ΜΠΟΡΟΥΣΕ να υποστηρίξει κάποιος ότι η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη και πως ο κατοχικός ηγέτης θα πήγαινε μεν στη Νέα Υόρκη για το δείπνο, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα, αλλά ως εκεί. Δεν θα άλλαζε τη στάση του. Κι αυτό αφορά και την Άγκυρα, η οποία καθορίζει και τη γραμμή πλεύσης.
Ο ΕΡΣΙΝ Τατάρ, λοιπόν, έκανε το αναμενόμενο. Δέκα ημέρες μετά το περιβόητο δείπνο της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι απέρριψε την πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Την πρόταση για τη σύσταση τριών τραπεζιών με σκοπό τη συζήτηση των διάφορων πτυχών του Κυπριακού.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ Χριστοδουλίδη, επεξεργασμένη με στόχο να γίνει αποδεκτή και από την τουρκική πλευρά, καλύπτει όλα όσα θα μπορούν να στηρίξουν μια διαπραγμάτευση στο Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τραπέζι, στο οποίο θα συζητείται το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, θα μετέχουν οι δυο κοινότητες και τα Ηνωμένα Έθνη. Στο δεύτερο, με ατζέντα τις εγγυήσεις, θα μετέχουν οι δυο κοινότητες, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία και τα Ηνωμένα Έθνη. Τέλος στο τρίτο τραπέζι, για την ασφάλεια θα μετέχουν οι δυο κοινότητες, η Ελλάδα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη. Παρούσα θα είναι με καθεστώς παρατηρητή και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ πλευρά απέρριψε την πρόταση επειδή, όπως εξήγησε ο εγκάθετος της, δεν θέλει να εισέλθει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ουσία του Κυπριακού. Κι αυτό επειδή ζητά πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης να γίνει αποδεκτή η αξίωση του για κυριαρχική ισότητα. Να λυθεί, δηλαδή, το Κυπριακό όπως το ζητά η τουρκική πλευρά, πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες!
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Χριστοδουλίδης με την πρόταση που κατέθεσε έδειξε ότι εννοεί πώς θέλει να αρχίσει διαδικασία, που θα οδηγήσει σε λύση. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Την ίδια ώρα, δεν θεωρούμε ότι η απόρριψη της πρότασης από την κατοχική δύναμη σημαίνει και τέλος της νέας αυτής προσπάθειας.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών θα συνεχιστεί. Θα πρέπει, πάντως, ο Διεθνής Οργανισμός να λάβει υπόψη μια σημαντική παράμετρο. Εάν θεωρεί χρήσιμη την πρόταση του Προέδρου, να προχωρήσει στη βάση αυτής. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν θα πρέπει να γίνουν κινήσεις κατευνασμού προς την τουρκική πλευρά. Ούτε ως προς τις αξιώσεις της επί της ουσίας του Κυπριακού, ούτε και στα διαδικαστικά. Το σημειώνουμε επειδή αυτό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.