Προειδοποιώ τον αναγνώστη ότι αυτό που θα διαβάσει σήμερα είναι σκόπιμη, υποκειμενική και προωθητική ενέργεια της στήλης. Υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου. Ήταν η μόνη ομιλία «εκπροσώπου του λαού» στη Βουλή για τους Προϋπολογισμούς, γεμάτη στοιχεία και όχι όμορφα σχήματα όπως το ότι «στην εποχή που ζούμε η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα» (ουάου!), που έλεγε η Πρόεδρος της Βουλής στη δική της ομιλία.

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Νεοφύτου δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα, όπως όλες σχεδόν οι ομιλίες που δεν αφορούν κανέναν. Γι΄ αυτό και αντί άλλου κειμένου επιλέγω σήμερα αποσπάσματα από όσα είπε με την ελπίδα να προσεχθούν. Είναι ως σήμα κινδύνου. Ιδού:

Μόλις πριν δύο χρόνια, το 2022, το κρατικό μισθολόγιο ανερχόταν σε σχεδόν 3,2 δις ευρώ. Στο τέλος του 2024 αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 δις ευρώ ενώ στον προϋπολογισμό του 2025 προβλέπεται να ανέλθει στα 4,3 δις ευρώ. Δηλαδή σε περίοδο μόλις τριών ετών το μισθολόγιο θα εκτιναχθεί κατά 1,1 δις ευρώ. Μια αύξηση της τάξης του 34% από τα επίπεδα του 2022. Όπως είμαι σίγουρος όλοι αντιλαμβάνεστε, η αύξηση αυτή δεν είναι βιώσιμη. Δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγικότητα και καμία σχέση με την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Στην Κύπρο, το κρατικό μισθολόγιο ανέρχεται στο 11,5% του ΑΕΠ της χώρας. Με μια απλή σύγκριση με κάποια άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εύκολα παρατηρούμε ότι στη Γερμανία το κρατικό τους μισθολόγιο ανέρχεται στο 8,1% του ΑΕΠ, στην Ολλανδία στο 8,3% του ΑΕΠ, στην Ιταλία στο 8,8% και στη Μάλτα στο 9,4%. Συγκριτικά με τις χώρες αυτές η Κύπρος έχει μεγαλύτερο μισθολόγιο σε σχέση με το ΑΕΠ κατά 42% από την Γερμανία, κατά 39% από την Ολλανδία, κατά 31% από την Ιταλία και κατά 22% από τη Μάλτα.

Ακόμα πιο παράδοξο είναι αυτό που συμβαίνει στη δημόσια εκπαίδευση, συγκρίνοντας την αύξηση των εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση με την αύξηση στον πληθυσμό των μαθητών. Οι μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης ήταν την σχολική χρονιά 2022/23 συνολικά 109.400 περίπου. Την σχολική χρονιά 2024/25 θα αυξηθούν στις 112.800. Μια αύξηση της τάξης του 3%. Οι εκπαιδευτικοί την ίδια περίοδο έχουν τετραπλάσια αύξηση, δηλαδή αυξάνονται κατά 12%.

Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο μόνος λόγος που ανακοινώνονται δημοσιονομικά πλεονάσματα είναι λόγω του πλεονάσματος που παρουσιάζει το ΤΚΑ. Η γενική κυβέρνηση παρουσιάζει έλλειμμα το οποίο υπερκαλύπτεται από τα πλεονάσματα του ΤΚΑ, που όμως θα έπρεπε να τα προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού γιατί τα σημερινά πλεονάσματα είναι οι μελλοντικές μας υποχρεώσεις. Με πολύ απλά λόγια το ΤΚΑ, από το οποίο θα πληρώνονται οι συντάξεις της επόμενης γενιάς, χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτεί την σημερινή αύξηση στο κρατικό μισθολόγιο.

Ουσιαστικά μετατρέπουμε τα χρήματα για τις συντάξεις του αύριο σε αυξήσεις στους μισθούς σήμερα. Για το 2023, η κεντρική κυβέρνηση παρουσίασε δημοσιονομικό έλλειμμα 567 εκατομμύρια ευρώ. Η μοναδική αιτία που η Γενική κυβέρνηση στα τελικά αποτελέσματα παρουσίασε πλεόνασμα €632 εκατ. είναι λόγω του πλεονάσματος από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, το οποίο το 2023 παρουσίασε τεράστιο πλεόνασμα της τάξης των €1.174 εκατομμυρίων.

Αν επενδύαμε μέρος του ετήσιου πλεονάσματος του ΤΚΑ για ανέγερση κατοικιών με στόχο προσιτά ενοίκια, θα μπορούσαμε να λύσουμε και το στεγαστικό μας πρόβλημα.

Κοινωνική συνοχή. Ένα ποσοστό της τάξης του 14% του πληθυσμού της Κύπρου, δηλαδή σχεδόν 130 χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχιας. Η μεσαία τάξη δε, βλέπει την αγοραστική της δύναμη να μειώνεται συνεχώς. Ουσιαστικά οι πολίτες ζουν με επίπεδο εισοδημάτων προ δεκαετίας ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν το κόστος ζωής του 2024.

Η μεσαία τάξη είναι η μάζα των συμπολιτών μας που μόνο πληρώνουν φόρους χωρίς να παίρνουν κάτι από το κράτος. Η Κατώτερη Εισοδηματική Τάξη λαμβάνει διάφορα επιδόματα και η Ανώτερη Εισοδηματική Τάξη, που είναι η τάξη των επιχειρηματιών, λαμβάνει διάφορα κίνητρα, τα οποία αξιοποιούν οι επιχειρήσεις τους. Η μόνη που δεν λαμβάνει, αλλά μόνο καταβάλλει, είναι η μεσαία τάξη.

Κατέθεσε και προτάσεις ο κ. Νεοφύτου για όσα είπε. Αλλά, εδώ ας προσεχθούν οι επισημάνσεις του για να ξέρουμε τι μας γίνεται.