Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ πλευρά θέτει εδώ και καιρό το θέμα διάνοιξης μίας διόδου στην περιοχή της κατεχόμενης Μιας Μηλιάς. Την λειτουργία, δηλαδή, ενός νέου οδοφράγματος στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας.
ΤΟΥΤΟ, όπως αναφέρεται, το ζητούν για εμπορικούς και οικονομικούς λόγους καθώς η περιοχή γειτνιάζει με τη βιομηχανική περιοχή, που υπήρχε εκεί πριν από το 1974, αλλά και με το αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου.
ΟΠΩΣ έχει προκύψει από το δείπνο που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, τα θέματα της διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων θα συζητηθεί στην Κύπρο μεταξύ των δυο. Και προφανώς η συζήτηση δεν θα αφορά μόνο εκείνο της Μιας Μηλιάς, το οποίο ως φαίνεται ζητούν διακαώς οι Τούρκοι, αλλά κι άλλες περιπτώσεις.
ΟΙ συζητήσεις θα αφορούν, το είπε τούτο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οδοφράγματα, δίοδοι που επηρεάζουν και τους Ελληνοκύπριους. Την δική τους καθημερινότητα. Και όπως είναι γνωστό, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θέσει επιτακτικά τη διάνοιξη διόδων στο Πυρόι και στα Κόκκινα. Θέτει τις συγκεκριμένες περιοχές συνδέοντας τούτες με το αίτημα της κατοχικής πλευράς.
ΕΙΝΑΙ άποψη μας, είναι για εμάς σαφές πως κάθε μέτρο που ενισχύει τις επαφές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι σημαντικό. Την ίδια ώρα, κάθε μέτρο, το όποιο βήμα υιοθετείται, πρέπει να αξιολογείται και να κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Γιατί τα οδοφράγματα, οι δίοδοι ανοίγουν, λειτουργούν με στόχο- αυτό αντιλαμβανόμαστε εμείς- να σπάσει η κατοχική γραμμή και να επιτευχθεί συνολική συμφωνία στο Κυπριακό. Οποιαδήποτε άλλη επιδίωξη δεν μας αφορά και δεν γίνεται αποδεκτή. Μόνο άρση των κατοχικών δεδομένων.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των οδοφραγμάτων έχουν συμβάλει στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας; Τα οδοφράγματα, οι δίοδοι λειτουργούν από το 2003 και εντεύθεν ( από τότε άνοιξαν διάφορα σε διαφορετικές περιοχές.
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ στόχος δεν έχει επιτευχθεί και ασφαλώς για αυτό δεν… φταίνε τα οδοφράγματα. Την ίδια ώρα θα πρέπει να επισημάνουμε πως πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο μέσα από την λειτουργία των οδοφραγμάτων να οδηγηθούμε σε ομαλοποίηση της κατάστασης. Δηλαδή ομαλοποίηση με το κατοχικό στάτους κβο.
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ της διακίνησης ναι. Ενίσχυση των επαφών ναι. Αλλά όχι στην ομαλοποίηση με το κατοχικό στάτους κβο. Το Κυπριακό δεν είναι θέμα οδοφραγμάτων.