ΟΙ περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύουν την ενεργοποίηση και χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής μέρας. Αυτό ισχύει και στην Κύπρο μετά την απόφαση της Βουλής, στις 17 Οκτωβρίου, να υπερψηφίσει τους σχετικούς Κανονισμούς του υπουργείου Παιδείας. Η εφαρμογή ισχύει από χθες Παρασκευή, που έχει δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα του κράτους.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης περιόδου συζητήσεων και ανταλλαγής των εκατέρωθεν επιχειρημάτων.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν έχουμε εμείς εδώ στην Κύπρο ανακαλύψει τη «μαγική συνταγή» και προχωρήσαμε στην απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων και άλλων έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών από τους μαθητές και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Αυτό το πράττουν, όπως έχουμε αναφέρει ήδη, οι πλείστες χώρες οι οποίες μελέτησαν ενδελεχώς το όλο θέμα, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα.

ΣΥΜΦΩΝΑ με πρόσφατη έρευνα του «Φιλελεύθερου», δεν υπάρχουν ενιαίοι κανόνες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πώς χειρίζονται οι χώρες το ζήτημα των κινητών στα σχολεία, κάτι το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να δράσει αναλόγως των δικών της δεδομένων και σχεδιασμών. Στόχος, ωστόσο,  όλων είναι η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και η πρόληψη όσον αφορά στον εθισμό παιδιών στα κινητά τηλέφωνα και στις συναφείς τεχνολογίες.

ΠΡΕΠΕΙ να θεωρείται δεδομένο ότι όλοι έχουν ως μοναδικό στόχο την αναβάθμιση και ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος. Ο στόχος όλων των κρατών είναι όπως η παρεχόμενη παιδεία να ενισχύει τη γνώση και την κριτική σκέψη των μαθητών. Κι αυτό προφανώς και δεν θα γίνει με την εξάρτηση, τον εθισμό των παιδιών από τα κινητά τηλέφωνα και άλλων έξυπνων ηλεκτρικών συσκευών.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως η κάθε άποψη, προσέγγιση, είναι σεβαστή, φτάνει βέβαια να στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα  και όχι σε επιδερμικές αναλύσεις ή να γίνονται επενδύοντας σε εκλογική πελατεία.

Η ΩΡΑ του σχολείου πρέπει να είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στη μάθηση. Αλλά και το παιχνίδι, στα διαλείμματα, να γίνεται με διαπροσωπικές σχέσεις και όχι ηλεκτρονικά. Αυτό έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα του εθισμού των παιδιών με τα κινητά τηλέφωνα, που έχουν χαρακτηρισθεί «επέκταση» του χεριού, αλλά θα σημειώναμε, και του μυαλού.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων των παιδιών. Κι αυτό επιτυγχάνεται μέσα από διάφορες δράσεις, όπως  και την πρόληψη όσον αφορά στον εθισμό παιδιών στις ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος.