συρίας». Επέκρινε, επίσης, την αδράνεια, όπως είπε, του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και ταυτόχρονα σηματοδότησε μια στροφή προς τη μείωση της εμπλοκής των ΗΠΑ στην περιοχή, δίνοντας πάλι έμφαση τονίζοντας «την εξάρτηση από την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας».
Χαρακτήρισε τον Ερντογάν «πολύ έξυπνο τύπο». Είπε ότι περίμενε αυτήν την ευκαιρία, της πτώσης του καθεστώτος στην Συρία, για πολλά χρόνια, «κτίζοντας μια πολύ ισχυρή στρατιωτική δύναμη». Και πρόσθεσε ότι οι επαναστάτες, που έχουν αναλάβει τώρα ηνία της χώρας από τον φυγά Άσαντ, «ελέγχονται πλήρως από την Άγκυρα».
Προχθές, όμως, μιλώντας στην εξαιρετικά επιδραστική εκπομπή «The Daily Report» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου του CBS, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υπερβάλλει όσον αφορά το μέγεθος της επιρροής στη Συρία.
Ο πρέσβης Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, απαντώντας στον ισχυρισμό του Τραμπ ότι οι Σύριοι επαναστάτες ελέγχονται πλήρως από την Τουρκία, είπε τα εξής:
«Νομίζω ότι είναι υπερβολικό να ισχυρίζεται κάποιος ότι η Τουρκία ελέγχει τώρα όλες τις δυνάμεις που είναι παρούσες στην Δαμασκό. Είναι αληθές ότι η Τουρκία είχε έναν σημαντικό, υποστηρικτικό ρόλο και επιρροή στην Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), που είναι μια σουνιτική ισλαμική πολιτική και παραστρατιωτική οργάνωση που συμμετείχε στον Συριακό Εμφύλιο πόλεμο (από το 2011 έως τώρα), ηγέτης της οποίας είναι ο Αχμέντ αλ- Σαράα. Το μέλλον όμως της Τουρκίας είναι στο χέρι αυτών των ομάδων. Δεν τις ελέγχει.»
«Όμως», συνεχίζει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ «εκεί όπου πράγματι η Τουρκία ασκεί απευθείας και σημαντικό έλεγχο είναι κατά μήκος των δικών της συνόρων με τη βόρεια Συρία. Εκεί, οι Τούρκοι έχουν μια υποστηρικτική πολιτοφυλακή, τον εθνικό στρατό της Συρίας, την οποία ήθελαν πολλά χρόνια τώρα, σαν ουδέτερη ζώνη που θα τους προφυλάξει από επιθέσεις προερχόμενες από τη Συρία. Για τις ΗΠΑ είναι πολύ κρίσιμες αυτές οι ισορροπίες. Ανέκαθεν υποστηρίζαμε τους Κούρδους, που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση του χαλιφάτου του ISIS».
> Κατά τα λοιπά, στα πιο πεζά της επικαιρότητας και των προσώπων που την καθορίζουν, είχαμε χθες την κατάθεση στην ληξίαρχο της Αθήνας, του αιτήματος του Παύλου, πρωτότοκου γιού του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου και άλλων εννέα ατόμων, μεταξύ των οποίων ο αδελφός του Νικόλαος και τα πέντε παιδιά τους, για να αναγνωριστεί η ελληνική τους ιθαγένεια. Για αυτό ήταν απαραίτητο να δηλώσουν κανονικό επώνυμο, όχι βασιλικό. Κάτι που έκαναν. Και πλέον φέρουν το επώνυμο «Ντε Γκρες».
> Κατόπιν τούτων και με βάση την νομοθεσία, όλα τα μέλη πρέπει επιπλέον να δηλώσουν σεβασμό στο Σύνταγμα και στο πολίτευμα της χώρας και να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 1974, που τερμάτισε τη βασιλεία στην Ελλάδα.
> Πάει κι αυτό…