ΤΟ πολυσυζητημένο δείπνο έχει πραγματοποιηθεί. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε πράξη τα όσα εδώ και μήνες είχε εξαγγείλει. Παρέθεσε δείπνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και στον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, με στόχο να σπρώξει το Κυπριακό «μπροστά».
ΗΤΑΝ ένα δείπνο εργασίας, στη διάρκεια του οποίου μπορεί να μην έχει συζητηθεί η ουσία του Κυπριακού, αλλά τέθηκαν διάφορα ζητήματα. Τέθηκαν και τρόποι για να διατηρηθεί μιας μορφής κινητικότητα στο Κυπριακό. Έσπασε το αδιέξοδο; Όχι. Κηρύχθηκε αδιέξοδο; Όχι.
ΕΙΝΑΙ σαφές ότι σε αυτή τη φάση, όλοι οι βασικοί παίκτες, από διαφορετικές αφετηρίες και σχεδιασμούς, φαίνεται να συναίνεσαν στο να μην κηρυχθεί αδιέξοδο. Αυτό δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή θα προχωρήσουν οι συζητήσεις. Θα πρέπει να αναμένουμε.
ΓΙΑ την ελληνική πλευρά, ο στρατηγικός στόχος παραμείνει η επίτευξη συμφωνίας. Για την τουρκική πλευρά διαχρονικός στόχος είναι ο πλήρης έλεγχος του νησιού. Η ελληνική πλευρά επιμένει στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού. Η τουρκική πλευρά, το ανέφερε και ο εγκάθετος της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, θέλει διακαώς να αναγνωριστεί η αποσχιστική οντότητα. Τούτες οι προσεγγίσεις επιβεβαιώνουν το χάσμα απόψεων που υπάρχουν.
ΑΥΤΟ το χάσμα δεν γεφυρώνεται διά της μέσης οδού. Διανύοντας οι δυο πλευρές τη μισή απόσταση μέχρι να φθάσει στην άλλη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς και η διεθνής κοινότητα δεν έχει επιλογή από τα στηρίξει τις δικές της αποφάσεις και ψηφίσματα.
ΓΙ αυτό και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη θέση που διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος του δείπνου, στην οποία κάνει λόγο για γεφύρωση των διαφορών των δυο πλευρών.
ΜΙΑ τέτοια προσέγγιση είναι και άτοπη, άστοχη και ουσιαστικά ο Διεθνής Οργανισμός… πυροβολεί τα πόδια του. Καλεί εν πολλοίς να εγκαταλειφθούν οι αποφάσεις του και να προσεγγιστούν οι τουρκικές ακραίες επιδιώξεις.
ΤΟ Κυπριακό προφανώς και επηρεάζεται τόσο από τα ευρωτουρκικά όσο και τα ελληνοτουρκικά. Αυτές οι παράλληλες διαδικασίες, συζητήσεις, επιδρούν στο Κυπριακό. Ενδεχομένως αυτά να οδήγησαν στο πολυσυζητημένο δείπνο.
ΤΟ ζητούμενο είναι όπως αυτές οι… επιδράσεις αλλάξουν και τη στάση και την εν γένει συμπεριφορά της κατοχικής πλευράς. Γιατί διαφορετικά, κι αυτή η προσπάθεια θα περάσει στην ιστορία ως μια από τις πολλές, που ξεκίνησαν και έμειναν στη μέση.