Προσπαθείς να μπεις στο μυαλό αυτού του οποίου κάνει εκείνη την πράξη που κανείς άλλος δεν θα έκανε, κάτω από τις δεδομένες συνθήκες, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ήρωας/ηρωίδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο μυαλό και στην ψυχή της  Ahoo Daryaei, η οποία στην παρατήρηση της αστυνομίας ηθών για τον τρόπο που φορούσε το χιτζάμπ, αντέδρασε βγάζοντας τα ρούχα της και μένοντας με τα εσώρουχα της.

 Ήταν το θάρρος της ή η απελπισία της; Ή και τα δυο σε ένα εκρηκτικό για την ψυχή συνδυασμό; Πίστευε πως απαντώντας στην αυταρχικότητα της αστυνομίας ηθών με αυτό τον τρόπο, θα πετύχει κάποια ανατροπή;

Ένας άνθρωπος που γεννήθηκε σε μια χώρα που διοικείται με ισλαμικούς νόμους, έχει δει τι έχουν πάθει άλλες γυναίκες που τόλμησαν να αντισταθούν στην υποταγή (πέραν των 500 νεκρών άφησε πίσω της η επανάσταση των γυναικών μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί το Σεπτέμβριο του ‘22, η οποία είχε συλληφθεί για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα), θα ήταν αφέλεια να νομίζει πως η δική της τύχη θα είναι διαφορετική. Κι όμως το έκανε. Έβγαλε τα ρούχα της μπροστά στους αστυνομικούς και περπάτησε αγέρωχη απέναντι τους.

Στον έξω κόσμο χαρακτηρίστηκε ηρωίδα. Στην πατρίδα της έσπευσαν, πρώτα οι οικείοι της και οι αρχές του πανεπιστημίου, να επικαλεστούν –προφανώς για να την σώσουν- ψυχολογικά προβλήματα. Και τρεις μέρες μετά, αφού δεν υπήρχε κανένα νέο για τι απέγινε η κοπέλα, η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε πως η Ahoo μεταφέρθηκε σε κάποιο κέντρο για θεραπεία. «Βλέπουμε το θέμα υπό κοινωνικό πρίσμα και επιδιώκουμε να λύσουμε τα προβλήματα αυτής της φοιτήτριας ως προβληματικού ατόμου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρώτη επίσημη αντίδραση για το συμβάν.

«Όταν διαμαρτυρήθηκα για την υποχρεωτική χρήση χιτζάμπ, αφού με συνέλαβαν οι δυνάμεις ασφαλείας, η οικογένειά μου πιέστηκε να με κηρύξει ψυχικά άρρωστη», δήλωσε η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Αζάμ Ζανγκράβι από τον Καναδά όπου ζει αφού εγκατέλειψε το Ιράν μετά που καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση επειδή αφαίρεσε τη μαντίλα της κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας το 2018. «Η οικογένειά μου δεν το έκανε, αλλά πολλές οικογένειες το κάνουν, θεωρώντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουν τους αγαπημένους τους. Με αυτόν τον τρόπο η Ισλαμική Δημοκρατία προσπαθεί να απαξιώσει τις γυναίκες, αμφισβητώντας την ψυχική τους υγεία», πρόσθεσε.

Ηρωίδα λοιπόν ή διαταραγμένη; Για τις εξουσίες και κυρίως τις αυταρχικές, καλύτερα διαταραγμένες. Για την ίδια ο θάνατος είναι ίδιος ακόμα κι αν παραμείνει ζωντανή. Για τους υπόλοιπους ακόμα ένα σύμβολο.