Η παρέμβαση της ΚΟΠ, δηλαδή του Γιώργου Κούμα, στα δημοσιογραφικά βραβεία της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου «συνιστά μια αθέμιτη και καθ’ όλα καταδικαστέα ενέργεια», όπως το λέει η Ένωση Συντακτών. Αλλά, αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στο γεγονός ότι η ΕΑΚ ενέδωσε στην παρέμβασή και ακύρωσε την απόφασή της να βραβεύσει τον δικό μας δημοσιογράφο Φάνη Μακρίδη.
Είναι ντροπή για τη δημοσιογραφία και παραπέμπει σε απαράδεκτη διαπλοκή. Οι δημοσιογράφοι – αθλητικογράφοι ομολόγησαν με την πράξη τους ότι αντί να ελέγχουν την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έχουν μαζί της ανίερες συναλλαγές σε βάρος της ελευθεροτυπίας. Και μάλιστα, σχεδόν ταυτόχρονα που ο πρόεδρος ενός από τα μεγάλα σωματεία, της Ομόνοιας, τολμούσε να πει δημοσίως ότι «η ΚΟΠ λειτουργεί σε ένα άνευ προηγουμένου διεφθαρμένο περιβάλλον, κομμένο και ραμμένο για να εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα και ατζέντες».
Δηλαδή, το «διεφθαρμένο περιβάλλον» αντί να το ερευνούν και να το αποκαλύπτουν οι δημοσιογράφοι, το αποκαλύπτει ένα σωματείο και το σκεπάζουν αυτοί. Δίνοντάς του το δικαίωμα να τους υποδεικνύει ποια δημοσιογραφική δουλειά θα βραβεύσουν και ποια όχι.
Μια δωδεκαμελής επιτροπή εκ μέρους της ΕΑΚ, αξιολόγησε δημοσιογραφικά κείμενα και αποφάσισε να δώσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία αφιέρωμα/έρευνα, την έρευνα του Φάνη Μακρίδη. Λίγα 24ωρα πριν από την τελετή ενημερώθηκε ο Φάνης ότι η ΕΑΚ αποφάσισε να «αναστείλει» (τι σημαίνει αναστολή;) τη βράβευση του Φάνη, διότι τους απέστειλε, λέει, επιστολή η ΚΟΠ εκφράζοντας «έκπληξη και δυσφορία» για το ρεπορτάζ και σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το περιεχόμενο του οποίου απορρίπτεται». Απορρίπτεται από την ΚΟΠ και οι δημοσιογράφοι της ΕΑΚ δέχονται την απόρριψη!
Η μακροχρόνια και αποκαλυπτική έρευνα του Φάνη αφορούσε το ενδεχόμενο ασυμβίβαστο του προέδρου της ΚΟΠ, Γιώργου Κούμα, για το ότι από τη μια ως αξιωματούχος της ΚΟΠ έπαιρνε αποφάσεις για ποδοσφαιρικές ομάδες και από την άλλη ως επιχειρηματίας πωλούσε τηλεοπτικό προϊόν ποδοσφαιρικών ομάδων.
Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2023, αποκάλυψε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στον «Φιλελεύθερο» το πόρισμα των ερευνώντων λειτουργών που διόρισε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού για να εξετάσουν κατά πόσον προκύπτει ασυμβίβαστο σε σχέση με τις ιδιότητες του Γιώργου Κούμα. Δηλαδή, το θέμα ήταν τόσο σοβαρό που η Επιτροπή διόρισε ερευνώντες να το εξετάσουν, τους νομικούς Ηλία Στεφάνου και Ευθύμιου Θ. Ευθυμίου.
Δεν ενδιαφέρουν το παρόν άρθρο οι λεπτομέρειες της υπόθεσης. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συμπεριφορά των δημοσιογράφων της ΕΑΚ. Διότι, όπως σημειώνει ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών, «η αναστολή της βράβευσης του συναδέλφου Φάνη Μακρίδη, ύστερα από την αδιανόητη παρέμβαση της ΚΟΠ, αποτελεί όνειδος για την ελευθερία της έκφρασης, τον πλουραλισμό των απόψεων και την ελευθεροτυπία».
Αλλοίμονο, δηλαδή, να υποδεικνύει ο ελεγχόμενος αν οι ελέγχοντες κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτοί να υποκλίνονται στις υποδείξεις του. Όνειδος, πράγματι. Κι ακόμα πιο ντροπιαστικό το ότι η Ένωση Αθλητικογράφων, μετά τις αντιδράσεις, επιχειρεί να κάνει στους υπόλοιπους μαθήματα υπευθυνότητας με μια ανακοίνωση, δικηγορίστικου περιεχομένου, η οποία μιλά για τη «συνταγματική αρχή περί αθωότητος μέχρι αποδείξεως του εναντίον» και αποδίδει την αναστολή βράβευσης σε «θέματα νομικής φύσεως».
Παλεύουμε δεκαετίες ολόκληρες οι δημοσιογράφοι για να μην εμποδίζουν τη δουλειά μας τα «θέματα νομικής φύσεως», που εγείρουν πάντα οι ελεγχόμενοι για να μας σταματούν και έρχεται ξαφνικά κοτζάμ δημοσιογραφικός σύνδεσμος να υιοθετήσει αυτό ακριβώς το οποίο δεν θέλουμε να μας εμποδίζει. Μα, η βράβευση που αποφάσισε η δωδεκαμελής επιτροπή (στην οποία δεν μετείχαν τυχαίοι άνθρωποι αλλά ειδικοί στον χώρο) δεν βραβεύει τίποτε άλλο παρά μόνο την δημοσιογραφική εργασία. Ούτε υιοθετεί όσα γράφονται, ούτε δικάζει. Κρίνει το έργο του δημοσιογράφου μόνο. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση το έκρινε ικανό για το πρώτο βραβείο. Δεν θα έπρεπε να αφορά τους δημοσιογράφους αν διαφωνεί η ΚΟΠ. Από πού ως πού; Όλα τα άλλα είναι προφάσεις που θέλουν να σκεπάσουν την εγκληματική διαπλοκή δημοσιογράφων με την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Μόνο η υπεύθυνη δημοσιογραφία ζημιώνει από αυτό.
Υ.Γ. Μπράβο στον πρύτανη του αθλητικού ρεπορτάζ, Πέτρο Χατζηχριστοδούλου, που κατά την τελετή -βραβεύτηκε και ο ίδιος για το εξαιρετικό βιβλίο του «OFF THE RECORD»- αρνήθηκε να παραλάβει την τιμητική πλακέτα καταγγέλλοντας την απαράδεκτη απόφαση της ΕΑΚ. Τουλάχιστον, άφησε μια χαραμάδα να φαίνεται ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο.