ΕΙΝΑΙ πολύ επικίνδυνη η κατάσταση στην περιοχή. Οι εξελίξεις στη Συρία έχουν ενισχύσει τις ανησυχίες καθώς υπάρχει το προηγούμενο στη Λιβύη ενώ παρακολουθούμε και τι διαδραματίζεται σε Γάζα και Λίβανο. Είναι πρόδηλο ότι η κατάσταση είναι ρευστή και σε κάποιο βαθμό ανεξέλεγκτη.
ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες στη Συρία αλλά και ευρύτερα στην περιοχή. Οι ισχυροί διεθνείς παίκτες, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στο συριακό, στο Μεσανατολικό εν γένει, επιχειρούν να διασφαλίσουν ότι την επόμενη ημέρα θα «κλειδώσουν» και τα δικά τους συμφέροντα. Τι θα καταφέρουν θα φανεί στη συνέχεια.
ΕΙΝΑΙ, όμως, κρίσιμης σημασίας να διασφαλιστεί ότι θα επέλθει στη χώρα αυτή ομαλότητα και ειρήνη. Πρόκειται για μια ευχή, που όλοι ελπίζουν να υλοποιηθεί πλην όμως φαντάζει ως ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είναι αυτή η προσπάθεια και ο στόχος όλων όσων πιστεύουν ότι επιβάλλεται να γίνει σεβαστή η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
ΟΛΟΙ εκείνοι, οι οποίοι πιστεύουν σε αυτή την προοπτική είναι οι ίδιοι που θεωρούν ότι θα πρέπει να σταματήσουν και οι επιθέσεις στη Γάζα και στο Λίβανο. Αυτή είναι και η μόνη οδός για να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας.
ΩΣΤΟΣΟ, είναι σαφές πως τα διαφορετικά συμφέροντα διεθνών παικτών, οι επιδιώξεις των φατριών σε τοπικό επίπεδο, δυσκολεύουν όσες προσπάθειες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
ΟΤΑΝ λέγεται πως «ο συριακός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον της Συρίας», θα πρέπει να το εννοούν. Όλες οι χώρες, που εμπλέκονται, πρέπει να δεσμευτούν επί τούτου. Όλοι οι βασικοί παίχτες, σύμφωνα και με τα όσα είπε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνγκεν «θα στηρίξουν στη συμπεριληπτική και διαφανή διαδικασία και θα απέχουν από κάθε εξωτερική παρέμβαση».
ΘΑ πρέπει να διασφαλισθεί από όλους ότι κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα τηρηθούν δεσμεύσεις για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
ΑΥΤΟ, όμως, ελπίζουμε να μην είναι μια γενική, θεωρητική, τοποθέτηση, η οποία στην πράξη να μην έχει κανένα αντίκρισμα. Η ειρήνη δεν είναι μόνο θεωρία, έχει και περιεχόμενο.