ΑΠΟ το 1974 και εντεύθεν έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για επαναπατρισμό θρησκευτικών κειμήλιων και αρχαίων αντικειμένων, τα οποία πούλησαν οι Τούρκοι κατακτητές από την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Όπως είναι γνωστό είχε στηθεί ένα σύστημα διακίνησης αρχαίων αντικειμένων από το νησί και προώθηση τους σε άλλες χώρες, όπου πωλούνταν παράνομα.
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Κύπρου Γεώργιος αξιολογώντας όσα- ομολογουμένως- σημαντικά έπραξε η Εκκλησία της Κύπρου στο πεδίο αυτό, ανέφερε πως θα πρέπει να αλλάξει την πρακτική που ακολουθείτο με την αγορά των εκκλησιαστικών κλαπέντων θησαυρών από τις κατεχόμενες περιοχές στους πλειστηριασμούς και να ακολουθήσει τη διεκδίκηση τους μέσω της νομικής οδού για επιστροφή στους νόμιμους κατόχους των. Μιλούσε κατά την έναρξη των εργασιών με θέμα: «1974-2024: η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στα Κατεχόμενα εν διωγμώ. Ένας απολογισμός 50 χρόνων κατοχής», που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου.
ΤΟΣΟ ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου όσο και άλλοι ομιλητές στο συμπόσιο επισήμαναν ότι η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, η βεβήλωση και κλοπή των χριστιανικών θησαυρών και η συντονισμένη τουρκική προσπάθεια για εξάλειψη της ιστορικής μνήμης αποτελεί έγκλημα κατά της ίδιας της ανθρωπότητας. Αυτό για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και να έχει συνέχεια απαιτεί τη συνεργασία όλων χριστιανικών πατριαρχείων και της πολιτείας για προβολή της διενεργούμενης ιεροσυλίας και κοινό αγώνα, ώστε να μπορέσουν τα κλαπέντα να επιστραφούν και να τερματιστεί η καταστροφή μέχρι, όπως συναφώς αναφέρθηκε, να καταστεί δυνατή η ελεύθερη πρόσβαση στους κατεχόμενους χώρους λατρείας.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Κύκκου ανέφερε πως η Ιερά Μονή Κύκκου μετά την άρση των απαγορευτικών περιορισμών στη διακίνηση προς τα κατεχόμενα συγκέντρωσε πληροφορίες από ομάδα ειδικών και προέβη σε φωτογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση των εκκλησιών, μοναστηριών και άλλων θρησκευτικών χώρων, αφήνοντας εκτός τις 50 εκκλησίες που βρίσκονται σε στρατιωτικές περιοχές.
ΔΟΥΛΕΙΑ γίνεται τόσο από την Εκκλησία όσο και από την Πολιτεία. Δουλειά γίνεται και με την αναστύλωση. Σημειώνεται ότι 17 ναοί έχουν κατεδαφιστεί, 80 ναοί μετετράπησαν σε τζαμιά, άλλοι σε κέντρα διασκέδασης, καφενεία, αποθήκες μουσεία, σε στάβλους ζώων.
ΤΟ έγκλημα της Τουρκίας συνεχίζεται. Η εξάλειψη κάθε ελληνικού στοιχείου πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας, κάθε χριστιανικού αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κατοχικής Τουρκίας. Μέρος της δικής μας πολιτικής θα πρέπει να είναι η σωστή, μεθοδική αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου Αττίλα. Του Αττίλα, που επιχειρεί να κατεδαφίσει τον πολιτισμό μας.