Βλέπω τους τίτλους και τρομάζω. Έντονα καιρικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές. Προβλήματα στο οδικό δίκτυο. > Δρόμοι ποτάμια στον Πρωταρά – Πλημμύρισε και καταφύγιο της Πολιτικής Άμυνας. > Βυθίστηκε στα λασπόνερα η Λεμεσός – Ποτάμια οι δρόμοι. > Σφοδρή χαλαζόπτωση και κατολισθήσεις – Σήμα κινδύνου από την Αστυνομία στους οδηγούς. > Έντονα καιρικά φαινόμενα και στην Πάφο.
Άκουγες τις προηγούμενες μέρες και τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών και νόμιζες πως έρχεται ο Κατακλυσμός του Νώε ειδικά στην Κύπρο. Ή ότι, τέλος πάντων, θα πάθαινε την Κυριακή η μακαρία νήσος ό,τι έπαθε η Βαλένθια, διότι ψυχρές αέριες μάζες θα συγκρουστούν με θερμές και υγρές και θα κινηθούν κατευθείαν πάνω στην Κύπρο, που θα την πλήξουν απ΄ άκρη σ΄ άκρη.
Αφού, μόλις διάβασα και το ανακοινωθέν της Πολιτικής Άμυνας -υπό τον τίτλο «Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας για προστασία από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής»- που έλεγε: «Ετοιμάστε σακιά άμμου που θα εμποδίσουν την εισροή νερού στο υποστατικό σας», άρχισα να καρφώνω σανίδια στα παράθυρα, όπως κάνουν στη Φλόριντα όταν περιμένουν να τη διασχίσει ο τυφώνας «Μίλτον».
Είναι γεγονός ότι η Πολιτική Άμυνα έλεγε: ετοιμάστε σακιά άμμου ΑΝ το υποστατικό σας «βρίσκεται σε περιοχή που διατρέχει κίνδυνο να πλημμυρίσει», αλλά δεν άκουσα καμιά υπηρεσία να μας λέει ποια περιοχή ακριβώς θα πλημμυρίσει. Μας έδιναν την εντύπωση ότι ο κατακλυσμός θα πνίξει όλη τη νήσο και ο σώζων εαυτόν σωθήτω. (Πάντως, το καταφύγιο της Πολιτικής Άμυνας στο Παραλίμνι πλημύρισε για τρίτη φορά, δεν είχαν σακιά έτοιμα από τις προηγούμενες πλημύρες!).
Εντάξει, δεν είναι κακό να προετοιμαζόμαστε για «ακραία φαινόμενα», ούτε να μοιράζονται συστάσεις του στιλ: «Μη διασχίσετε πλημμυρισμένο δρόμο πεζοί ή με αυτοκίνητο / ποδήλατο / μοτοσυκλέτα». Διότι, το έχουμε να παριστάνουμε τους μάγκες και καλύτερα να μας συμπεριφέρονται ως να απευθύνονται σε μωρά νηπιαγωγείου, παρά να μας αφήσουν στο έλεος της μαγκιάς μας. Αλλά, όλη αυτή η υπερβολή καταλήγει τελικά να μοιάζει με ανέκδοτο. Έχουμε ανάγκη τις βροχές, αλλά θέλουμε να βρέχει λίγο – λίγο, άμα βρέξει πολύ μας πιάνει πανικός.
Οι κρατικές υπηρεσίες θα ήταν πιο έντιμες να ανακοινώνουν ότι θα βρέξει πάνω από μισή ώρα και επειδή υπάρχει ενδεχόμενο η βροχή να είναι πολύ δυνατή, δεν είμαστε προετοιμασμένοι και θα πλημμυρίσουμε. Διότι, αντέχουμε μισή ώρα δυνατής βροχής, παραπάνω δεν αντέχουμε. Και δεν αντέχουμε διότι το κράτος και οι τοπικές Αρχές δεν κάνουν τη δουλειά τους.
Στις συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας διαβάσαμε και το εξής: «Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας ή τον χώρο εργασίας σας δεν είναι φραγμένα». Είναι δουλειά του πολίτη να ελέγχει τα φρεάτια; Και αν είναι φραγμένα πώς θα τα καθαρίσει; Μπορεί ο πολίτης να ανοίξει τις σχάρες και να κατεβεί στα φρεάτια να τα καθαρίσει; Αυτοί που έπρεπε να τα ελέγξουν έγκαιρα τι κάνουν;
Χτίσαμε, λέει, μέσα στους ποταμούς και μέσα στα χαντάκια. Και ποιος έδωσε τις άδειες για να κτιστούν οι ποταμοί; Έχουν άδειες και εγκρίσεις αυτοί που έκτισαν, τουλάχιστον πολλοί, δεν είναι όλοι αυθαίρετοι. Ποιοι έδωσαν τις άδειες, ποιοι έχουν ευθύνη;
Προειδοποιεί η Αστυνομία, έλεγαν την Κυριακή, ότι ο τάδε δρόμος είναι επικίνδυνος λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού στο οδόστρωμα. Και πώς στο καλό συσσωρεύεται το νερό στο οδόστρωμα; Εκτός από τα κλειστά φρεάτια έχουμε και τις κακοτεχνίες. Αυτοί που κατασκεύασαν τους δρόμους έκαναν πρόνοιες για να φεύγει το νερό; Ή οι πρόνοιες είναι για να φεύγει βροχή συγκεκριμένης ποσότητας κι άμα βρέξει παραπάνω μένει το νερό στο οδόστρωμα;
Στα «έντονα καιρικά φαινόμενα» της Κυριακής η Πυροσβεστική κλήθηκε για: 1. Ρυμούλκηση οχημάτων που έμειναν σε δρόμους, 2. Υπόγεια που πλημμύρισαν, 3. Άνοιγμα οχετών όμβριων υδάτων οι οποίοι φράκαραν. Δηλαδή, όλα όσα θα έπρεπε να ήταν προβλέψιμα και αχρείαστα αν ξέραμε ότι τώρα που χειμωνιάζει θα βρέχει. Τι στο καλό, κάθε φορά που θα βρέχει πολύ θα βαράμε συναγερμούς και θα γεμίζουμε σακιά με άμμο ή θα κατασκευάζουμε τη βάρκα του Νώε να σωθούμε από τον κατακλυσμό;