Ένας στους δύο πολίτες και οι μισές επιχειρήσεις στην Κύπρο υπήρξαν θύματα κυβερνοεπιθέσεων το 2024, σύμφωνα με έρευνα που ανακοίνωσε το Γραφείο του Επιτρόπου Επικοινωνιών.
Αλλά το πιο σοκαριστικό στοιχείο είναι ότι από τις επιχειρήσεις που δέχθηκαν επίθεση, οι περισσότερες από τις μισές (56%) είχαν οικονομικό κόστος, και από τους πολίτες που δέχθηκαν επίθεση το 13% είχε κάποιο κόστος. Είναι σοκαριστικό διότι τόσοι πολλοί δεν έμαθαν ακόμα να ξεχωρίζουν την απάτη, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις μυρίζει από μακριά.
Σύμφωνα με την έρευνα η πιο συχνή επίθεση που δέχονται επιχειρήσεις και πολίτες είναι το phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα), δηλαδή απατηλά μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτά τα απατηλά μηνύματα, με παρόμοιο περιεχόμενο φτάνουν και στα κινητά με sms, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τη δημοσιότητα που δόθηκε πια σε αυτού του είδους τις απάτες το λογικό που έχει να κάνει όποιος τα παραλαμβάνει είναι να τα αγνοεί, να μην ανταποκρίνεται σε ό,τι του ζητούν.
Ούτως ή άλλως, όμως, όλα σχεδόν είναι ολοφάνερα απατηλά. Προσωπικά πήρα αυτές τις μέρες δύο email από την Αστυνομία για υπόθεση που με αφορά, δήθεν. Με σφραγίδες, με «επίσημο» επιστολόχαρτο κ.λπ. Πώς γίνεται να ανταποκριθώ όταν γράφει ότι μου στέλνει την επιστολή «ο διοικητής της Αστυνομίας, Στυλιανός Παπαθεοδώρου»; Αφού, πρώτο εμείς δεν τον λέμε διοικητή αλλά αρχηγό και δεύτερο, ο Παπαθεοδώρου δεν είναι ο αρχηγός.
Πώς γίνεται να ανταποκρίνεται κάποιος, για παράδειγμα, σε ένα μήνυμα στο κινητό από μια τράπεζα όταν το μήνυμα είναι κακογραμμένο και όταν δεκάδες φορές υπήρξαν ανακοινώσεις να μην ανταποκρίνεται ο κόσμος διότι η τράπεζα δεν θα του στείλει sms; Άσε που σου στέλνει και μήνυμα μια τράπεζα με την οποία δεν είχες ποτέ συναλλαγές και σου λέει ότι κάτι τρέχει με τον λογαριασμό σου.
Πώς γίνεται να ανταποκρίνεται κάποιος σε ένα μήνυμα στο Facebook, από μια κυρία που του λέει ότι είναι στέλεχος τράπεζας στην Τουρκία και διαχειρίζεται έναν λογαριασμό εκατομμυρίων κάποιου αποβιώσαντος πελάτη ο οποίος είχε το ίδιο επίθετο με τον παραλήπτη του μηνύματος και τον χρειάζεται να συνεργαστεί μαζί της για να μοιράσουν τα εκατομμύρια;
Θέλεις και παπάν να σου το πει ότι όλα αυτά είναι απάτες; Είναι συγκεκριμένα τα παραδείγματα διότι έφτασαν και σε εμένα όπως και σε χιλιάδες άλλους. Κάποιοι τα διέγραψαν, κάποιοι άλλοι όμως ανταποκρίθηκαν.
Αν πέφτει θύμα ένας ανυποψίαστος πολίτης μπορεί να έχει και μια δικαιολογία. Διότι, πιθανό να μην άκουσε ποτέ γι΄ αυτές τις απάτες (παρά τις επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις) και παρασύρεται από την ελπίδα που του δημιουργούν ότι θα κερδίσει κάποια χρήματα. Αλλά, πώς είναι δυνατό να πέφτει θύμα ένας επιχειρηματίας; Είναι αδιανόητο το ότι πάνω από τις μισές (56%) επιχειρήσεις που δέχθηκαν επίθεση ανταποκρίθηκαν στο phishing και έχασαν λεφτά. Κατά μέσο όρο €12.000 η κάθε επιχείρηση.
Δηλαδή, κάποιος έχει το μυαλό να στήσει και να διοικήσει επιχείρηση, αλλά δεν το έχει για να αντιληφθεί την πιο διαδεδομένη απάτη της εποχής μας;
Εδώ θα μου πεις, χιλιάδες έκαναν ουρές στο μοναστήρι Οσίου Αββακούμ για να προσκυνούν εκστασιασμένοι τον ηγούμενο Νεκτάριο να μιμείται την φωνή του Οσίου Πορφυρίου υποβάλλοντας σε πιστούς ότι ο Άγιος μετενσαρκωνόταν στο σώμα του ιδίου («μετενσαρκούτο ο Όσιος εν τω σώματι αυτού»). Και για να προσποιείται ότι λιποθυμούσε μετά από εξορκισμούς. Και του έδιναν χρήματα, εισφορές χιλιάδων ευρώ, διότι πίστευαν πράγματι ότι μετενσαρκώνονταν στο σώμα του οι άγιοι και άρα ήταν κι αυτός άγιος και θαυματουργός. Και μετά του ξανάκαναν δωρεές διότι, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου, «προέβαλλεν ψευδείς θαυματουργίας, θεραπείας, προσκόλλησιν επί των ενδυμάτων πιστών και μυροβλυσίαν του φερομένου ως Σταυρού του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου».
Η πραγματική θαυματουργία είναι το ότι τόσοι πολλοί συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στις ολοφάνερες απάτες και δίνουν χρήματα ή αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και μετά τραβούν τα μαλλιά τους. Πρέπει να ελεγχθεί ομαδικά το IQ μας μάλλον.