Πριν από ένα μήνα, μεγάλη έρευνα του philenews σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prime Market Research & Consulting, στην οποία συμμετείχαν 15.452 άτομα, έβγαλε ένα σοκαριστικό αποτέλεσμα. Μόλις 9% έχει θετική άποψη για τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη! Ένα μήνα μετά, δύο νέες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν εκείνην του philenews. Εδραιώνοντας το εξόχως απογοητευτικό για τον Πρόεδρο συμπέρασμα. Μια από την εταιρεία Symmetron Market Research για λογαριασμό της Εταιρείας 2Dots Ltd και μία από την εταιρεία RetailZoom για λογαριασμό του «Πολίτη».

Η πρώτη έδωσε αρνητική εικόνα 68% στην Προεδρία Χριστοδουλίδη και η δεύτερη μόλις 14% θετική (7% αξιολόγησε εξαιρετικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του και 7% ικανοποιητικά). Μάλιστα, σε ερώτηση κατά πόσο έχει τις ικανότητες να κυβερνήσει αποτελεσματικά την Κύπρο, το αποτέλεσμα είναι ακόμη χειρότερο, αφού ποσοστό 78% απάντησε όχι.

Όλη αυτή η απογοητευτική εικόνα δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός ότι έχει σχηματισθεί μόλις 20 μήνες μετά την εκλογή του Προέδρου! Ποτέ προηγουμένως, δεν υπήρξε Πρόεδρος ο οποίος να έχει τόσο χαμηλή δημοτικότητα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εκλογή του. Ούτε καν ο μακαρίτης ο Χριστόφιας επί εποχής Μαρί δεν είχε τόσο χαμηλή δημοτικότητα.

Εν πρώτοις, είναι εξόφθαλμο πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από εκείνους που είχαν ψηφίσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη και εξελέγη με ποσοστό 52%, δεν εγκρίνουν σήμερα τη διακυβέρνησή του. Ούτε καν όλοι όσοι τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο των εκλογών (32%), άρα ήταν  η συνειδητή πρώτη τους επιλογή, δεν έχουν σήμερα θετική εικόνα.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Πρωτίστως, ότι μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος πίστεψε ότι εκλέγοντας έναν πολιτικό ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων, θα μπορούσε να κυβερνήσει χωρίς τα βαρίδια τους. Θα μπορούσε να αλλάξει τις παθογένειες που συνόδευαν τις κομματικές κυβερνήσεις (ημετεροκρατία, κουμπαροκρατία, ρουσφέτι κ.α.). Διαπίστωσαν, όμως, ότι από την αρχή της διακυβέρνησής του συνέχισε στην ίδια αρρωστημένη οδό.

Παράλληλα, πίστεψαν στις υποσχέσεις του για αλλαγή νοοτροπίας, για έμπρακτη καταπολέμηση της διαφθοράς, για τολμηρή σύγκρουση με το κατεστημένο. Για εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής του τόπου. Πολύ σύντομα επήλθε ανώμαλη προσγείωση. Εμφάνισε μια εξοργιστική ατολμία, αναποφασιστικότητα και εντέλει αναποτελεσματικότητα. Σε κανένα απολύτως θέμα το οποίο έκαιγε, τόλμησε να ακουμπήσει το χέρι του. Στον πόλεμο κατά της διαφθοράς επέλεξε να υποβοηθήσει το φάγωμα εκείνου που πολεμούσε με νύχια και με δόντια τη διαφθορά. Γενικώς, αποκαλύφθηκε πολύ λίγος σε σχέση με τις ψηλές προσδοκίες τις οποίες είχε ο λαός.

Βεβαίως, κάποιοι μπορεί να αντιτάξουν ότι σε κάποιους τομείς έχει προωθήσει πολιτικές τεχνοκρατικής φύσεως. Αλίμονο να μην το είχε κάνει ούτε αυτό. Αποφάσεις επί τεχνοκρατικών θεμάτων δεν υπάρχει κυβέρνηση που δεν θα πάρει. Στα σοβαρά τα οποία προαναφέρθηκαν είναι που ανέμεναν οι πολίτες να δουν αλλαγή. Αλλά φευ…

Κάποιοι άλλοι μπορεί να αντιτάξουν ότι έχει μπροστά του άλλα τρία χρόνια ώστε να δείξει έργο και να αλλάξει την εικόνα. Φαντάζει, όμως, πολύ απομακρυσμένη η πιθανότητα να αλλάξουν άρδην τα χαρακτηριστικά τα οποία μέχρι σήμερα έχει δείξει. Αυτά τα οποία έχουν απογοητεύσει πλήρως το λαό. Ακόμη και πολλούς από όσους τον είχαν ψηφίσει, στηριζόμενοι στο ότι ήταν νέος πολιτικός και με εικόνα «καλού παιδιού».

Ποιο είναι το μέγα ζητούμενο; Είναι ή δεν είναι καταστροφικό για τον τόπο το υπάρχον σύστημα; Το οποίο δεν επιτρέπει σε κανέναν να αμφισβητήσει τον Πρόεδρο (όχι μόνο το σημερινό); Όσο μέτριος, όσο κακός ή όσο επιζήμιος αν αποδειχθεί για τον τόπο. Επειδή έτσι αποφάσισαν πριν από 64 χρόνια εκείνοι οι οποίοι σχεδίασαν το Σύνταγμα αυτού του τόπου. Να μην μπορεί κανείς να στείλει έναν Πρόεδρο σπίτι του και να αναγκάζεται ο τόπος να τον ανεχτεί επί πέντε χρόνια.

Είναι δυνατόν να κραυγάζει η κοινωνία ότι δεν την ικανοποιεί ένας Πρόεδρος αλλά να πρέπει να τον ανεχτεί άλλα τρία χρόνια; Είναι δυνατόν να έχει παραπλανηθεί η κοινωνία από τις υποσχέσεις του ή έστω να έχει μετρήσει λάθος τις ικανότητές του και να μην μπορεί να διορθώσει αυτό το λάθος;

 «Σε πολλά θέματα λειτουργούμε ακόμη με τους όρους του 1960 και είναι για αυτό τον λόγο που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε ως οφείλουμε και στις ανάγκες των πολιτών. Είμαστε στο 2024, πρέπει να προχωρήσει το κράτος, πρέπει να εκσυγχρονιστεί σε όλους τους θεσμούς». Αυτό διακήρυξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Καιρός να αρχίσουμε από την κορυφή.

Καιρός να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μπορεί στη διάρκεια της πενταετούς θητείας ενός Προέδρου να έχει τη δυνατότητα ο λαός να ζητά την αλλαγή του. Ίσως μέσω ενός δημοψηφίσματος που να επιβάλλεται αν υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία 2/3 της Βουλής. Ας καθίσουν οι σοφοί να βρουν τον τρόπο. Με παράθυρο που να το επιτρέπει και το Σύνταγμα.

Διαφορετικά είναι εγκληματικό να αφήνεται ένας τόπος έρμαιο του όποιου Προέδρου για πέντε χρόνια, επειδή μπορεί να έκανε λάθος στην κάλπη.