Η ρωσο-ουκρανική αντιπαράθεση έχει επισκιάσει το φονικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Στη Γάζα και το Λίβανο, η διεθνής κοινή γνώμη έχει μια πιο απτή εικόνα της σφαγής που γίνεται από το εβραϊκό κράτος, πράγμα που ανάγκασε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. Εντάλματα που αφορούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Γάζα που εξαπέλυσε το Ισραήλ μετά τις εγκληματικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023. 

Στο πολεμικό πεδίο της Ουκρανίας και της Ρωσίας η εικόνα δεν είναι σαφής και κανείς εκ των παρατηρητών δεν είναι σίγουρος προς τα που γέρνει η ζυγαριά. Σύμφωνα με το BBC τα δεδομένα του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) δείχνουν ότι η Ρωσία έχει καταλάβει σχεδόν εξαπλάσια σε έκταση ουκρανικά εδάφη το 2024 από ό,τι το 2023. Παράλληλα, η ρωσική προέλαση πραγματοποιείται με κατεύθυνση βασικούς ουκρανικούς κόμβους εφοδιασμού στην περιοχή του Ντονμπάς.

Από την άλλη ο θαυμασμός της Δύσης για την αυγουστιάτικη εισβολή των Ουκρανών στο Κουρσκ μετετράπη σε φθινοπωρινή απογοήτευση καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε ανακατάληψη ορισμένων εδαφών ενώ στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν την επίθεση στο Κουρσκ, «στρατηγική καταστροφή» δεδομένης της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζει η Ουκρανία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή τους πρώτους μήνες πολέμου στην Ουκρανία η γραμμή του μετώπου κινούνταν γρήγορα, με τη Ρωσία να προωθείται στο ουκρανικό έδαφος πριν τελικά η ουκρανική άμυνα την απωθήσει σε ορισμένες περιοχές. Το 2023, ωστόσο, καμία από τις δύο πλευρές δεν σημείωσε σημαντικά κέρδη, με τη σύγκρουση να δείχνει όλο και πιο αδιέξοδη. Σύμφωνα με το ISW τους τελευταίους μήνες η εικόνα ευνοεί εδαφικά τους Ρώσους, οι οποίοι έχουν καταλάβει περίπου 2.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους μέχρι στιγμής το 2024, σε σύγκριση με μόλις 465 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε ολόκληρο το 2023.  Η Μαρίν Μιρόν, ερευνήτρια στον τομέα της άμυνας στο Kings College του Λονδίνου, λέει στο BBC, ότι υπάρχει πιθανότητα «κατάρρευσης» του ανατολικού μετώπου της Ουκρανίας καθώς η προέλαση του ρωσικού στρατού έχει φέρει τη Μόσχα σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση αν μάλιστα υπάρξουν τελικά συνομιλίες για το τέλος του πολέμου, όπως έχει προαναγγέλλει ο Ντόναλντ Τραμπ. Με τα σημερινά δεδομένα ο Πούτιν θα διαπραγματευτεί ανυπερθέτως επί της σκακιέρας του πολεμικού πεδίου και η Μιρόν εξηγεί: «Επί του παρόντος, η ρωσική πλευρά έχει πολύ περισσότερους άσους από τους Ουκρανούς. Περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους καταλήφθηκαν από τους Ρώσους μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 3ης Νοεμβρίου 2024. Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Η Κριμαία είναι και θα παραμείνει Ρωσική. Ένα 18% από την επικράτεια της Ουκρανίας είναι υπό ρωσικό έλεγχο και περιλαμβλάνει Ντονμπάς, Ντανιέσκ και Λουκάνσκ καθώς και Ζαπορίζα και Χερσόνα. Υπό διαπραγμάτευση θα είναι το Χάρκοβ και το Νικολάεβ, όπως έχουν σήμερα οι διαφιλονικούμενες περιοχές.

Σε αυτή τη φάση του πολέμου ήρθε η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να επιτρέψει στο Κίεβο τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις στην ενδοχώρα της Ρωσίας. Μια κίνηση που έμοιαζε με δοκιμή των πυρηνικών αντανακλαστικών της Ρωσίας. πρόκληση για πυρηνική   

Πάντως, η προέλαση της Ρωσίας συνεχίζει να έχει τεράστιο κόστος για τη Μόσχα, με τις απώλειες του 2024 να είναι περισσότερο από μιάμιση φορά μεγαλύτερες από την ίδια περίοδο του 2023. Μια σχετική ανάλυση κάνει λόγο για 78.329 Ρώσους στρατιώτες να έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Πάντως η Μόσχα πάει τώρα σε ένα μακρύ πόλεμο χωρίς να στρατολογήσει άλλο κόσμο κυρίως από την πρωτεύουσα και τα μεγάλα αστικά κέντρα για να μην προκαλέσει αντιδράσεις και να κινδυνεύσει να χάσει την εξουσία όπως στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα ο Πούτιν αντλούσε στρατιώτες από θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες της τεράστιας περιφέρειας της Ρωσίας, όπου η αντιδράσεις για τις απώλειες το πολύ να εκδηλώνονταν σε κάποια τρομοκρατική επίθεση…

Η Μόσχα ελπίζει στην κόπωση του Κιέβου στο βάλτο του χρόνου και των ανθρώπινων απωλειών και το Κίεβο ελπίζει ότι η Δύση θα φθείρει οικονομικά την Μόσχα στην οποία ο πόλεμος αυτός έχει επιφέρει μια σκληρή οικονομική αιμορραγία, όπως τότε με τον Πόλεμος των Άστρων όταν ο Ρήγκαν καταπόντισε οικονομικά το Κρεμλίνο.  Ποιος λοιπόν θα νικήσει τώρα στο παιγνίδι του χρόνου; Η Ρωσία ή η Δύση; Αν κάποιος κοιτάξει από μια απόσταση την όλη εικόνα θα δει χωρίς καμιά δυσκολία ότι η Ρωσία που έχασε στο σημαντικότατο παιγνίδι των αγορών όλη την ευρωπαϊκή της πελατεία, δύσκολα θα κρατηθεί από τους σημερινούς της πελάτες, όπως είναι οι χώρες των BRICS,  Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Αίγυπτο, Αιθιοπία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν και τη Σαουδική Αραβία. Είναι πολύ μεγάλη «επιχείρηση» η Ρωσία για να μπει σε συνεταιρισμό και ταυτόχρονα να παραμείνει και αυτοκρατορία! Συνεταιρισμός Ρωσίας -Ευρώπης μπορεί να  υπάρξει μόνο μετά το θάνατο Πούτιν και αν η FSB απωλέσει τον έλεγχο του Κρεμλίνου. Διαφορετικά είναι πολύ πιο πιθανό να δούμε -όσοι θα ζούμε- συνεταιρισμό της Ρωσίας με την Κίνα, που τώρα την έχει ήδη προσπεράσει σε ισχύ καθώς και με την Ινδία σε μια σκακιέρα όπου θα παιχθεί το μεγάλο παιγνίδι της τεράστιας αγοράς της Ασίας και της νέας Αφρικής.

Τότε, και αν, θα υπάρξει πόλεμος με τα όπλα μιας νέας φοβερής γενιάς που ελπίζουμε πως αυτά που θα χαθούν μαζί με τον πλανήτη θα είναι πολύ περισσότερα από όσα οι ηγέτες θα μπορούν να αντέξουν. Όσο για αυτά που βλέπετε στους δέκτες σας δηλαδή αμερικανικούς πυραύλους ATACMS να χτυπάνε από την Ουκρανία τη Ρωσία ή ρωσικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την περιφέρεια του Αστραχάν να χτυπά την Ουκρανία χωρίς κανείς να λέει που, είναι ακριβά πυροτεχνήματα πολεμικής προπαγάνδας. Πολύ ακριβά αλλά ακίνδυνα ευτυχώς.  

paraschos.andreas@gmail.com