Ο ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΑΣ Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με όλα όσα έχουν αναφερθεί και δημοσίως, θα διορίσει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, τον γερουσιαστή της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο. Πρόκειται για πολιτικό, τον οποίον γνωρίζουμε πολύ καλά στον ελληνικό χώρο.
Ο ΜΑΡΚΟ Ρούμπιο από τη θέση του ως γερουσιαστής προώθησε τη συνεργασία των ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο, γεγονός που είχε προκαλέσει την αντίδραση της κατοχικής Τουρκίας. Αν τελικά ο διορισμός επιβεβαιωθεί αναμένεται ότι θα ενισχύσει αυτή τη στρατηγική συνεργασία. Προφανώς και θα επιχειρηθεί και θα επιδιωχθεί ενίσχυση σχέσεων και με την Άγκυρα, ωστόσο, είναι προφανές ότι στην Τουρκία δεν θα πρέπει να είναι… ευτυχισμένοι με την επιλογή αυτή του Προέδρου Τραμπ.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ συναφώς ότι ο Μάρκο Ρούμπιο μαζί με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ υπέγραψε το 2019 το νομοσχέδιο East Med Act για την Ανατολική Μεσόγειο. Μια κίνηση, σύμφωνα με την οποία καθιστά την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία σε πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή και στρατηγικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Ο ΕΝ δυνάμει νέος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα είναι και ο πρώτος ισπανόφωνος Αμερικανός που θα αναλάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φαίνεται να είναι πιο κοντά στις επιδιώξεις του νέου Προέδρου σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των διεθνή θεμάτων, κυρίως των κρίσιμων σε Ανατολική Μεσόγειο και στην Ουκρανία.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ από τα ΜΜΕ ότι μαζί με τον βουλευτή Μάικλ Γουόλτς, που θα αναλάβει το ρόλο του Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας, είναι δυο «γεράκια» της εξωτερικής πολιτικής, τα οποία θα κάνουν κουμάντο, εκ μέρους του Προέδρου Τραμπ, στο διεθνή χώρο. Αυτός ο ρόλος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος σε μια περίοδο συγκρούσεων, πολέμων και έντονων αντιπαραθέσεων ενόψει μιας συνεχούς διαδικασίας ανακατανομής της ισχύος, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
ΕΧΕΙ ειπωθεί την τελευταία περίοδο ότι πολλά αλλάζουν στην ευρύτερη περιοχή και πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Στην προκειμένη περίπτωση είναι προφανές πως η Λευκωσία αξιοποιεί τη συγκυρία στο έπακρο.
ΧΩΡΙΣ να τρέφουμε ψευδαισθήσεις για το πώς διαμορφώνεται η διεθνής ατζέντα, ποια συμφέροντα υπερισχύουν, θα πρέπει να γίνονται προσεκτικά βήματα. Έχοντας υπόψη πως η κρίση θα τελειώσει κάποια στιγμή, να προχωρήσουμε και να αξιοποιήσουμε τις εξελίξεις που διαδραματίζονται και τα δεδομένα, τα οποία διαμορφώνονται ενώπιον μας αυτή την περίοδο.