ΚΟΡΥΦΑΙΑ αντί-δικτατορική εκδήλωση συνιστά η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, στην Αθήνα. Ήταν  μια παλλαϊκή  εκδήλωση, η οποία και προανήγγειλε την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών. Ήταν η αρχή του τέλους. Σαν χθες, 17 Νοεμβρίου 1973, την επέτειο αξιολογούμε με την απόσταση του χρόνου.

Η ΝΕΑ γενιά σήκωσε το βάρος της αντίστασης κατά του φασιστικού, ξενοκίνητου και όπως αποδείχθηκε προδοτικού καθεστώτος της ελληνικής χούντας. Το βάρος το σήκωσαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου ενώ όπως είναι γνωστό είχε προηγηθεί το Φεβρουάριο του 1973 η εξέγερση της Νομικής. Παρόντες όπως πάντα στους αγώνες του ελληνισμού για ελευθερία και δημοκρατία και Κύπριοι φοιτητές, που έγραψαν  τη δική τους ιστορία, με τη δική τους συμβολή στην προσπάθεια ανατροπής του χουντικού καθεστώτος.

ΕΡΙΞΑΝ εκείνο το Νοέμβρη τον σπόρο οι νέοι άνθρωποι. Η κατάρρευση της χούντας, ωστόσο, προκλήθηκε από την τραγωδία της Κύπρου. Το δικτατορικό καθεστώς δεν άντεξε και κατέρρευσε κάτω από το βάρος της προδοσίας. Της προδοσίας,  που έφερε με βάση σχεδίου τους Τούρκους στο νησί. Γιατί οι χουντικοί παρέδωσαν την Κύπρο στους Τούρκους με το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου, στις 15 Ιουλίου 1974. Και όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων υπήρξε και συνεννόηση.

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ του Πολυτεχνείου ήταν μια ιστορική και καθοριστικής σημασίας κινητοποίηση των φοιτητών, που είχαν δίπλα τους και πολλούς εργαζόμενους. Ήταν η αρχή τους τέλους. Το διδακτορικό καθεστώς ταρακουνήθηκε. Και ταρακουνήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά από το 1967 και εντεύθεν που επιβλήθηκε η δικτατορία στην Ελλάδα.

ΩΣ αποτέλεσμα των γεγονότων αυτών είχαμε την αλλαγή ρόλων. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αντικαταστάθηκε από τον Δημήτριο Ιωαννίδη. Βασικά «άλλαξε τα ρούχα του ο Μανωλιός και τα έβαλε αλλιώς». Ήταν μια προσπάθεια της χούντας να κρατηθεί στην εξουσία, υιοθετώντας μια πιο σκληρή εκδοχή ελέγχου της χώρας.

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ιωαννίδης ανέλαβε να διανύσει η χούντα το «τελευταίο μίλι» μέχρι και την καταστροφή της Κύπρου.  Ήταν ο άνθρωπος με έξωθεν εξαρτήσεις. Ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε να καταστρέψει την Κύπρο.

Η ΗΡΩΙΚΗ εξέγερση του Πολυτεχνείου, την οποία τιμούμε αποτελεί σημείο αναφοράς και ημέρα τιμής. Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα. Πρέπει να προστατεύουμε όλοι τη δημοκρατία, να την ενισχύουμε. Να υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα των πολιτών. Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουν οι κοινωνίες.

ΚΑΙ να μην ξεχνάμε και το εξής σημαντικό: Την απαλλαγή από τη δικτατορία την πλήρωσε και την πληρώνει μέχρι σήμερα η Κύπρος. Η απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή είναι υπόθεση όλων.