ΠΕΝΗΝΤΑ χρόνια μετά την εισβολή και έκτοτε της συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, το μείζον είναι να βρεθεί τρόπος αποκατάστασης της ενότητας του κράτους. Το μείζον είναι να υπάρξει άρση των κατοχικών δεδομένων.

ΤΟ εγχείρημα τούτο φαντάζει δύσκολο λόγω της στάσης της κατοχικής δύναμης. Η αναζήτηση μεθόδων και βημάτων, μικρών ή μεγάλων, έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν. Χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.

ΑΠΟ το 2003 και εντεύθεν έχουν ανοίξει δίοδοι, οδοφράγματα, για μερική άρση της διακίνησης ένθεν κακείθεν της κατοχικής γραμμής. Το θέμα επανέρχεται κατά καιρούς και εγείρεται με στόχο να ανοίξουν και νέα οδοφράγματα. Θεωρείται ότι τούτο θα συμβάλει στο να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και στηρίζουμε τη ελεύθερη διακίνηση, είναι βασική παράμετρος κι άλλων ελευθεριών. Της εγκατάστασης και της αξιοποίησης, απόκτησης, περιουσιών. Ωστόσο, οφείλουμε να αναφέρουμε παράλληλα ότι η λειτουργία των οδοφραγμάτων δεν οδήγησε στην πολυπόθητη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

ΚΙ αυτό οφείλεται στη τουρκική στάση. Στον  τουρκικό μαξιμαλισμό. Ακόμη και η συζήτηση γύρω από το θέμα της διάνοιξης διόδων δεν συζητείται σοβαρά από την κατοχική πλευρά.

ΤΟ βράδυ της Τρίτης, στο περιθώριο δεξίωσης των Ηνωμένων Εθνών, στο Λήδρα Πάλας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ είχαν την ευκαιρία να τα πουν και γι΄αυτό το ζήτημα. Σημειώνεται ότι στο δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με συνδαιτυμόνες τον Πρόεδρο και τον Τατάρ, τον περασμένο Οκτώβριο συμφωνήθηκε να συζητήσουν για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων. Η κατοχική πλευρά έθεσε το θέμα της διάνοιξης της διόδου στη Μια Μηλιά. Όταν τέθηκε στην εξίσωση κι αυτό στο Πυρόι και στα Κόκκινα, η τουρκική πλευρά υπαναχώρησε.

ΤΗΝ περασμένη Τρίτη, λοιπόν, το θέμα τέθηκε ξανά. Το έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πλην όμως ο κατοχικός ηγέτης απέφυγε να απαντήσει. Ανέφερε στον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι θα σκεφτεί ακόμη και να συναντηθούν. «Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση σε κάποια των θεμάτων. Του είπα ότι είναι σημαντικό, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, να βρεθούμε, να κάνουμε ανασκόπηση του πού βρισκόμαστε και να δώσουμε κατευθυντήριες γραμμές για τους διαπραγματευτές για το πώς να συνεχίσουν. Δεν σημαίνει ότι αν βρεθούμε πρέπει να κάνουμε ανακοίνωση», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Δεν πρέπει, όπως είπε, «να φοβόμαστε να συναντηθούμε».

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης δεν θέλει γιατί έτσι του λένε να πράξει από την Άγκυρα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα αποδεχθούμε τις τουρκικές λογικές εδραίωσης της κατοχής. Και κάτι άλλο: Η λειτουργία των οδοφραγμάτων δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για «ομαλοποίηση» με την κατοχή.