Είναι από τις περιπτώσεις, που ο κάθε νουνεχής άνθρωπος αδυνατεί να συγκρατήσει την οργή του. Πάσχιζαν για χρόνια να εξοντώσουν θεσμικά και επαγγελματικά τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Τους ήταν εμπόδιο στα όσα έπρατταν ή δεν έπρατταν. Τελικά, κατάφεραν να τον παύσουν. Με μια διαδικασία και ένα σκεπτικό, που αμφισβητήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Αποδεικνύεται, όμως, ότι ποσώς τους ενδιαφέρει η άποψη και η επίκριση της κοινωνίας.

Τώρα, επιχειρούν και την οικονομική εξόντωση του τέως Γενικού Ελεγκτή. Προφανώς, κατ’ αυτό τον τρόπο πιστεύουν κάποιοι ότι θα τον αποτελειώσουν. Με εξόφθαλμα απάνθρωπο τρόπο, θέτουν υπό αμφισβήτηση και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματά του.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υποχρεώθηκε χθες, να δώσει στη δημοσιότητα επιστολή την οποία απέστειλε στον Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας, με κοινοποίηση στον Γενικό Εισαγγελέα και το υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτήν καταγγέλλει ότι ο Γενικός Λογιστής του ανέφερε σε συνομιλία που είχαν, ότι συμφωνεί πως δικαιούται σύνταξη και εφάπαξ για την 26ετή υπηρεσία του στο δημόσιο. Όμως, όπως περιγράφει, στο θέμα ενεπλάκη η Νομική Υπηρεσία και ο Γενικός Εισαγγελέας, με αποτέλεσμα να τεθούν υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματά του.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας η οποία συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Γενικό Λογιστή και το υπουργείο Οικονομικών, φέρεται να έθεσε -σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο τέως Γ.Ε. ότι του μετέφερε ο Γενικός Λογιστής- θέμα διαφωνίας του Γενικού Εισαγγελέα.

Επί του θέματος, υπάρχει ήδη παλαιότερη γνωμάτευση του 2006, που αφορούσε την περίπτωση δικαστή ο οποίος είχε απολυθεί για ανάρμοστη συμπεριφορά. Όπως, όμως, ο Γενικός Λογιστής ανέφερε στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη (σύμφωνα με την επιστολή του τελευταίου) ο Γιώργος Σαββίδης φέρεται να διαφωνεί με την γνωμάτευση του 2006. Το εκπληκτικό είναι πως, αν και διαφωνεί, φέρεται, σύμφωνα πάντα με την επιστολή του Οδυσσέα και τα όσα αναφέρει ότι του μετέφερε ο Γενικός Λογιστής, να κωλύεται να δώσει δική του γνωμάτευση και θα αποταθεί γι’ αυτό σε ιδιώτη δικηγόρο!

Αν ισχύει κάτι τέτοιο (δεν βλέπουμε για ποιο λόγο ο Γ.Λ. να ανέφερε κάτι διαφορετικό στον τέως Γ.Ε. και γιατί εκείνος να δημοσιοποίησε κάτι άλλο από αυτά που τα ανέφερε) είναι εκπληκτικό. Ο Γενικός Εισαγγελέας διαφωνεί με γνωμάτευση προκατόχου του το 2006, διαφωνεί και με την ανώτερη δικηγόρο της Δημοκρατίας, όμως, ο ίδιος κωλύεται να εκδώσει δική του γνωμάτευση. Και θα αποταθεί σε ιδιώτη δικηγόρο. Πόσο σοβαρή είναι αυτή η διαχείριση μπορεί ο καθείς να κρίνει.

Υπενθυμίζουμε, απλώς, πως όταν θέταμε το πρόβλημα του ασυμβίβαστου του νυν Γ.Ε. και του Βοηθού του να διαχειριστούν υποθέσεις χρυσών διαβατηρίων αφού ήσαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που αποφάσιζε για εκείνα, μας έλεγαν ότι δεν χρειάζεται να αποφασίζουν οι ίδιοι αλλά άλλοι στη Νομική Υπηρεσία. Τώρα που κωλύεται ο ίδιος, δεν αποδέχεται τη θέση άλλου εκπροσώπου της Ν.Υ. και θα αναζητήσει ιδιώτη δικηγόρο!

Χθες, η Ν.Υ. μετά την αποκάλυψη του θέματος από το philenews, περιορίστηκε σε μια στεγνή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει απλώς, ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη βρίσκονται υπό μελέτη. Προβάλλεται, επίσης, ο ισχυρισμός ότι το αίτημα για γνωμάτευση υποβλήθηκε από τον Γενικό Λογιστή.

Ό,τι από όλα αυτά και αν ισχύει, είναι πασιφανές, ότι πρόκειται για μια εκδικητική στάση έναντι του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Και αυτό, διότι ποτέ προηγουμένως, δεν τέθηκε θέμα αμφισβήτησης των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων αξιωματούχων του κράτους, οι οποίοι παύθηκαν από τη θέση τους. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των δύο τελευταίων Αρχηγών της Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου και Στέλιου Παπαθεοδώρου, καθώς και του Υπαρχηγού Δημήτρη Δημητρίου, οι οποίοι παύθηκαν και πολλοί άλλοι παλαιότερα βεβαίως.

Η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη δεν διαφέρει σε τίποτα από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις. Δεν έχει σημασία αν το Δικαστήριο επικαλέστηκε ανάρμοστη συμπεριφορά. Δεν επαύθη για ποινικό αδίκημα. Ακόμη και στην περίπτωση Ρίκκου Ερωτοκρίτου, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε επισημάνει ότι έγινε για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και όχι για την τιμωρία του.

Στην υπόθεση, όπως εξελίσσεται και προσλαμβάνει απάνθρωπη διάσταση, έχει ευθύνη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Γ.Ε. είναι νομικός σύμβουλος. Δεν έχει εκτελεστική εξουσία. Αυτήν την έχει ο Πρόεδρος. Και ο Γενικός Λογιστής είναι δημόσιος υπάλληλος του κράτους. Ας παρέμβει, λοιπόν, ο Πρόεδρος για να σταματήσει αυτή την απάνθρωπη εξέλιξη.

Μια μόνο λέξη είναι αρκετή για αυτή την υπόθεση: Ντροπή!