Η διπλή αναβάθμιση της οικονομίας τον οίκο Moody’s είναι ασφαλώς μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που χαροποίησε ιδιαίτερα την Κυβέρνηση. Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια ήταν μια εξέλιξη που ίσως να μην ανέμενε ούτε ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τη δεδομένη στιγμή.
Σημαίνει όμως πολλά για την κυπριακή οικονομία και το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι η σωστή διαχείριση της οικονομίας της χώρας από πλευράς Κυβέρνησης. Αφενός για να γίνει αντιληπτή και από τον πολίτη η ευημερία των αριθμών της οικονομίας σε επίπεδο καθημερινότητας και αφετέρου, ο ενθουσιασμός των θετικών αξιολογήσεων να μην παρασύρει σε αστόχευτες παραχολογίες και λαϊκισμούς για χάριν εντυπώσεων,
Η πορεία οικονομικής ανάκαμψης δεν ξεκίνησε σήμερα και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις πολιτικές που ακολούθησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Ανεξάρτητα των θεμάτων διαφθοράς για τα οποία η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη στήνεται στον τοίχο, σε ο,τι αφορά την Οικονομία, παίρνει πολύ θετικό βαθμό αξιολόγησης. Αυτό για το οποίο δεχόταν κριτική από μέρους κυρίως της αντιπολίτευσης η προηγούμενη Κυβέρνηση, ήταν ότι κρυβόταν πίσω από την ευημερία των αριθμών, ενώ οι πολίτες συνέχιζαν να βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Λίγο πολύ αυτά τα ακούει και σημερινή Κυβέρνηση.
Η συνέχιση της πορείας οικονομικής σταθερότητας και συνεχούς αναβάθμισης, ασφαλώς πιστώνεται και στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη που έχει τα ηνία της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Στην σημερινή κυβέρνηση, το βάρος της ευθύνης για παροχή κινήτρων και αντισταθμιστικών μέτρων προς τους πολίτες, είναι πολύ μεγαλύτερο. Πρώτο διότι το κόστος ζωής την τελευταία διετία έχει εκτοξευτεί λόγω του πληθωρισμού και δεύτερο διότι τα όποια μέτρα έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής, δεν είχαν τον αντίκτυπο που η κοινωνία προσδοκούσε.
Με την νέα αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, ξεκινά και η μεγάλη πρόκληση για την Κυβέρνηση γενικότερα και ειδικότερα το Νίκο Χριστοδουλίδη. Η εικόνα της Κυβέρνησης δύο σχεδόν χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η αντίληψη που έχει αρχίσει να εδραιώνεται στον κόσμο είναι ότι υπάρχει αδυναμία διαχείρισης του κράτους. Κυριαρχεί η εντύπωση πώς ο ίδιος Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν μπορεί να κυβερνήσει και δυσκολεύεται να λάβει αποφάσεις, ενώ περιστοιχίζεται από μια μέτρια ομάδα ατόμων που αποτελούν το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε μεγάλο βαθμό μπορεί αυτή η αντίληψη να τον αδικεί, όμως φέρει τεράστια ευθύνη ο ίδιος για όλο αυτό.
Η τελευταία αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από τους Moody’s ήδη έχει επιστρατευθεί ως όπλο για ανατροπή αυτής της εικόνα. Είναι μία επιτυχία που βεβαίως μπορεί να πιστωθεί η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και έρχεται σε μία χρονική στιγμή που υπάρχει χρόνος για να ληφθούν αποφάσεις και να εφαρμοστούν πολιτικές και μέτρα που να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα.
Αυτό που αναμένει και προσδοκά πλέον η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδη είναι να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά αυτή την πορεία οικονομικής σταθερότητας. Όπως αντίστοιχα μπορεί να πανηγυρίζει ότι έχει καταφέρει στην εξωτερική πολιτική. Η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίστηκε θετικά από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Αποτυπώνεται εξάλλου και στις διάφορες έρευνες αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου που έχουν γίνει. Απομένει να βρεθεί η φόρμουλα ανατροπής της αρνητικής εικόνας και για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αν καταφέρει να περάσει το μήνυμα πώς επί της παρούσας Κυβέρνησης, έχουμε μια σταθερή οικονομία πάνω στην οποία θα εφαρμοστούν πολιτικές παροχών σε συνδυασμό με την εφαρμογή μιας εξωτερικής πολιτικής η οποία κρίνεται θετική, μπορεί να χτίσει την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Διότι στην τελική εξίσωση, δεν θα μετρήσει μόνο ο βαθμός της παρούσας Κυβέρνησης στο τέλος της πενταετίας της, αλλά και οι άλλες επιλογές που θα έχει ενώπιον της η κοινωνία για το 2028. Οι πολίτες πολλές φορές έχουν δείξει πώς επιλέγουν τη σιγουριά μιας μέτριας διακυβέρνησης ή μιας Κυβέρνησης με αδυναμίες η οποία όμως της παρέχει μια σταθερότητα, από το αίσθημα αβεβαιότητα ή την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την όποια εναλλακτική θα έχει ενώπιον της…