Η ΔΕΥΤΕΡΗ Διακυβερνητική Συνάντηση Κύπρου και Ελλάδας, που φιλοξενήθηκε στη Λευκωσία την περασμένη Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε μέσα σε δύσκολα και πιεστικά δεδομένα, με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Την ίδια ώρα, οι δυο κυβερνήσεις, πέραν από τη διαχείριση των γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως πάντα γίνεται, δίνουν βάρος και στις διμερείς σχέσεις.
Η ΣΥΝΘΕΣΗ της Συνάντησης επιβεβαιώνει πως συζητήθηκαν πολλά ζητήματα, διμερούς ενδιαφέροντος, εμβαθύνοντας με αυτόν τον τρόπο την ήδη πολύ καλή συνεργασία των δυο κρατών. Οι σχέσεις είναι διαχρονικές, ιστορικές και αδελφικές γι αυτό και Ελλάδα και Κύπρος είναι «καταδικασμένες» να συνεργάζονται στενά και παραγωγικά.
ΠΡΟΣ επιβεβαίωση των πιο πάνω σημειώνουμε πως συζητήθηκαν, στη διάρκεια της Διακυβερνητικής, ζητήματα που αφορούν τη ψηφιακή πολιτική, την Πολιτική Προστασία (υπογραφή μνημονίου για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112), Υγεία (υπογραφή συμφωνιών για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων πνευμόνων και νεφρού), περιβάλλον και κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, συζητήθηκαν κι άλλα θέματα, όπως οι ελλείψεις που παρουσιάζονται σε ανθρώπινο δυναμικό και τα ζητήματα της Παιδείας.
ΟΙ δυο κυβερνήσεις, φυσιολογικά, επικεντρώνονται πρωτίστως στο εθνικό θέμα. Η συζήτηση του Κυπριακού διεξήχθη σε συνδυασμό με τα ευρωτουρκικά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Όπως συναφώς αναφέρθηκε και αναγνωρίζεται από βασικούς διεθνείς παίκτες και τα δυο κράτη αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας.
ΟΙ συγκυρίες και οι πρωτοβουλίες έχουν οδηγήσει σε μια κινητικότητα στο Κυπριακό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε και σε αποτέλεσμα. Κι αυτό αφορά και το πεδίο των ελληνοτουρκικών. Είναι σαφές ότι όλα εξαρτώνται από τη στάση που θα τηρήσει η κατοχική Τουρκία.
ΔΙΑΦΑΝΗΚΕ από τις τοποθετήσεις των Χριστοδουλίδη και Μητσοτάκη ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η τουρκική στάση. Από αυτήν εξαρτάται το τι μέλλον γενέσθαι. Κι αυτό δεν είναι καινούργιο αλλά διαχρονικό. Και το ζητούμενο είναι να μπορέσουν, Αθήνα και Λευκωσία, με δράσεις και πρωτοβουλίες, με αξιοποίηση σημαντικών πολιτικών εργαλείων, να ανατρέψουν την τουρκική μαξιμαλιστική συμπεριφορά.
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ υπάρχουν, κυρίως μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα πεδίο στο οποίο Ελλάδα και Κύπρος έχουν πλεονεκτήματα και η Τουρκία αναζητεί αναβάθμιση σχέσεων και συνεργασία. Είναι, συνεπώς, ευκαιρία να αξιοποιηθεί η συγκυρία αυτή ώστε να γίνει προσπάθεια με στόχο την αλλαγή πλεύσης από την πλευρά της κατοχικής πλευράς.
ΑΥΤΟ δεν είναι εύκολο, αλλά είναι αναγκαίο να καταβληθεί μια συντονισμένη από κοινού προσπάθεια Αθήνας και Λευκωσίας.