Εδώ και μία εβδομάδα, από τότε δηλαδή που έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, καταγράφονται μια σειρά από προσεγγίσεις. Στη μια πλευρά είναι όσοι υπερτονίζουν τη σημασία αυτής της συνάντησης, στην άλλη εκείνοι που με διάφορα σχόλια προσπαθούν να την υποβαθμίσουν. Υπάρχει και μια τρίτη πλευρά (βλέπε κυπριακή δεξιά) η οποία βλέπει τα θετικά αλλά δεν θέλει να τη στηρίξει γιατί φοβάται ότι θα το βρει μπροστά της σε τριάμισι χρόνια!
Στη μάχη μείωσης της σημασίας της συγκεκριμένης επίσκεψης μπήκαν ακόμα και ελλαδικά μέσα ενημέρωσης τα οποία είχαν μια ταυτότητα στην προσέγγισή τους με κάποια σχόλια που είχαν γραφεί στα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σχόλια τα οποία κινούνταν σε μια λογική που λέει ότι το ταξίδι στόχευε σε επικοινωνιακό boosting του Χριστοδουλίδη ο οποίος βλέπει εδώ και καιρό τη δημοτικότητά του να καταβαραθρώνεται (σύμφωνα με μια σειρά διαδικτυακές δημοσκοπήσεις).
Διάβαζα χθες σε αθηναϊκή εφημερίδα πως «ήταν σίγουρα η πιο γρήγορη πρόσκληση για συνάντηση με πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών αυτή που δέχθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου». Και αφού σημειώνεται σε μια πρόταση ο κυπρο-αμερικανικός διάλογος που προηγήθηκε και την πρόσκληση για τη συνάντηση προστίθεται και το εξής: «Εάν νομίζει κανείς ότι υπήρξε πολύχρονη προετοιμασία για αυτή τη σπουδαία συνάντηση, που είχε να πραγματοποιήσει κύπριος πρόεδρος από το 1996, μάλλον κάνει λάθος». Για να εξηγηθεί αμέσως μετά πως «απλώς οι Αμερικανοί εκτίμησαν» τη συνεργασία που επεκτείνεται σε διάφορους τομείς σε «θέματα που πρωτίστως τους ενδιαφέρουν».
Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι ο Λευκός Οίκος λειτουργεί στα πρότυπα του Μεγάρου Μαξίμου (όπου όποτε ένας Κύπριος πολιτικός περάσει από την Αθήνα μπαίνει μέσα για καφέ) ή του Προεδρικού στην Κύπρο (όπου ο κάθε οργανωμένος και ανοργάνωτος μπαίνει για να πει το πρόβλημά του). Ή μπορεί να θεωρούν ότι εν μέσω μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης το μόνο που έχει ως έγνοια του ο Μπάιντεν ήταν να κάτσει μια ώρα να μιλά με τον Χριστοδουλίδη.
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αθηναϊκής εφημερίδας αναφέρεται: «Η δημοφιλία του προέδρου Χριστοδουλίδη, που ήταν σε χαμηλά ποσοστά, αμέσως μετά εκτοξεύτηκε». Δεν ξέρω εάν εσείς προσέξατε αλλά εγώ δεν είδα τα προηγούμενα 24ωρα κάποια δημοσκόπηση (ακόμα και απ’ αυτές που γίνονται μέσω διαδικτύου, όχι τις επίσημες) που να δείχνει ολική ανατροπή της δημοτικότητας του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Το ίδιο κείμενο φροντίζει να μας καταδείξει τι είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του ο συγγραφέας του ή αυτός που έδωσε την ιδέα να γραφτεί.
Λέει πως έχοντας την «απευθείας αμερικανική στήριξη» και την έκθεση της Κομισιόν «η Λευκωσία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενος σύγκλησης Πενταμερούς στη συνέχεια της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών».
Καταγράφεται λοιπόν μια «αγωνία» γιατί ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά από όλα αυτά θα πάει κατά κάποιο τρόπο ενισχυμένος σε μια πενταμερή που ακόμα δεν έχει οριστεί και τίποτε δεν υπάρχει στον ορίζοντα που να δείχνει πότε αυτή θα συγκληθεί. Αλλά εάν είναι γι’ αυτό το λόγο που ο Νίκος Χριστοδουλίδης κλήθηκε – όπως οι διάφοροι υποστηρίζουν – άρον-άρον στον Λευκό Οίκο, τότε η επίσκεψή του είναι σημαντική.
Όπως σημαντική είναι και η προσέγγιση των Αμερικανών ως προς το ότι χρειάζεται στην Κύπρο να λειτουργεί ένα κανονικό κράτος που να μπορεί να διασφαλίζει μια συνέχεια στη συνεργασία των δύο χωρών. Εάν καταγράψω ποιοι είναι αυτοί που ενοχλούνται στη Λευκωσία αλλά και στην Αθήνα όποτε γίνεται λόγος για ένα κανονικό κράτος θα κινδυνεύω να κατηγορηθώ ότι τους βάζω στην ίδια μοίρα με την Άγκυρα για να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Αλλά τα γεγονότα είναι εκεί. Έχουν καταγραφεί σε διάφορα επίπεδα ποιοι είναι εκείνοι που ενοχλήθηκαν από την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.
Η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον είναι σημαντική γιατί μέσα από αυτή έδωσε την ευκαιρία διαφανεί πως κάποιοι δεν θέλουν μια λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και της Κύπρου, αλλά προτιμούν μια λύση η οποία να εξυπηρετεί άλλων τα συμφέροντα. Και ενοχλήθηκαν τώρα γιατί οι ΗΠΑ θέλουν ένα νορμάλ κράτος στην περιοχή.