Ξεκίνησε η λειτουργία της Elpis σε πιλοτικό επίπεδο, μιας εφαρμογής της Αστυνομίας η οποία απευθύνεται στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η φιλοσοφία πίσω από την εφαρμογή, όπως αναλύεται και σε πρόσφατο δημοσίευμα του «Φ», είναι η εφαρμογή αυτή να κατεβαίνει στα κινητά των θυμάτων και αυτά να είναι σε θέση να ενημερώνουν την Αστυνομία σε περίπτωση περιστατικού βίας είτε αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, είτε στην περίπτωση που φαίνεται πως πρόκειται να εξελιχθεί.

Σύμφωνα, πάντα με το δημοσίευμα, τα στοιχεία του θύματος θα καταχωρηθούν στην πλατφόρμα «Εlpis» και θα δημιουργηθεί αυτόματα λογαριασμός από την Αστυνομία. Ο χρήστης θα ενεργοποιήσει το location – δηλαδή τη λειτουργία που επιτρέπει την κοινοποίηση της τοποθεσίας και σε περίπτωση ανάγκης θα πατά το κουμπί SOS που θα υπάρχει στην εφαρμογή και αμέσως θα ενημερώνεται η Αστυνομία και κατά συνέπεια το πλησιέστερο περιπολικό θα σπεύδει στη σκηνή.

Οι ενδιαφερόμενοι, θα μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν την εφαρμογή Elpis (όπως θα κατέβαζαν οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή), εφόσον προηγουμένως αξιολογηθεί η περίπτωσή τους από την Αστυνομία. Δηλαδή, δεν θα μπορεί ο καθένας να την έχει στο κινητό του.

Εδώ, σιγά – σιγά αρχίζει να περιπλέκεται το ζήτημα με την Elpis. Άραγε ποιος και πόσο άμεσα θα αξιολογεί; Πότε κάποιος θα κρίνεται κατάλληλος ή ότι βρίσκεται σε κίνδυνο; Έστω, όμως, ότι κρίνεται σε κίνδυνο από τις Αρχές… τότε ποια είναι η αξία της Elpis; Αν διαπιστωθεί από την Αστυνομία πως κάποιο άτομο κινδυνεύει εντός της οικογενείας του, γιατί πρέπει να περιμένει να πατήσει το κουμπί μιας εφαρμογής; Γιατί δεν ενεργοποιούνται αυτομάτως οι διαδικασίες προστασίας και στήριξης;

Άραγε η Elpis θα είναι μια καμουφλαρισμένη εφαρμογή ή θα είναι φως φανάρι για τον κακοποιητή ότι το θύμα προσπαθεί να τον καταδώσει στην Αστυνομία; Θα γλυτώσουμε όντως κάποιο θύμα ή η ελπίδα μας θα πεθάνει τελευταία;

Η δημιουργία της εφαρμογή Elpis αποφασίστηκε όταν η Αστυνομία βρήκε μια γυναίκα κλειδωμένη στο μπάνιο του σπιτιού τις προσπαθώντας να γλυτώσει από τη βία του συντρόφου της. Το θύμα καλούσε την Αστυνομία και το έκλεινε. Έκανε απανωτές αναπάντητες κλήσεις για να αντιληφθούν ότι κάτι συνέβαινε.

Αυτό δεν καταλαβαίνω, ποιος ο λόγος για να περιμένουμε μια ακόμη κλειδωμένη και ξυλοδαρμένη γυναίκα να πατήσει το κουμπί;

Το πρόβλημα της βίας είναι εξόφθαλμο και τα στοιχεία ανατριχιαστικά. Κάθε χρόνο στην Κύπρο γίνονται περίπου 3.000 καταγγελίες για κακοποιήσεις εντός της οικογένειας.

Η Επίτροπος Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, υπέδειξε ότι:

>> Το 36,1% των γυναικών ηλικίας 18 έως 74 ετών, έζησαν σωματική βία ή σεξουαλική βία.

>> Tο 30% υπέστη σωματική και σεξουαλική βία από κάποιο σύντροφο τους.

>> Tο 14,6% υπέστη σωματική και σεξουαλική βία ή απειλή από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών.

>> Tο 39,9% έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας τους.