Έχω την εντύπωση πως ο τρόπος που ενεργεί ο ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου αυτές τις ημέρες, σχετικά με την απόφαση που έλαβε το υπουργείο Παιδείας, για την απαγόρευση της χρήσης των κινητών στα σχολεία από μαθητές και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, σκοπό έχει το προσωπικό του όφελος αλλά και να κερδίσει εντυπώσεις.

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ο κ. Φειδίας καλώντας τους μαθητές να δώσουν το παρών τους, απηύθυνε την ερώτηση σε αυτούς αν συμφωνούν με την κατάργηση των κινητών και οι μαθητές απάντησαν όλοι, «όχι δεν συμφωνούμε».

Τότε, ο ευρωβουλευτής έκανε την εξής ερώτηση απευθυνόμενος στο υπουργείο Παιδείας , «εν πρέπει να τους ρωτήσει κανένας τούτους;».

Ναι κ. Φειδία πρέπει αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Παρά να φωνάζεις στους δρόμους για αυτό τον λόγο, ενώ η κοινωνία έχει τόσα σοβαρά προβλήματα πήγαινε στα σχολεία συγκέντρωσε σε μια αίθουσα τους μαθητές και ρώτησε τους, τι κάνουν πάνω στα κινητά την ώρα του διαλείμματος; Πώς νιώθουν όταν κρατάνε τo τηλέφωνο και τι αισθήματα τους δημιουργεί η απουσία του τηλεφώνου; Τι βλέπουν στα social media και πως επηρεάζονται από αυτά που βλέπουν; Πόσες ώρες περνάνε κρατώντας το τηλέφωνο και αν αυτό τους αφήνει πίσω από άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να κάνουν. Και από τις απαντήσεις τους, θα καταλάβεις πολλά.

Αν λοιπόν περνούν τον χρόνο του διαλείμματος τους στα social media κάνοντας scroll χωρίς καμία επαφή με τους γύρω τους, αυτό σε τι οφελεί; Το κινητό το κρατάνε όλη μέρα. Ας κοιτάξουμε λίγο γύρω μας, κάνοντας ένα κοινωνικό πείραμα. Σε καφετέριες μια παρέα 5 ατόμων και οι 5 πάνω στα τηλέφωνα. Οικογένειες πάνε έξω για φαγητό ή καφέ και δεν έχουν καμία επικοινωνία μεταξύ τους γιατί ασχολούνται όλη την ώρα με τα κινητά τους. Αυτή την κοινωνία θέλουμε;

Δεν είναι ωστόσο, μόνο το πρόβλημα της έλλειψης επικοινωνίας που γεννάται μέσα από την υπερβολική χρήση των social media. Οι νέοι και όχι μόνο, νιώθουν συνεχώς ανασφάλεια για το πώς φαίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοιτάζοντας την «τέλεια» ζωή που κάνουν άλλα άτομα και κυρίως οι influencers. Ομορφιά, πανάκριβα αυτοκίνητα, πολλά λεφτά κτλ. Αυτά επηρεάζουν τον ψυχικό τους κόσμο, χωρίς να μπορούν να φιλτράρουν αν αυτό που βλέπουν είναι αλήθεια ή ψέμα.

Αυτά θα έπρεπε να σας απασχολούν κ. Φειδία. Αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για τη νεολαία και για το που βαδίζει κάντε κάτι ουσιώδες. Δεν είναι όλα followers, likes και show. Για να λύσεις προβλήματα χρειάζεται σοβαρότητα και επιστημοσύνη. Για πιο πράγμα νοιαζόμαστε τελικά, για το μέλλον της κοινωνίας ή για να ικανοποιήσουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες.