ΕΙΜΑΣΤΕ στα πρόθυρα ενός Γ΄ Παγκόσμιου Πολέμου; Ο Γ΄ Παγκόσμιος πόλεμος έχει ξεκινήσει και τούτο δεν περιγράφεται ως έτσι; Η απόφαση του απερχόμενου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, να ανάψει το πράσινο φως στην Ουκρανία να προχωρήσει σε πλήγματα με αμερικανικούς, βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους βαθιά στο εσωτερικό της ρωσικής επικράτειας, προφανώς και προκαλεί ανησυχία.
ΓΙΑΤΙ το αποφάσισε τούτο τώρα ο Αμερικανός Πρόεδρος όταν βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησης; Γιατί δεν αφήνει τον εκλεγέντα Πρόεδρο να διαχειριστεί το όλο θέμα; Γνωρίζει η Ουάσινγκτον πώς θα αντιδράσει η Μόσχα, που έχει στο παρελθόν απειλήσει ότι θα απαντήσει με πυρηνικά; Ή θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο, με τα πλήγματα αυτά στο εσωτερικό της Ρωσίας, θα υποχρεώσουν τη ρωσική πλευρά να διαπραγματευτεί; Ήδη η Ουκρανία έχει υλοποιήσει την απόφαση των συμμάχων της και «έστειλε» πυραύλους σε ρωσικά εδάφη.
ΟΙ ειδικοί αναφέρουν πως με την εκτόξευση πυραύλων κατά στόχων στο έδαφος της Ρωσίας, θα υπάρχουν προφανώς επιπτώσεις, αλλά δεν θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου. Κυρίως γιατί δεν υπάρχουν αποθέματα από τους πυραύλους και όσοι έχουν δοθεί στο Κίεβο δεν είναι αρκετοί να διαφοροποιήσουν τα δεδομένα επί του εδάφους. Όπως δε λέγεται από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, οι Ουκρανοί δεν μπορούν να διαχειριστούν τους πυραύλους ATACMS (αμερικανικοί) SCALP (γαλλικοί) και Storm Shadow (βρετανικοί). Συνεπώς θα τους διαχειρίζονται Αμερικανοί, Γάλλοι και Βρετανοί; Νατοϊκοί στρατιώτες δηλαδή.
Η ΛΟΓΙΚΗ ότι μέσα από την κλιμάκωση του πολέμου θα φθάσουν οι εξελίξεις στην αποκλιμάκωση προφανώς και εμπεριέχει ένα ρίσκο. Γιατί ορατό είναι το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να ελέγξουν την κλιμάκωση, να ξεφύγει και να υπάρξει γενίκευση των συγκρούσεων.
ΚΑΝΕΝΑΣ πόλεμος δεν είναι λύση. Τον παρακολουθούμε όλη αυτή την περίοδο στην Ουκρανία από της εισβολής της Ρωσίας και εντεύθεν. Το παρακολουθούμε και στη Μέση Ανατολή. Το ζητούμενο είναι να ανοίγονται κανάλια συνεννόησης διά της διπλωματικής οδού. Αυτή είναι η μόνη οδός για να σταματήσουν οι πολεμικές συγκρούσεις, να σταματήσει ο θάνατος και οι καταστροφές.
ΘΑ πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, να αντιμετωπίζονται οι εξελίξεις με ψυχραιμία. Έχουν περάσει πέραν των 1.000 ημερών από της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Είναι καιρός για διάλογο και επίλυση του ζητήματος. Κάθε μέρα που περνά με ανοικτό το θέμα του πολέμου, μόνο θάνατο και καταστροφή προκαλεί. Με τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου να είναι ορατός.