Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Βρετανού Πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, στην Κύπρο, την περασμένη Τρίτη, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως σημαντική εξέλιξη. Χωρίς να τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι ξαφνικά διαχρονικές πολιτικές ανατρέπονται καθώς χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια, εκτιμούμε πως τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται στατικό.

ΤΟ ζητούμενο είναι να αξιοποιούνται οι συγκυρίες. Σε αυτή τη φάση ενόψει και των κρίσιμων εξελίξεων στην περιοχή, τα όσα διαδραματίζονται σε Γάζα, Λίβανο και εσχάτως στη Συρία, διαμορφώνουν νέα δεδομένα. Γνωστός ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας και λόγω της γεωγραφική της θέσης αλλά και ενόψει των πρωτοβουλιών και των σχέσεων που διατηρεί η Λευκωσίας με κράτη της περιοχής. Παράλληλα είναι και ο ρόλος των βρετανικών βάσεων, τον οποίο το Λονδίνο θέλει να συντηρεί. Η βρετανική πλευρά  προσπαθεί να αναβαθμίζει αυτή την παρουσία για γεωπολιτικούς λόγους.

ΕΧΕΙ αναφερθεί πως είναι η πρώτη επίσκεψη Βρετανού Πρωθυπουργού, μετά το 1971. Κοντολογίς έχει 53 χρόνια να πραγματοποιήσει επίσκεψη Βρετανός Πρωθυπουργός στο νησί και τούτο λέγει πολλά. Ουσιαστικά μετά το 1974, την εισβολή και την συνεχιζόμενη έκτοτε κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, δεν υπήρξε επίσκεψη και είναι γνωστοί οι λόγοι.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε λόγο για αλλαγή σελίδας με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Και όποιο περιεχόμενο μπορεί να δοθεί. «… Η κατάληξη της συζήτησής μας, που ήταν η απόφασή μας να γυρίσουμε σελίδα στις σχέσεις της Βρετανίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, να εργαστούμε από κοινού σε ένα σημαντικό αριθμό θεμάτων». Όπως σημείωσε, (αυτή την εβδομάδα), όταν θα γίνει ο δεύτερος στρατηγικός διάλογος στη Βρετανία, «θα δουλέψουμε συγκεκριμένα για να δούμε αποτελέσματα, πρώτον, στις διμερείς μας σχέσεις, στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, στους τομείς των επενδύσεων, ειδικότερα της ενέργειας, στον τομέα της εκπαίδευσης, στον τομέα της υγείας».

ΘΑ αναμένουμε να δούμε στην πράξη τα όσα λέγονται. Αλλαγή σελίδας, σημαίνει πως η Βρετανία θα βρεθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Στηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα εγγυάται. Θα πρέπει η Βρετανία να συμβάλει με τις πολιτικές και τις δράσεις της  στην ανατροπή των κατοχικών δεδομένων, υπερασπίζοντας το διεθνές δίκαιο. Τότε θα βρεθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Διαφορετικά θα παραμείνει, εκ των πραγμάτων, απέναντι μας.

ΜΕΧΡΙ τώρα προφανώς και  δεν βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η αλλαγή, εάν και εφόσον αποφασισθεί τούτο. Τότε θα τοποθετηθούν οι σχέσεις σε μια άλλη βάση. Σχέσεις συνεργασίας, ισοτιμίας, με τις δυο πλευρές να κερδίζουν.