ΟΙ εξελίξεις είναι αλυσιδωτές στην περιοχή μας. Πολεμικές συγκρούσεις σε πολλά σημεία και σε διαφορετικές χώρες. Η Μέση Ανατολή φλέγεται και τα όσα διαδραματίζονται φαντάζουν ανεξέλεγκτα. Προφανώς και υπάρχει, πάντα, ένας «αόρατος σχεδιαστής» και εκείνοι που καλούνται να υλοποιήσουν τις πολιτικές της αποσταθεροποίησης.
ΠΡΩΤΑ ήταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, μετά οι ισοπεδωτικές επιθέσεις στη Γάζα, που συνεχίζονται. Στη συνέχεια οι επιθέσεις στο Λίβανο και τώρα στη Συρία. Όλα αυτά τα μέτωπα είναι ταυτοχρόνως ανοικτά, απειλώντας γενίκευση του πολέμου, με τεράστιες συνέπειες για την περιοχή μας.
ΣΤΗ Συρία, τρομοκρατικές οργανώσεις προελαύνουν καταλαμβάνοντας πόλεις και περιοχές. Οι οργανώσεις αυτές των τζιχαντιστών έχουν τη στήριξη της κατοχικής Τουρκίας, η οποία υλοποιεί ένα ακόμη επεκτατικό σχέδιο της. Η τουρκική σημαία, όπως αναφέρθηκε, κυματίζει στην πόλη του Χαλεπίου και προφανώς το μήνυμα πρέπει να αξιολογηθεί από όλους τους βασικούς παίκτες για το ρόλο που επιδιώκει να έχει η Άγκυρα.
ΕΙΝΑΙ η Τουρκία που φαίνεται ότι προετοίμασε τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες ξεκίνησαν μετά που η Άγκυρα άναψε το πράσινο φως. Είχαν προηγηθεί, ως γνωστό, διπλωματικές δήθεν προσπάθειες Άγκυρας και Δαμασκού για γεφύρωση των διαφορων. Δεν απέδωσαν καθώς η Τουρκία ήθελε να επιβάλλει τους όρους της.
ΟΠΩΣ έγινε γνωστό, το καθεστώς Άσαντ επέμεινε στην πλήρη απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία. Η θέση αυτή της Δαμασκού δεν έγινε αποδεκτή από την Άγκυρα για προφανείς λόγους.
ΣΗΜΕΡΑ βρισκόμαστε στο σημείο κατά το οποίο οι τρομοκρατικές οργανώσεις προελαύνουν και ο συριακός στρατός υποχωρεί. Αυτό διαμορφώνει νέα δεδομένα στη χώρα αυτή. Τα όσα διαδραματίζονται στην Συρία και στην περιοχή μας ευρύτερα συνιστούν κίνδυνο αποσταθεροποίησης.
ΟΣΟΙ δεν αντιλαμβάνονται πόσο επικίνδυνες είναι οι εξελίξεις είναι εκτός πραγματικότητας. Και για τις χώρες, που εμπλέκονται, τους λαούς τους, αλλά και για τις γειτονικές χώρες, όπως είναι η Κύπρος.
Η ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ του πολέμου προφανώς και θα έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Και δεν είναι μόνο οι μεταναστευτικές ροές που θα επηρεάσουν τις γειτονικές χώρες, όπως η Κύπρος, αλλά και σε άλλα πεδία. Γιατί θα πρόκειται για περιφερειακό πόλεμο.
ΕΚΕΙΝΟΙ που έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης θα πρέπει να το πράξουν προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης και όχι της ενίσχυσης της έντασης. Να μην συμβάλουν στον πόλεμο, αλλά στον τερματισμό του.
ΔΥΣΚΟΛΗ και επικίνδυνη περίοδος. Ο πόλεμος δεν είναι σε καμία περίπτωση λύση. Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι όσοι σπρώχνουν τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.