Νομίζετε ότι είναι μόνο οι αερόσακοι Τakataτο πρόβλημα; Ακούστε και μια άλλη ιστορία διότι απ΄ ότι φαίνεται το χάλι μας είναι ακόμα πιο μεγάλο απ΄ ότι φαίνεται.

Εντάξει, η προσοχή όλων αυτές τις μέρες είναι στους αερόσακους. Και οι συζητήσεις ανέδειξαν το χάος. Ξεκίνησε η περιπέτεια πριν 20 χρόνια αλλά τώρα είχαμε θανάτους σε τροχαία που αποδεδειγμένα προκλήθηκαν από τους αερόσακους. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Ούτε οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που είναι πιθανό να έχουν τους επικίνδυνους αερόσακους, ούτε οι εταιρείες, ούτε οι βουλευτές, ούτε οι κυβερνήτες.

Χτες πήρα ένα μήνυμα από μια κυρία της οποίας ο σύζυγος χρησιμοποιεί συσκευή άπνοιας της Philips Respironics, την οποία του έδωσε το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Αυτές οι συσκευές αποσύρθηκαν από την εταιρεία το 2021 διότι διαπιστώθηκε ότι ήταν ελαττωματικές και έθεταν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ήταν η μαζικότερη ανάκληση ιατροτεχνολογικών προϊόντων που έγινε ποτέ παγκοσμίως. Αφορούσε πάνω από 15 εκατομμύρια αναπνευστικές συσκευές για την υπνική άπνοια. Στην Κύπρο χρησιμοποιούσαν αυτή την συσκευή 2.000 άνθρωποι εκ των οποίων οι 1.400 την είχαν προμηθευτεί μέσω διαδικασιών του υπουργείου Υγείας και 600 από τον ιδιωτικό τομέα.

Την Τρίτη δημοσιεύσαμε ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ο οποίος μετά από επίσημη ενημέρωση από το θεσμικό Ασφαλιστικό Ταμείο Υγείας της Γερμανίας καλούσε όσους χρήστες αυτής της συσκευής ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε ομαδική αγωγή εναντίον της εταιρείας. Η αγωγή ξεκίνησε από την Ιταλία.

Λογικά, όλες αυτές οι συσκευές δεν έπρεπε να χρησιμοποιούνται από ασθενείς. Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου υποτίθεται ότι τις απέσυρε το 2021. Όμως, άλλη μια ανευθυνότητα μας περιμένει και εδώ. Ο συγκεκριμένος ασθενής χρησιμοποιεί τη συσκευή που του έδωσαν πριν το 2021 και η σύζυγος που είδε τις ανακοινώσεις για την ομαδική αγωγή θορυβήθηκε.

«Σήμερα τηλεφώνησα στο υπουργείο Υγείας και δεν είχαν ιδέα για το θέμα», μας λέει. «Τηλεφώνησα στον ΟΑΥ, τους είπα δεν έχει σημασία για μας αν μπορούμε να κινήσουμε αγωγή δωρεάν, αλλά να μας πουν τι θα κάμουμε με το πρόβλημα. Η απάντηση ήταν ότι τηλεφωνούν και άλλοι και να κάμουμε αίτημα γραπτώς για να μας απαντήσουν».

Δηλαδή, έστω κι ένας να χρησιμοποιεί τη συσκευή που ανακλήθηκε σημαίνει ότι όταν έγινε η ανάκληση δεν έλεγξε κανένας αν έγινε πραγματικά. Και δεν είναι ένας αφού η απάντηση στη σύζυγο του ασθενή χτες ήταν ότι «τηλεφωνούν και άλλοι».

Όταν ρωτήσαμε εμείς μας είπαν ότι το 2021 έγιναν ανακοινώσεις. Αλλά, έστω κι έγιναν. Αφού μιλάμε για πολύ επικίνδυνες συσκευές (διάβασα τους κινδύνους και τρόμαξα) δεν θα έπρεπε να φροντίσει το κυπριακό κράτος, το υπουργείο Υγείας, όπως και οι γιατροί, να ελέγξουν και να σιγουρευτούν ότι αποσύρθηκαν πράγματι; Και δεν μιλάμε για τις γνωστές δυσκολίες με τους αερόσακους, μιλάμε για μόλις 2.000 άτομα, που μπορούν να εντοπιστούν εύκολα, είτε μέσω των γιατρών τους, είτε μέσω αυτών που μοίρασαν τις συσκευές. Πώς γίνεται τρία χρόνια μετά να υπάρχουν ακόμα στα χέρια πολιτών;

«Σας παρακαλώ κάμετε κάτι διότι διαφορετικά δεν θα κάμουν τίποτε όπως δεν έκαμαν από το 2021», μας λέει η γυναίκα, που προσπαθούσε μάταια να βρει άκρη, όταν είδε τις ανακοινώσεις για την αγωγή. «Οι συσκευές αυτές είναι απαραίτητες για κάποιους ανθρώπους και δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτές».

Το 2021, μέσα στην πανδημία και τους περιορισμούς, είναι πιθανό κάποιοι άνθρωποι να μην είδαν τις ανακοινώσεις, αν όντως έγιναν. Άλλωστε -ποιος το ξεχνάει;- όσοι είχαν αναπνευστικά προβλήματα τότε, η μόνη τους έγνοια ήταν να προστατευθούν από τον κορωνοϊό. Την ευθύνη την έχουν οι αρμόδιες Αρχές. Όπως την έχουν και για τους αερόσακους με τους οποίους ασχολούνται λόγω θανάτων. Για να ασχοληθούν περιμένουν να έχουμε και αποδεδειγμένες συνέπειες από τις επικίνδυνες αναπνευστικές συσκευές, να προκληθεί σάλος και δημόσια κατακραυγή; Τον όρο “προληπτικά”, δεν τον ξέρει κανένας;