«Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων με μόνιμη δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την Κύπρο, ένα ισχυρό φίλο και εταίρο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων…» Αυτό δεν το αναφέρει η κυπριακή πλευρά, αλλά η πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο,  Κλέλια Σεβριέ Κολάτσκο, σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΣΗΜΕΙΩΣΕ δε πως «η Κύπρος είναι ένας βασικός στρατηγικός εταίρος για εμάς στον τομέα της άμυνας» και υπενθύμισε πως πραγματοποιείται μια ετήσια τετραμερή άσκηση, την «ΕΥΝΟΜΙΑ», μαζί με την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ της Γαλλίδας αξιωματούχου αντικατοπτρίζει εν πολλοίς  τη μεγάλη εικόνα στην περιοχή. Αντικατοπτρίζει τα γεωπολιτικά δεδομένα σε μια περίοδο κρίσιμη και ιδιαίτερα δύσκολή στην ευρύτερη περιοχή μας. Με δυο πολέμους να βρίσκονται σε εξέλιξη και τις συγκρούσεις να διαμορφώνουν συνθήκες για τη συντήρηση περισσοτέρων ανοικτών μετώπων. Στην Ουκρανία, στη Γάζα, το Λίβανο, τη Συρία, οι συγκρούσεις δεν σταματούν ενώ οι κίνδυνοι αυξάνονται. Μια γενίκευση του πολέμου είναι ορατή και θα συνιστά μια επικίνδυνη κατάσταση.

ΟΙ στρατηγικές συμμαχίες έχουν νόημα εάν λειτουργούν στην πράξη με τρόπο ώστε να ενισχύσουν τη σταθερότητα και την ειρήνη. Η ενίσχυση των δυνάμεων αποτροπής και ελέγχου προφανώς και συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως, επίσης, και οι συνεργασίες.

ΜΕ τη Γαλλία οι σχέσεις είναι διαχρονικές και πολύ στενές. Η Γαλλία ήταν η χώρα, η οποία όταν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορούσε να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό, επειδή το μπλόκαραν οι γνωστοί κύκλοι, το Παρίσι ήταν από τους βασικούς προμηθευτές της Ε.Φ.

ΑΛΛΑ οι σχέσεις δεν περιορίζονται μόνο στον αμυντικό και στρατηγικό πεδίο. Η Γαλλία στηρίζει την Κύπρο στο εθνικό πρόβλημα, λόγω και της θέσης της στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θα μπορούσαμε, ασφαλώς, να αναφερθούμε σε πολλούς άλλους τομείς και πεδία συνεργασίας, όπως η παιδεία, ο πολιτισμός, οι εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές. Η σχέση είναι διαχρονική και πάντα σε πολύ καλό επίπεδο.

Η ΠΡΕΣΒΗΣ της Γαλλίας περιέγραψε τη συνεργασία των δυο κρατών αλλά και τις προοπτικές. Αυτό που σημειώνεται είναι και η ευρύτερη εικόνα στην περιοχή μας, που δεν αφορά μόνο τις σχέσεις Γαλλίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ο ρόλος της Λευκωσίας σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον. Ρόλο που αναγνωρίζεται από όλους.