«Μα υπάρχει ακόμα κανένας που ασχολείται με το Κυπριακό;», «Ποιος αλήθεια ενδιαφέρεται για το Κυπριακό;», «Κι εσύ ασχολείσαι τωρά με το Κυπριακό, έχει τόσα άλλα σοβαρά θέματα». Είναι μόνο μερικές από τις ατάκες που συχνά πυκνά ακούω στις καθημερινές μου συζητήσεις με αρμόδιους και μη, αναζητώντας μια κάποια πληροφορία για το Κυπριακό.

Παρακολουθώντας το βράδυ της Τετάρτης τη δημοσκόπηση της RAI στον Άλφα Κύπρου, θυμήθηκα τις επισημάνσεις του Νίκου Κατσουρίδη ο οποίος επέμενε και επιμένει ότι η το Κυπριακό πάντα θα βρίσκεται στα πρώτα θέματα που έχουν έγνοια οι Κύπριοι. Δεν θα πω ότι πάντα συμφωνούσα με την εκτίμησή του, αλλά στις πλείστες περιπτώσεις είχε δίκαιο κυρίως σ’ ό,τι επηρεάζει τον Κύπριο ψηφοφόρο.

Στο ερώτημα: «Ποιο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και πρέπει να δώσει προτεραιότητα τη κυβέρνηση;», αυτό που επισημαίνουν ως το σοβαρότερο πρόβλημα είναι το Κυπριακό! Ένας στους τρεις ερωτηθέντες θεωρούν αυτή τη στιγμή το Κυπριακό ως το υπ’ αριθμό ένα ζήτημα του τόπου για το οποίο η κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα.

Κάποιοι θα υποστηρίξουν πως τα θέματα οικονομίας/ακρίβειας κ.λπ. συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό. Να μου επιτραπεί να διαφωνήσω και να επιμένω ότι στο ότι το Κυπριακό παραμένει πρώτο, γιατί θέματα οικονομίας, ακρίβειας, ενοικίων κ.λπ. είναι όλα συνυφασμένα μεταξύ τους και αλληλοεπηρεάζονται. Θα πρέπει εδώ να σημειώσω ότι πριν από ένα χρόνο το μείζον ζήτημα για το οποίο ζητούσαν μέτρα οι πολίτες ήταν το μεταναστευτικό (41%) το οποίο φέτος έχει πέσει πολύ πιο κάτω (μόλις στο 17%).

Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι το υψηλό ποσοστό ενδιαφέροντος για το Κυπριακό ενδεχομένως να οφείλεται και στο ότι την περίοδο που διεξήχθη η έρευνα (21 Οκτωβρίου με 1 Νοεμβρίου) υπήρχε μια σχετική κινητικότητα (άτυπη τριμερής και δείπνο στη Νέα Υόρκη, επίσκεψη Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Λευκό Οίκο).

Από περιέργεια πήγα πίσω να δω τι έπαιζε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εκείνες τι ημέρες, τα οποία θα καθόριζαν και την τάση στην κοινή γνώμη. Μεταξύ 21 και 26 Οκτωβρίου το Κυπριακό έπαιξε ως πρώτη είδηση μόνο μία φορά στον Φιλελεύθερο, μια στον Πολίτη και μία στη Χαραυγή. Όλες τις άλλες ημέρες κυριαρχούσαν θέματα οικονομίας, ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης και ενεργειακά. Την περίοδο μεταξύ 27 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, εάν εξαιρέσουμε το θέμα της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν, το Κυπριακό έπαιξε μόνο σε δύο εφημερίδες. Αν ρίξουμε την ίδια περίοδο και μια ματιά σε ιστοσελίδες κ.λπ. θα δούμε ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για το Κυπριακό.

Έχουμε λοιπόν μια κοινή γνώμη η οποία δεν «βομβαρδίζεται» από ειδήσεις για το Κυπριακό και άρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι επηρεασμένη από μια περιρρέουσα. Αντίθετα η επικρατούσα τάση είναι ο,τιδήποτε πέραν του Κυπριακού.

Παρ’ όλα αυτά οι ίδιοι οι πολίτες σταθμίζουν το Κυπριακό ως το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει ο τόπος και καλούν την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα. Είναι λοιπόν εμφανές και σ’ αυτή την περίπτωση ότι ο αλγόριθμος των πολιτών είναι πολύ διαφορετικός γι’ αυτό και χρειάζεται όλοι να τον προσέχουν. Αυτός ο αλγόριθμός λοιπόν, μας λέει πως το Κυπριακό είναι ένα πολύ υπαρκτό πρόβλημα για να μπορεί να παραγκωνιστεί είτε από σύμπτωση είτε εσκεμμένα.

Το Κυπριακό είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα τα οποίο, είτε το παραδέχονται κάποιοι είτε όχι, επηρεάζει όλα τα άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή του μέσου πολίτη. Είτε αυτά είναι ζητήματα οικονομίας, είτε ενέργειας, είτε οτιδήποτε άλλο. Κι αυτό το αναγνωρίζει και το αντιλαμβάνεται ο πολίτης, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι.

Θα χρησιμοποιήσω και σ’ αυτή την περίπτωση το παράδειγμα της Αμερικής και τις τελευταίες εκλογές όπου έφεραν τον Ντόναλντ Τραμπ πίσω στην εξουσία. Όπου κι εκεί φάνηκε ότι ο αλγόριθμος των μέσων ενημέρωση και των δημοσιογράφων ήταν διαφορετικός απ’ εκείνο των πολιτών/ψηφοφόρων. Καλό είναι λοιπόν, μέσα-μέσα, να ρίχνουμε μια ματιά στις πραγματικότητες, όπως αυτές μας τις δείχνουν οι πολίτες.