Μιχαήλ Ρογκατσέφ, 64, Ρώσος ολιγάρχης και πρώην αντιπρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού Yukos, βρέθηκε νεκρός την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από μυστηριώδη πτώση του από τον παράθυρο του διαμερίσματός του στον 11ο όροφο στην Μόσχα. Τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ, στα δικά τους δημοσιεύματα, θέτουν τη λέξη πτώση σε εισαγωγικά, «fall». Επικαλούμενα διάφορες πηγές, πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για ατύχημα. Η αγγλική «Telegraph» σημειώνει ότι ο Ρογκατσέφ είναι ο 12ος ισχυρός επιχειρηματίας στον ενεργειακό τομέα που έχει βρεθεί νεκρός «υπό περίεργες συνθήκες» τα τελευταία 2 χρόνια.
Ρώσος αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Tass ότι η πιο πιθανή εκδοχή είναι αυτή της αυτοκτονίας, γιατί «ο άνθρωπος υπέφερε πολύ από περιπλοκές καρκίνου». Από την άλλη, το κανάλι, που ισχυρίζεται ότι έχει «έγκυρες πηγές μέσα στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», σημειώνει και αυτό ότι πράγματι ο Ρογκατσέφ είχε προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, αλλά «δεν ήταν όσο σοβαρά παρουσιάζονται».
Στο σπίτι του, πάντως, βρέθηκαν διάφορα προσωπικά του σημειώματα σκορπισμένα στο πάτωμα, στα οποία επέρριπτε ευθύνες στους γιατρούς του για «σοβαρό λάθος» σε χειρουργική επέμβαση που του έκαναν το 2018. Τέλος, για να προστεθεί περισσότερο… σασπένς στην είδηση, αποκαλύπτεται επιπλέον ότι τη σορό του Ρογκατσέφ βρήκε και συνέλεξε στον δρόμο ένας άνδρας, που ήταν πρώην αναπληρωτής διευθυντής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Είπε, ο Στίβεν Κίνγκ, 77, διάσημος Αμερικανός συγγραφέας βιβλίων θρίλερ και τρόπου, σχεδόν όλα έχουν γίνει μπεστ σέλερς: «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι χειρότερος απ’ οποιαδήποτε ιστορία τρόμου που έχω γράψει ποτέ!».
Η Ανάρτηση της Ημέρας, από τον Γκι Φερχόφσταντ, 71, Βέλγο φιλελεύθερος πολιτικό, από τις πιο μαχητικές φωνές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το 2009, στο X-Twitter: «Καθώς η Γεωργία διοχετεύεται προς τη Μόσχα με άμεση εμπλοκή του Κρεμλίνου, ο Βίκτορ Όρμπαν (πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και προεδρεύων τώρα της ΕΕ) μεταβαίνει αεροπορικά στην Τιφλίδα για να πιστοποιήσει μια διεφθαρμένη, εκεί, εκλογική διαδικασία. Δηλαδή, ένας ηγέτης της ΕΕ δουλεύει τώρα ανοικτά υπέρ της Μόσχας και οι δημοκράτες της ΕΕ κάθονται απαθείς».
Τροφή για Σκέψη: Ρώτησαν κάποτε έναν σοβαρό βιομήχανο εδώ στην Ελλάδα που είχε να κάνει με τη βιομηχανία των ζυμαρικών, πώς βλέπει τα πράγματα στον τόπο μας: «Είμαι ανήσυχος και προβληματισμένος», είπε κατ’ αρχάς και αμέσως συμπλήρωσε: «Θα ένιωθα καλύτερα εάν το πρωί που βγαίνουμε έξω για να πάμε στη δουλειά μας δεν ήταν γεμάτες οι καφετέριες από νέους ανθρώπους». Και νομίζω ότι έχει απόλυτο δίκιο.
Μετά την καταιγίδα
Βαρύς χειμώνας έρχεται, προβλέπουν μετεωρολόγοι (ακραία καιρικά φαινόμενα), οικονομολόγοι (κύμα περισσότερης ακρίβειας παντού) και διεθνολόγοι (δύο πολέμους έχουμε από βορρά και νότο και πιθανή εκλογή Τραμπ στην Αμερική). Στο πολιτικό στερέωμα, αυτοί που κυβερνούν, συνήθως τα βλέπουν πιο εύκολα και σου αφήνουν ελπίδες ότι και τα πιο δύσκολα και χρόνια προβλήματα μπορούν να σου τα λύσουν. Οι αντιπολιτευόμενοι, από την άλλη, τα βλέπουν πιο μαύρα. Κάποτε δικαίως, συχνά όχι. Έτσι όμως γυρίζει η γη μας, χρόνια τώρα. Αιώνες. Η απάντηση δεν είναι μόνο ποιους απ’ όλους εμπιστεύεσαι, αλλά τι κάνεις εσύ για να έχεις καθαρό μυαλό να κρίνεις. Να βάλεις σε μια τάξη τις σκέψεις σου. Να δούμε ήλιο και να νοιώσουμε ηρεμία μετά την καταιγίδα. Όπως και στη φωτογραφία, που επέλεξα να περιγράψω σήμερα. Με αυτήν την υπέροχη, «ακατάστατη προβλήτα», που ομορφαίνει ακόμα πιο πολύ το … πέραν αυτής!