(*) Η Κύπρος όχι ακόμα…
> Ανοίγω τη στήλη σήμερα με μίαν ανάρτηση στο Facebook, πολύ ενδιαφέρουσα, που αφορά και την Κύπρο (με έναν τρόπο που πραγματικά δεν γνώριζα), από τον οικονομολόγο, με σπουδές και στις κοινωνικές επιστήμες στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, κ. Αρίστο Δοξιάδη. Γράφει συγκεκριμένα:
> «Στη Νότια Κορέα ο Πρόεδρος κήρυξε στρατιωτικό νόμο, η Βουλή καταψήφισε την κήρυξη, ο στρατός ελέγχει τα τηλεοπτικά κανάλια. Αυτά, σε μια χώρα που σύμφωνα με το Economist Democracy Index 2023 ανήκει στη μικρή ομάδα των full democracies (24 σε σύνολο 167 κρατών). Φαντάζομαι πως δεν θα παραμείνει εκεί στην επόμενη έκδοση, ακόμα κι αν η ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας αποκατασταθεί σύντομα. Σε αυτή τη μικρή ομάδα ανήκει και η Ελλάδα. Ελπίζω, πιο σταθερά από όσο η Νότια Κορέα.
> ΥΓ. πολύ ενδιαφέρον: Δεν καταγράφονται ως full democracies αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ: Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βέλγιο, Πορτογαλία, οι τρεις βαλτικές, Κύπρος, Μάλτα, Ρουμανία, Βουλγαρία. Ούτε οι ΗΠΑ.»
> Πρόσωπο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών: Ζωή Κωνσταντοπούλου, 47, Ελληνίδα δικηγόρος και πολιτικός, ιδρύτρια και πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, που εκπροσωπείται στην τωρινή Βουλή, πρώην πρόεδρος του Σώματος επί των ημερών της στον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο αποχώρησε όταν ο τότε πρόεδρός του και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αγνόησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015 που ήταν συντριπτικά υπέρ του να μην αποδεχθεί η Ελλάδα τα μέτρα που ήθελε να επιβάλει η ΕΕ για την οικονομική της διάσωση και έκανε την περίφημη «κωλοτούμπα», που πλέον ο ίδιος ονομάζει Plan B.
> Μεγάλη η εισαγωγική μου πρόταση για την κ. Κωνσταντοπούλου. Ίσως να κόλλησα και εγώ από τη δική της ακράτεια!…
> Η είδηση εν πάση περιπτώσει, είναι ότι χθες η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας της «για τις φερόμενες ως τελεσθείσες πράξεις της σοβαρής διατάραξης δικαστικών συνεδριάσεων κατ’ εξακολούθηση, της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς, κατά το χρονικό διάστημα από 2/2/2024 έως 16/5/2024, υπό την ιδιότητά της ως συνηγόρου υπεράσπισης στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου».
> Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 225 βουλευτές, κατά 57, ενώ υπήρχε και ένα «παρών».
> Παρορμητική καθώς είναι, η κ. Κωνσταντοπούλου δεν θα το αφήσει έτσι το πράγμα. Να το αλλάξει δεν μπορεί. Αλλά με ευκολία θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τα ντεσιμπέλ της!…
> Εύστοχη γελοιογραφία του Ηλία Μακρή στην εφημερίδα «Καθημερινή» των Αθηνών, την επομένη της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο. Στην είσοδο της 10 Ντάουνινγκ Στριτ, αποχαιρετώντας τον, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ τον ρωτά «Τα Μάρμαρα τα θέλεις τώρα, Κυριάκο;». Και η απάντηση: «Όχι, όχι καλέ μου. Οι εκλογές είναι σε δυόμισι χρόνια!».
> Αυτά από την Ελλάδα μας. Όπου οι δρόμοι της, από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ, σχεδόν σε κάθε πόλη, είναι γεμάτοι από μοτοσυκλέτες με τους ντελιβεράδες. Χθες, ήμουν αυτόπτης μάρτυς ενός εξωφρενικού … περιστατικού.
> Καθόμουν σε μια καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας και ο ιδιοκτήτης της παράγγειλε από το κινητό του (τον άκουσα!) να του φέρουν καφέ από έναν άλλον, γνωστό όμιλο καφέδων. «Είναι καλύτερος», μου απάντησε, διακρίνοντας στο πρόσωπο μου την έκπληξή μου…
> Η ανομία στην Ελλάδα μας «θριαμβεύει» σε άπειρα πεδία. Όσες μεταρρυθμίσεις και αν έχουν γίνει, όσες προαναγγελίες και αν έχουν ανακοινωθεί, με το που βγαίνεις από το σπίτι σου για να πας στη δουλειά δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσεις επάνω σε κάποιον υποψήφιο δολοφόνο στο τιμόνι. Ο φίλος μου, σκιτσογράφος Στάθης (Σταυρόπουλος), τον παρομοιάζει με τετράποδο:
> «Το πλησίον μας γουρούνι που οδηγεί επιθετικά, επικίνδυνα, κάνει σφήνες, παραβιάζει το κόκκινο και όλον τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ), που βρίζει, που απειλεί, είναι γουρούνι στο σπίτι του, είναι γουρούνι στη δουλειά του, ανατρέφει σαν γουρούνια τα παιδιά του και καλύτερο φίλο του έχει την Τροχαία». Που δεν του παίρνει το δίπλωμα εφ’ όρου ζωής!