ΠΕΡΙΠΟΥ 12.000 οχήματα κυκλοφορούν στους κυπριακούς δρόμους με ελαττωματικούς αερόσακους που έχουν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα δεκάδων αυτοκινητοβιομηχανιών. Αυτή την ανησυχητική διάσταση, τα στοιχεία, έχουν παρουσιασθεί πρόσφατα από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και αναδεικνύουν ένα ζήτημα ασφάλειας για χιλιάδες οδηγούς.
ΕΙΝΑΙ ένα θέμα, το οποίο αφορά και τις εταιρείες εισαγωγής, κυρίως μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ή παλαιότερων οχημάτων, που κυκλοφορούν στους δρόμους. Το θέμα αυτό έχει έλθει στην επικαιρότητα, αν και δεν είναι καινούργιο, λόγω του θανάτου δυο νέων ανθρώπων. Το θέμα συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μετά το θάνατο της 19χρονης Στυλιανής Γιωργαλλή και τα ευρήματα που τον συνδέουν με το θέμα των ελαττωματικών αερόσακων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από ενάμιση χρόνο σκοτώθηκε για τον ίδιο λόγο ο Κυριάκος Όξινος.
ΕΧΕΙ αναφερθεί πως στην Κύπρο επηρεάζονται 55.000 περιπτώσεις τέτοιων αερόσακων, για τις οποίες έχουν ειδοποιηθεί για ανάκληση 53.000. Μέχρι στιγμής επιδιορθώθηκαν 33.000 αερόσακοι. Για άλλες 22.000 έγινε ενημέρωση για ανακλήσεις και δεν έγινε επιδιόρθωση. Αναφέρθηκε επίσης ότι για 4.500 οχήματα υπάρχει περιορισμός στον τεχνικό μηχανοκίνητο έλεγχο.
ΑΝ και οι αρμόδιες αρχές εφαρμόζουν διορθωτικά μέτρα για αντικατάσταση των προβληματικών αερόσακων γιατί εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους επιβάτες των αυτοκινήτων, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.
ΕΧΕΙ αναφερθεί από την Αστυνομία ότι δεν ενημερώνεται για την ανάκληση αερόσακων. Ωστόσο, έχει συναφώς επισημανθεί ότι η Αστυνομία ενημερώνεται όταν εκκρεμεί ΜΟΤ για τα οχήματα. Είναι δε σαφές πως εάν υπάρχει βάση δεδομένων μπορεί να γίνεται ο σχετικός έλεγχος από την Αστυνομία. Το θέμα τούτο θα έπρεπε, κατά την άποψη μας, να είχε ήδη γίνει.
ΜΕΣΑ από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι υπάρχει πρωτίστως ζήτημα με τα μεταχειρισμένα οχήματα και όπως διερωτήθηκε η πλευρά της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αποτελεί ερωτηματικό αν περιλαμβάνονται ή όχι στις ανακλήσεις.
ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ αυτό που απασχολεί είναι η ασφάλεια των πολιτών. Αυτό μπορεί να διασφαλισθεί μέσα από τους ελέγχους. Είναι σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος. Είναι σημαντικό όλοι όσοι εμπλέκονται να συνεργασθούν, να συντονισθούν ώστε κανένας προβληματικός αερόσακος να παραμείνει σε αυτοκίνητα, τα οποία κυκλοφορούν στους δρόμους.
ΕΙΝΑΙ θέμα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών, που διακινούνται με αυτοκίνητα και γι΄αυτό και επείγει να δοθεί λύση.