Η διαδικτυακή έρευνα της RetailZoom, που δημοσίευσε ο «Π» πριν από μια εβδομάδα, ήταν φυσιολογικό να προσελκύσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη δημοτικότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, η οποία βρίσκεται στον πάτο. Και αυτό, επειδή ήρθε να επιβεβαιώσει όλες τις άλλες έρευνες που είχαν προηγηθεί. Όμως, σε αυτήν υπήρχαν και μερικά άλλα σημαντικά μηνύματα. Αφορούν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Τόσο ως προς το ενδεχόμενο υποψηφιότητας στις προεδρικές εκλογές του 2028, όσο και ως προς το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος.

Στο ερώτημα «Ποιος νομίζετε ότι είναι κατάλληλος για να διεκδικήσει τις προεδρικές του 2028», ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης βρέθηκε στην πρώτη θέση με ποσοστό 40%. Στη δεύτερη θέση ήταν ο Φαίδωνας Φαίδωνος με 38% (έχει εξαιρετική σημασία). Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πλειοψηφία του λαού αναζητά κάποιον με ξεκάθαρα κριτήρια εντιμότητας, αποφασιστικότητας, δυναμισμού και τόλμης να πολεμήσει τη διαφθορά.

Παράλληλα, στο ερώτημα «Στις βουλευτικές εκλογές του 2026 ποιο από τα πιο κάτω κόμματα θα ψηφίζατε», στην πρώτη θέση βρέθηκε ο ΔΗΣΥ με 19% και στη δεύτερη το Κόμμα Οδυσσέα Μιχαηλίδη με 17%, μακράν όλων των άλλων παραδοσιακών κομμάτων.

Είναι εύλογο το ότι είναι πολύ πρόωρο να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα από μιαν έρευνα τριάμισι χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές. Μέχρι τότε, ουδείς γνωρίζει πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό και ποιοι υποψήφιοι θα εμφανιστούν. Όπως και ουδείς γνωρίζει τι σεισμικές δονήσεις μπορεί να προκαλέσουν οι βουλευτικές εκλογές το 2026. Το φαινόμενο Φειδίας άλλωστε, είναι αρκετό για να κάνει τον καθένα να είναι συγκρατημένος.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι τα εν λόγω αποτελέσματα, όσο πρόωρα και αν είναι, στέλνουν σημαντικά μηνύματα. Πρωτίστως, επιβεβαιώνουν την ισχυρή δημοφιλία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και ότι, ασχέτως, της καρατόμησής του, ο κόσμος συνεχίζει και να τον στηρίζει και να προσδοκά από αυτόν την αλλαγή που οραματίζεται.

Παράλληλα, οι πολίτες βλέποντας έναν Πρόεδρο (Χριστοδουλίδη) που οι πράξεις και η συμπεριφορά του απροκάλυπτα δείχνουν ότι καίγεται για το 2028, δείχνουν πλειοψηφικά να τον απορρίπτουν. Προβάλλουν ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ πολιτικού, που επιθυμούν στην ηγεσία του κράτους. Άνθρωπο αποφασιστικό, τολμηρό, αποτελεσματικό, που να μην χαρίζεται σε κανένα. Χαρακτηριστικό το οποίο είναι άλλης νοοτροπίας από την κουμπαροκρατία και την ημετεροκρατία που χαρακτηρίζει το Προεδρικό. Δείχνουν ότι επιζητούν έναν άνθρωπο που να είναι πανέτοιμος να ηγηθεί στον πόλεμο κατά της διαφθοράς.

Θα επαναλάβουμε, ωστόσο, ότι μέχρι το 2027 (όταν θα αρχίσουν να ανακοινώνονται υποψηφιότητες) πολλά μπορεί να αλλάξουν στην πολιτική αρένα. Όπως για παράδειγμα, ενδεχόμενες ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αν οι γνωστές υπερδυνάμεις θελήσουν να το τρέξουν πριν τις προεδρικές εκλογές. Όπως το ποιον υποψήφιο θα επιλέξουν τα παραδοσιακά κόμματα.

Επειδή, όμως, των προεδρικών εκλογών προηγούνται οι βουλευτικές, σε 18 μήνες, έχει ενδιαφέρον στη βάση του ευρήματος της δημοσκόπησης για το «Κόμμα Οδυσσέα Μιχαηλίδη», να δούμε αν μια τέτοια προοπτική είναι υπαρκτή. Κατά πόσο συμφέρει τον ίδιο τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι ήδη τον πιέζουν να ιδρύσει πολιτική κίνηση, ώστε να διεκδικήσει τις βουλευτικές του 2026. Όποιος αναλογιστεί ότι ένας Φειδίας εξασφάλισε περίπου 20%, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ποιες πιθανότητες θα έχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, και από την προαναφερθείσα έρευνα. 17% χωρίς καν να έχει συζητηθεί τέτοιο ενδεχόμενο!

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά αν πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος. Πρωτίστως, διότι σε τέτοια περίπτωση, αναπόφευκτα θα πλήξει και κόμματα την στήριξη των οποίων θα χρειαστεί. Κόμματα που μπορεί ήδη να τον σκέφτονται ως πιθανό υποψήφιό τους. Αποσπώντας τους ψηφοφόρους, θα βρεθεί σε σύγκρουση μαζί τους.

Από την άλλη βεβαίως, υπάρχει ισχυρή άποψη από κάποιους ότι δεν πρέπει να συνδεθεί με κανένα κόμμα. Να βαδίσει μόνο με την στήριξη του κόσμου. Αν στην πορεία κάποια κόμματα συνειδητά επιλέξουν να τον στηρίξουν ή δε θα έχουν άλλη επιλογή, ας συμπορευθούν. Οι υποστηρικτές αυτής της σκέψης, θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος ή κίνησης. Έτσι θα επιτρέψει στους πολίτες που τον στηρίζουν να ενωθούν και θα αποκτήσει μια πλατιά μάζα ψηφοφόρων στην οποία θα μπορεί να πατήσει για τις προεδρικές εκλογές.

Και αυτή η σχολή σκέψης, όμως, συνοδεύεται από κινδύνους. Διότι η εμπλοκή στην πολιτική ζωή με κόμμα, πιθανότατα να επιφέρει και φθορά. Είτε λόγω αναπόφευκτης τριβής με τα άλλα, είτε λόγω ατόμων που θα τον στηρίξουν και μπορεί να συνοδεύονται με αρνητική εικόνα και συγκρουσιακό παρελθόν.

Η στήλη γνωρίζει ότι υπάρχει και μια ομάδα η οποία στηρίζει μια ενδιάμεση πορεία. Δηλαδή, να διατηρήσει επαφή με τα κοινά μέσω παρεμβάσεων σε διάφορα κρίσιμα για τον τόπο θέματα, μέχρι το 2027. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η κοινωνία θα γνωρίσει τον Οδυσσέα και σε άλλους τομείς από αυτόν που μέχρι σήμερα τον γνώρισε. Δηλαδή, θα διαπιστώσει τις θέσεις του στο Κυπριακό, στην οικονομία, τι συνταγματικές αλλαγές επιτέλους πρέπει να γίνουν ώστε αυτό το κράτος να ξεκολλήσει από το βάλτο του 1960 κ.α.

Το σίγουρο είναι ότι όσοι πίστεψαν ότι ξεφορτώθηκαν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, θα διαπιστώσουν ότι ακριβώς το αντίθετο πέτυχαν…