Είναι δεδομένο ότι η διαφάνεια στην εποχή μας είναι το άλφα και το ωμέγα στον πόλεμο κατά της διαφθοράς. Αν υπάρχει πόλεμος, δηλαδή, διότι μπορεί και να κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους.

Αλλά, αυτά που ακούμε από βουλευτές όταν μιλούν για τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, αυτό που ονομάζεται πλέον το Ταμείο της Φιλίππας (επειδή, διά νόμου, προεδρεύει πάντα η σύζυγος του Προέδρου), προκαλούν τη συμπάθεια μας στον Φορέα αντί στη διαφάνεια. Διότι το παρουσιάζουν ως να πρόκειται για το κρυφό ταμείο της μαφίας. Κι αυτοί είναι οι καραμπινιέροι που θα το ξεσκεπάσουν.

Ακούμε απίστευτα πράματα. Ότι, ας πούμε, ο Πρόεδρος και το Προεδρικό «έχουν κάτι να κρύψουν» και δεν θέλουν τη διαφάνεια. Ακόμα και το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση χτες και ρωτούσε: «Αφού όλα είναι νόμιμα, ελεγμένα και άμεμπτα, τι έχουν να κρύψουν από τους πολίτες;». Τα ίδια δήλωναν και βουλευτές. Είναι με τέτοια υπονοούμενα που κάνουν πολιτική. Και τελικά δεν κάνουν τίποτε προς όφελος του κόσμου, μόνο κόντρες συσπειρώσεων, κι όποιον πάρει ο χάρος.

Πρόκειται για έναν Φορέα, ένα ταμείο αν προτιμάτε, που λειτουργεί από το 2015, με βάση νομοθεσία που ψήφισε ΟΜΟΦΩΝΑ η Βουλή. Σκοπός του είναι να βοηθά φοιτητές να μην διακόπτουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικών προβλημάτων. Και βοήθησε πάρα πολλούς.

Όταν εξαγγέλθηκε από την Άντρη Αναστασιάδη η ίδρυσή του, το 2015, ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι στο ταμείο του φορέα υπάρχουν ήδη εισφορές από ιδιώτες, ενώ κατατίθενται (τότε) και οι συντάξεις του Προέδρου Αναστασιάδη, των υπουργών Κασουλίδη και Αιμιλιανίδου και του βουλευτή Νικολαΐδη (τα καλά να λέγονται). Ο Φορέας ελεγχόταν και ελέγχεται από τον Γενικό Ελεγκτή, τον Γενικό Λογιστή και την Κεντρική Τράπεζα για να μην υπάρχει κίνδυνος ξεπλύματος.

Σήμερα, η Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη φαίνεται ότι δραστηριοποιήθηκε περισσότερο και πολλαπλασίασε τις εισφορές, βοηθώντας ακόμα περισσότερους. Στη Βουλή ετέθη από βουλευτές ζήτημα διαφάνειας. Ζήτησαν να δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων κάνουν εισφορά σε αυτό το ταμείο. Στην αρμόδια Επιτροπή που το εξέτασε πήγε και η κ. Καρσερά και ο Γενικός Λογιστής του κράτους κι έδωσαν εξηγήσεις. Διαφώνησαν με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων. Υποστήριξε η κ. Καρσερά ότι αυτό μπορεί να αποτρέπει κάποιους να εισφέρουν διότι θέλουν να παραμένουν ανώνυμοι. Για δικούς τους λόγους. Ίσως και για να μην τους ενοχλούν άλλοι για εισφορές.

Οι βουλευτές επέμεναν και τελικά ψήφισαν σχετική νομοθεσία. Αφού, όμως, η κυβερνητική πλευρά διαφωνεί, ο Πρόεδρος ανέφερε τη νομοθεσία στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να αποφασίσει. Τι πιο λογικό; Θεωρεί λάθος αυτήν την προσέγγιση αλλά θα έπρεπε να συμφωνήσει με τους βουλευτές που έκαναν τις απόψεις τους νόμο; Είναι δυνατόν αυτό να μεταφράζεται σε υπονοούμενα ότι έχουν κάτι να κρύψουν από τους πολίτες; Δηλαδή, κάνουν απάτες. Μαφιόζοι κανονικοί.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Προεδρικό αντιδρούν με τέτοια σφοδρότητα και φανατισμό», έλεγε ο Χρίστος Χριστοφίδης. Μα, είμαστε σοβαροί; Τι σφοδρότητα και κουραφέξαλα; Διαφωνούν με τη νομοθεσία και δικαιούνται να διαφωνούν. Γι΄ αυτό πήγαν στο Συνταγματικό για να μάθουμε ποιος είναι σωστός και ποιος λάθος.

Άλλο, να προσπαθούν, βουλευτές και κόμματα, να διασφαλίσουν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τον έλεγχο και τη διαφάνεια κι άλλο να παρουσιάζουν ένα καθόλα κοινωνικό έργο ως μια δραστηριότητα μαφιόζικη. Με όλα αυτά δεν επιτυγχάνουν τίποτε άλλο παρά μόνο να δημιουργούν σκιές τόσο για όσους εισφέρουν σε αυτό το φιλανθρωπικό έργο, όσο και για όσους το διαχειρίζονται. Γιατί να κάνει κάποιος εισφορά άμα βλέπει με πόση ευκολία διασύρονται οι άνθρωποι στο βωμό των κομματικών αναγκών;

Ας έχουν και λίγο μέτρο οι πολιτευτές μας όταν όσα λένε και κάνουν επηρεάζουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη βοήθειας. Μην θυσιάσουν στην κομματική κραιπάλη αυτή την βοήθεια. Ας μπει και μια φορά σε προτεραιότητα το ότι υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται αυτό τον Φορέα.