«Συνολικά 93 αντιδήμαρχοι είναι ένας αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός και είναι απαραίτητο να μειωθεί δραστικά, με ιδεατό σενάριο τον έναν αντιδήμαρχο ανά δήμο, με συγκεκριμένα καθήκοντα». Ακούγοντας την τοποθέτηση αυτή του υπουργού Εσωτερικών προχθές στη Βουλή, ομολογώ πως ανασκίρτησα. Είπα, «επιτέλους», μια σοβαρή πρόταση ώστε αντί 93 (αχρείαστους) να έχουμε 20 (υποφερτά χρήσιμους) αντιδημάρχους. Έτσι θα εξοικονομήσουμε ένα σωρό χρήματα. Μάλιστα, όταν τον άκουσα στη συνέχεια να προσθέτει πως θα αξιολογηθεί εκ νέου και ο αριθμός των δήμων διότι οι συνενώσεις δεν έγιναν στη βάση πληθυσμιακών και οικονομικών δεδομένων, σχεδόν ενθουσιάστηκα.
Η χαρά μου, ωστόσο, ήταν πρόσκαιρη. Διότι στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Ιωάννου προχώρησε στην πεπατημένη. «Ουδέποτε θα προχωρήσουμε από μόνοι μας. Σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα αξιολογηθεί και ο αριθμός των δήμων και ο αριθμός των αντιδημάρχων και θα φέρουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο εγγύς μέλλον, όχι άμεσα» ανέφερε.
Και φρόντισε να σκοτώσει τον όποιο ενθουσιασμό μου, προσθέτοντας: «Πρέπει να γίνουν και συνενώσεις στους Δήμους. Πόσες, πώς και γιατί, αυτό θα είναι σε συνεννόηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και θα είμαστε έτοιμοι στους επόμενους μήνες, δεν μπορώ να προδικάσω ακριβώς σε πόσο καιρό, να φέρουμε συγκεκριμένες προτάσεις».
Δηλαδή, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Διότι κύριε Ιωάννου, αυτή τη συνταγή είχαν ακολουθήσει όλοι οι προκάτοχοί σου και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οδηγηθήκαμε στο έγκλημα το οποίο βιώνουμε σήμερα. Αντί 5 δήμους που αρχικά πρότειναν οι ξένοι εμπειρογνώμονες, φτάσαμε στους 20.
Και αντί 20 αντιδημάρχους, που έπρεπε να έχουμε βάσει της μέχρι πρότινος λειτουργίας των δήμων, εκτοξεύθηκε ο αριθμός στους 93! Mε κόστος 2,3 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η Πόλις Χρυσοχούς με 14 αντιδημάρχους! Ο Ακάμας με 7 αντιδημάρχους και τα Λεύκαρα με 7. Κάτι μικροί δήμοι (Δάλι, Ύψωνας, Πολεμίδια, Αθηένου κ.α.) για να μην τους ενοποιήσουν με μεγάλους, τους φόρτωσαν κι ένα σωρό χωριουδάκια και ας πληρώνει ο κοσμάκης.
Ξεχνάς κύριε Ιωάννου, πως είναι τα παζάρια των προηγούμενων υπουργών Εσωτερικών με τα κόμματα, τα οποία οδήγησαν σε αυτό το έκτρωμα που βιώνουμε σήμερα; Ξεχνάς ότι μέχρι την τελευταία στιγμή, πριν ψηφιστεί η περιβόητη μεταρρύθμιση, τα κόμματα κρατούσαν κομπιουτεράκια και υπολόγιζαν βάσει της εκλογικής τους δύναμης, ποιος δήμος έπρεπε να συνενωθεί με ποιον ώστε να συνεχίσουν να διατηρούν το έλεγχο στην εκλογή δημάρχων; Και ότι αν δεν τους έβγαιναν ακριβώς οι αριθμοί που ήθελαν, πρόσθεταν και ένα δυο χωριουδάκια ώστε να σιγουρέψουν τα νούμερα;
Ξεχνάς ότι αυτό το τερατούργημα των 93 αντιδημάρχων σε 20 δήμους, είναι από τα αλισβερίσια των προκατόχων σου με τα κόμματα που προέκυψε; Δήθεν για να εξασφαλίσουν τη συναίνεση μερικών τοπικών αρχών και μερικών κοινοτήτων;
Αν και αυτή τη φορά μπεις σε τέτοια παζάρια με τα κόμματα, το μόνο το οποίο πιθανότατα θα προκύψει είναι ένα νέο έκτρωμα. Ποιο κόμμα διαθέτει τέτοια τόλμη ώστε να αποδεχθεί κούρεμα δήμων και βαθύ κούρεμα αντιδημάρχων; Ποιο κόμμα διαθέτει τόλμη ώστε να αντιταχθεί σε ένα σωρό κομματικά στελέχη και μέλη, που θα ασκήσουν τεράστια πίεση ώστε να μην πειράξουν τα «κεκτημένα» τους;
Ήδη προχθές, ο υπουργός Εσωτερικών είπε μια απλή κουβέντα περί αλλαγών και υπήρξε αμέσως αντίδραση από αρκετούς βουλευτές, που αντιλήφθηκαν τι κομματική θύελλα προμηνύεται.
Αν όντως ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εννοεί την πρόθεση αλλαγής και διόρθωσης του εγκληματικού λάθους το οποίο έγινε, η ορθή οδός μια είναι. Ετοιμάζει νέο σχέδιο με ελάχιστες συνενώσεις δήμων, με έναν αντιδήμαρχο σε κάθε ένα νέο δήμο, και το παίρνει στη Βουλή. Εκεί δεν μπαίνει σε κανένα παζάρι με τα κόμματα. Τα αφήνει, αν επιμένουν στο σημερινό έκτρωμα ή σε άλλο παραπλήσιό του, να εκτεθούν στην κοινωνία εκείνα.
Από την πλευρά της η Κυβέρνηση θα εκτιμηθεί από την κοινωνία ότι έπραξε το σωστό και λογικό και τα κόμματα θα κληθούν να δικαιολογήσουν στους φορολογούμενους πολίτες γιατί πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν τα καπρίτσια τους.
Εκτός και αν ο υπουργός Εσωτερικών δεν εννοεί πραγματικά την πρόθεση για διόρθωση του εγκλήματος, που ψήφισε η προηγούμενη Βουλή, και η προχθεσινή τοποθέτησή του έγινε μόνο επειδή γνωρίζει ότι η κοινή γνώμη είναι αγανακτισμένη με τη μεταρρύθμιση έκτρωμα την οποία βιώνει.
Στην πραγματικότητα, πάντως, η Κυβέρνηση έχει ενώπιον της μια μοναδική ευκαιρία να πράξει επιτέλους κάτι τολμηρό και ριζοσπαστικό. Να πάρει στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο να προβλέπει μόνο 5 δήμους, ένα σε κάθε επαρχία, όπως ήταν η πρόταση των Βρετανών εμπειρογνωμόνων. Έτσι θα βάλει τη σφραγίδα της σε μια πραγματική μεταρρύθμιση! Ιδού η Ρόδος κύριοι…