Τζον Κέλι, 74, Αμερικανός απόστρατος στρατηγός των Πεζοναυτών και Διευθυντής Προσωπικού στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, προστίθεται και αυτός τώρα στην λίστα εκείνων των στελεχών πρώτης γραμμής των Ρεπουμπλικανών, που του γυρίζουν την πλάτη. Και, μάλιστα, το κάνει και με πολύ ηχηρό τρόπο. Είπε συγκεκριμένα ότι ο Τραμπ «πληροί απόλυτα πλέον τον ορισμό του φασίστα» και ότι θέλει να έχει κοντά του «το είδος των στρατηγών που είχε δίπλα του συνεχώς ο Αδόλφος Χίτλερ»
Έχει σημασία ότι τα σκληρά αυτά σχόλια γίνονται περίπου 2 εβδομάδες πριν τις αμερικάνικες εκλογές. Ο Κέλι, που είναι ένας σεβαστός αξιωματικός στην Αμερική, προσθέτει ακόμα με βεβαιότητα ότι ο Τραμπ «προτιμά σίγουρα τη δικτατορική προσέγγιση διακυβέρνησης».
Persona non Grata, ο πολυεκατομμυριούχος Αμερικανός, με νοτιοαφρικανική καταγωγή, Ίλον Μασκ, 53, ο οποίος από τη μία κάνει σπουδαία πράγματα, όπως ενδεικτικά το διαστημικό του πρόγραμμα και από την άλλη μοιράζει από 1 εκατ. ευρώ, κατόπιν κλήρωσης, κάθε μέρα, σε πολίτη που θα δηλώσει ότι θα εγγραφεί στους Ρεπουμπλικάνους και θα ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Μιλάμε για χυδαία άγρα πελατών, που καμία σχέση δεν έχει με την υγιή επιχειρηματικότητα.
Πρόσωπο των ημερών είναι αναμφίβολα και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πουτιν, 72, που, όπως σημειώνουν τα έγκυρα δυτικά μίντια, επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή, φιλοξενώντας στο Καζάν, 36 ηγέτες στη Σύνοδο των BRICS (Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νοτίου Αφρικής). Ανάμεσά τους είναι και το Ιράν, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι θα παραστεί και ο Γκουτέρες. Κάτι που έκανε έξαλλο τον Ζελένσκι, όπως και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σίγουρα δεν εκπροσωπείται σε αυτήν την «μάζωξη».
Βεβαίως, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, σήμερα για 974η ημέρα. Άλλο πρόσωπο της ημέρας από εκεί, είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας, Αντριί Κοστίν, ο οποίος παραιτήθηκε όταν, όπως έγινε γνωστό, δεκάδες αξιωματούχοι στην Υπηρεσία του, έκαναν υπεύθυνες δηλώσεις ότι είναι άτομα με ειδικά προβλήματα, για να αποφύγουν στρατιωτική θητεία.
Ξεχώρισα κι ένα άλλο νέο από το πολεμικό μέτωπο: Οι Ρώσοι που κατηγορούνται σε Δικαστήριο για κάποιο σοβαρό ή και λιγότερο σοβαρό ποινικό αδίκημα, σε περίπτωση καταδίκης τους μπορούν να μην εκτίσουν την ποινή τους σε φυλακή εάν δεχτούν να ενταχθούν στον στρατό και να πολεμήσουν κατά της Ουκρανίας.
Ο σπουδαίος Καναδός τραγουδοποιός, ποιητής και συγγραφέας, Λέναρντ Κοέν (1935-2016), πέρασε σχεδόν όλη τη ζωή του μέσα σε βαθιά κατάθλιψη. Σπάνια μιλούσε για αυτήν. Πολλοί δημοσιογράφοι και τηλεοπτικοί παραγωγοί, αρκετοί από τους οποίους ήταν και φίλοι του, προσπάθησαν να τον πείσουν να ανοιχτεί –κάτι που, όπως του έλεγαν, θα βοηθούσε και πολλούς ανθρώπους που βασανίζονται με την ίδια πάθηση– αλλά οι πόρτες του, ή μάλλον η ψυχή του, ήταν κλειστή!
Τα κατάφερε όμως μια σπουδαία Ισπανίδα δημοσιογράφος, η Ελένα Πίτα, που τον έπεισε να της ανοιχτεί, με τη δέσμευση ότι δεν θα του κάνει καμία ερώτηση, απλώς θα τον αφήνει να λέει ό,τι θέλει, εάν έτσι αυτός επιθυμεί.
Τελικά, οι λίγες ερωτήσεις της ήταν σχεδόν μονολεκτικές. Όπως π.χ. «οι μνήμες;». Και να τι είπε:
«Οι αναμνήσεις δεν ήταν η αιτία της κατάθλιψής μου. Στη διάρκεια της ζωής μου, υπήρξαν μερικές υπέροχες γυναίκες. Και δεν ήταν ότι δεν μπορούσα να βρω την αγάπη, αλλά ότι δεν μπορούσα να δεχτώ την αγάπη, γιατί δεν ήξερα πώς. Ίσως ο χωρισμός (με τη Μαριάν, σ.σ.: τον μεγάλο του έρωτα, της έγραψε και τραγούδι) να ήταν ένα στοιχείο αυτής της κατάθλιψης, αλλά πραγματικά ποτέ δεν ήξερα από πού προερχόταν αυτή, όμως είχε να κάνει με την απομόνωση του εαυτού μου. Ήταν η δύναμη, ο καθοριστικός μηχανισμός που με έκανε να προσαρμόσω αυτή τη στάση ζωής. Έζησα προσπαθώντας να το αποφύγω, να ξεφύγω από αυτό, να το καταλάβω, να το χειριστώ. Με έκανε να στραφώ στο πιοτό, με έσπρωξε στα ναρκωτικά και με οδήγησε στο Ζεν».
Από το «An Intimate Conversation with Leonard Cohen» της Elena Pita, «El Mundo» (Ισπανία), 26 Σεπτεμβρίου 2001.
ΦΩΤΟ: Μαζί με την Μαριάν Ίλχεν. Έζησαν μαζί για 7 χρόνια στην Ύδρα. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Το παιδί της ήταν από τον πρώτο της άνδρα.